Hatvanmilliárd fölött az egészségügyi intézmények tartozása

Lapszemlénk témái: Hatvanmilliárd fölött az egészségügyi intézmények tartozása - Besurranókat kameráznak a templomtoronyból - Pécs, Köztársaság-tér: tiltakozó aláírások - Félmilliárd euróra nõtt a magyar ûrpiac - Visszavonták a pályakezdõ pedagógusok béremelését.

 

Egyházi kampány a legkorszerűbb eszközökkel

Rövidesen eldől, hogy ismét Bogárdi Szabó István lesz-e a református püspök a Dunamelléken.
A fővárosi Hold utcai református templomban néhány nappal ezelőtt,
"Biblia a döntéseinkben, egyház a választások idején" címmel tartott rendezvény Orbán Viktor beszéde kapcsán országos nyilvánosságot kapott. Balog Zoltán fideszes parlamenti képviselő templomában azonban a további előadók személye is nagyon érdekes volt. A Fidesz elnöke mellett megszólaló négy előadó a most esedékes dunamelléki püspökválasztáson induló Bogárdi Szabó István és csapata: a püspökkel együtt az egyházkerületi vezető tisztségekre pályázó személyek voltak.
A választás már-már lefutottnak látszott, bár Bogárdi Szabó Istvánnal szemben elindult egy másik jelölt, a béketeremtő, megegyezésre törekvő személyiségként ismert, népszerű váci esperes, Fónagy Miklós. A jelöltről, elképzeléseiről nagyon sokat meg lehet tudni egy több részes videó-interjúból, amely a Youtube-on elérhető: az első rész
További részek: 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész

VIDÉKI LAPOKBÓL

Alig harminc fölött a rendőrök átlagéletkora

Országosan is alacsony a rendőrök átlagéletkora (32,23 év), de Csongrád megyében még alacsonyabb, 31,87 év. Ennek oka, hogy a határőrségnek a rendőrség szervezetébe történt integrálásakor sok rendőr, határőr ment előrehozott nyugdíjba. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatosan gondoskodik a meglévő állománya képzéséről, ugyanakkor szívesen fogadna nyugdíjból visszatérő, volt munkatársakat is. Egy 43 éves, volt határőr, aki korábban a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság ezredeseként teljesített szolgáltot, elmondja: nem állt szándékában ilyen hamar visszavonulni, de Halason nem tudtak számára munkát biztosítani az integráció után, és a Szegedre való ingázást a család miatt nem vállalhatta. (Tudósítónktól)

Pécs, Köztársaság-tér: tiltakozó aláírások

A Dunántúli Napló hétfői számában arról olvashatunk, hogy Pécsett több száz tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a Köztársaság-tér tervezett átalakítása ellen. A környékbeliek úgy érzik, véleményük figyelembe vétele nélkül készült az átalakítás terve, s nem értenek egyet azzal, hogy fákat vágnak ki, és megszüntetik a tér szökőkútját. Azt sem értik, hogy az egykor Apponyi Albert nevét viselő téren miért Antall József kap majd szobrot, miközben Apponyinak még emléktáblája sincs. (Tudósítónktól)

Átszúrta a szívét egy drótdarab - Egy vállműtét következményei

A Dunántúli Napló ír arról is, hogy egy szentegáti férfi kártérítési pert indított a szigetvári kórház ellen, mivel 2001-ben, az intézmény által végzett vállműtétnél a testében hagytak egy tűszerű drótdarabot. A drót átszúrta a szívét a férfinak, aki azóta fáradékony lett és depressziós tünetek gyötrik. (Tudósítónktól)

Kamera a templomtoronyban

Térfigyelő kamerahálózatot alakítottak ki Pusztaszentlászlón, mert az utóbbi időben megnőtt a faluban a besurranásos lopások száma - olvasható a Zalai Hírlap hétfői számában. A cikk szerint a kamerák, amelyek egyike a templomtoronyban kapott helyet, éjjel-nappal figyelik a falu utcáit, így a helyi polgárőrök a tévéképernyők előtt ülve is állandóan szemmel tarthatják a községet. (Tudósítónktól)

Délmagyarország: Újratemették Koszta Józsefet

Újratemették Koszta József Kossuth-díjas festõmûvészt és feleségét a szentesi  Kálvária temetõben; a szertartáson megjelentek a mûvész  hozzátartozói is, tisztelõi közül százan kísérték utolsó útjára -  írta hétfõi számában a Délmagyarország címû napilap.
A fõvárosi Kerepesi temetõbõl hozták Szentesre Koszta József festõmûvész földi maradványait, hogy az általa választott földben  újratemessék. A festõ végrendeletében fogalmazta meg ezt az óhaját,  amely csaknem 60 évvel a halála után most teljesült. A helyi Együtt  Szentesért Egyesület és a Tájak, korok, múzeumok mozgalom  kezdeményezésére a szentesi önkormányzat temettette újra a  festõmûvészt és feleségét, Szeifert Annát.
Koszta József 1861-ben született Brassóban. 1882-83-ban a bécsi  akadémián tanult, majd a budapesti minta-rajztanodában Lotz Károly  és Székely Bertalan növendéke volt. 1891-ben ösztöndíjjal Münchenbe  ment. 1920-tól már jórészt Szentes melletti tanyáján élt, ott  festette jellegzetes drámai tájait, a paraszti életet. 1948-ban Kossuth-díjat kapott. 1949-ben Budapesten halt meg. (MTI)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: meghaladja a hatvanmilliárdot az egészségügyi intézmények tartozása

