Hatvanszor választanak Magyarországon három hónap alatt

Hamarosan több mint harminc új polgármestert, 18 helyen pedig képviselőtestületi tagokat is kell választaniuk a helyi lakosoknak. A legnagyobb kérdés vélhetően az, ki lesz Salgótarjánban az elhunyt szocialista városvezető utóda.
Több mint hatvan időközi önkormányzati választást kell megtartani a következő alig több mint három hónapban – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról. Igaz, kettő érdeklődés hiányában elmarad: vasárnap a Zala Megyei Csörnyeföldön és a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon roma nemzetiségi választási lett volna, jelölt azonban egyik helyen sem akadt.

Így most csak a Zala megyei Magyarszentmiklós lakóit várják az urnákhoz. Ott a képviselőtestület korábban az önfeloszlatásról döntött, ezért a polgármester megbízatása is megszűnt. A lépés oka: megromlott a kapcsolat a testület és a településvezető között.

A kisközség választói névjegyzékében egyébként alig több mint kétszázan szerepelnek, és ők arról dönthetnek, hogy a tisztségért ismét induló eddig polgármesternek vagy egyetlen kihívójának szavaznak-e bizalmat. Ők és a képviselőjelöltek is mindannyian pártoktól függetlenek.

Az időközi választás leggyakoribb oka, hogy valamely választott szerv feloszlatta önmagát. A közelmúltban ez 18 településen, illetve hat roma nemzetiségi önkormányzatnál következett be. A magyarázat általában rendkívül egyszerű: a képviselők egymással, esetleg a polgármesterrel képtelenek szót érteni.

Tíz alkalommal haláleset miatt kell választást tartani, és az elhunytak mindegyike egykori polgármester. Köztük van Salgótarján volt városvezetője, az MSZP-s Dóra Ottó, aki tavaly november végén halt meg. Ott február 28-án lesz időközi választás.

Három polgármester viszont lemondott – ők valamennyien függetlenek és kistelepülés élén álltak. További 18 községben a képviselőtestület feloszlatásáról szóló döntés miatt szűnt meg településvezető megbízatása is, így 31 polgármestert, illetve 18 helyen képviselőket is kell választani április 10-ig.

Két helyi választókerületben a képviselő dobta be a törölközőt: Hajdúszoboszlón a helyi civil szervezet, míg Szolnokon a Fidesz jelöltje adta vissza a mandátumát. Mindkét városban január 17-én dönthetnek a helyi lakosok arról, hogy ki legyen az utódjuk. Országos politikai tétje egyébként elsősorban a salgótarjáni, illetve esetleg a hajdúszoboszlói és szolnoki választásnak lehet.

A mintegy hatvan időközi választásból minden ötödikre a roma nemzetiségi önkormányzatok önfeloszlatása, illetve egyes képviselők lemondása miatt kerül sor. Ezek között a legérdekesebb, hogy a Pest megyei területi kisebbségi önkormányzat is a saját maga feloszlatásáról döntött. Március 20-án kiderül, ki lesz a testület hét új tagja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.