Meghaladja a hatvanmilliárd forintot az egészségügyi intézmények jelenlegi  tartozása, év végére azonban még ennél is nagyobb lehet az adósság:  becslések szerint elérheti a hatvannyolc milliárdot - írta a hétfõi  Népszava.
A Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete szeptemberben fogott össze, hogy felmérjék a  kórházak jelenlegi adósságállományát. A lap tudomása szerint eddig a  kórházak háromnegyede vallott a tartozásairól, a többiek pedig  október végéig kaptak haladékot.
A vizsgálat jelenlegi  adatai azt mutatják: a tartozások miatt  már az idén veszélybe kerülhet a kórházak mûködése - olvasható a  cikkben.
Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak elmondta:  az intézmények vezetõi krízisrõl beszélnek, s szerintük az alulfinanszírozás már a betegellátást fenyegeti. (MTI)

Népszava: felszámolt átalakítás a közigazgatásban

Nem lesz központi kiválasztás a megüresedett közigazgatási állásokra és  versenyvizsgákat sem szervez jövõre a kormány - írta a hétfõi  Népszava, hozzátéve: ezzel gyakorlatilag felszámolják a Szetey Gábor  egykori személyügyi államtitkár által jegyzett 2007-es  átalakításokat.
Jövõ januártól már a központi közigazgatásban, illetve a kormányhivatalokban megüresedõ összes álláshelyet a Kormányzati  Személyügyi Központon (KSZK) keresztül lehetett volna csak  betölteni. A vezetõi állások esetében nyár óta mûködik ez a rendszer  - emlékeztet a lap.
A központ teszteli a pályázók alkalmasságát, és csak a minden  szempontból megfelelõ jelölteket terjeszti a tárcák vezetõi elé,  hogy közülük válasszanak.
Egy jogszabály-módosítás azonban, amelyet a 2009-es  költségvetéshez kapcsolódó törvénycsomagba építettek be, törli azt  az elõírást, hogy ezt az eljárást 2009-tõl a központi  közigazgatásban dolgozó tisztségviselõkre is alkalmazni kell -  olvasható a cikkben. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Szetey  Gábor 2007-ben még azzal indokolta a rendszer bevezetését, hogy így  biztosítható a pályázók esélyegyenlõsége, mert ezzel megszûnik az  "uram-bátyám" világ, és a rátermettség, nem pedig a "kapcsolat" lesz a kiválasztás alapja. (MTI)

Világgazdaság: mégis készül az idén adómódosító csomag

Mégis készülhet az idén új adómódosítási csomag, tekintettel arra, hogy a  szerdai ötpárti találkozón konszenzus alakult ki arról: az adózás  egyszerûsítéseit és a gazdaság kifehérítésére szolgáló  intézkedéseket meg kellene õrizni a korábbi adócsomagból - írta a  hétfõi Világgazdaság.
A kormány által a korábbi adócsomagból kimentett passzusok közül a lap szerint a legjelentõsebb a jó adósok listájáról szóló  kezdeményezés. A módosítás lényege: a listán szereplõ adózók számára  még közbeszerzések esetén sem lenne kötelezõ a nullás adóigazolás  bemutatása - olvasható a cikkben.
A lap megállapítása szerint a költségvetéshez kapcsolódó törvény  átfésülésekor az tûnik ki, hogy a kormány csak olyan  adójogszabály-módosításokat hagyott meg, amelyek egyáltalán nem  érintik a költségvetési bevételeket.
Ilyen például a közteheralapok egységesítése - emeli ki a lap,  utalva arra, hogy jövõre a munkaadók járulékát és a szakképzési  hozzájárulást a tb-járulék alapja után, a munkavállalói járulékot pedig az egyéni egészségbiztosítási járulékalap szerint kell fizetni. (MTI)

 Napi Gazdaság: félmilliárd euróra nõtt a magyar ûrpiac

Öt évre szóló megállapodást írt alá Magyarország és az Európai Ûrügynökség  (European Space Agency - ESA), amelynek alapján az ország 2013  novemberéig az ESA európai együttmûködõ államaként dolgozhat - írta  a hétfõi Napi Gazdaság.
A kontraktusnak az a jelentõsége, hogy lehetõséget biztosít a magyarországi kutatóhelyeknek és ûripari cégeknek, hogy  alvállalkozóként vegyenek részt az ESA kutatási és fejlesztési  programjaiban - mondta el a lapnak Horvai Ferenc, a Magyar  Ûrkutatási Iroda (MÜI) munkatársa, kiemelve: az EU ûrkutatási  fejlesztéseinek java várhatóan átkerülhet az együttmûködõ  kelet-európai országok területére.
A jelenséget jól példázza, hogy az ESA tervei között szerepel  egy magyarországi ûripari tesztközpont felállítása is, amely a kis-  és közepes méretû mûholdakat és azok alkatrészeit tesztelné -  olvasható a cikkben, amely a Magyarország teljes jogú ESA-tagságáról  folyó tárgyalásokra is kitér.
Ez évi 6-7 millió eurós tagdíjjal járna, amely összeg túlnyomó  része itthon is lehívható lenne, túl azon, hogy a teljes jogú  tagsággal önálló projektek indítására is lehetõség nyílna,  amelyekben a magyarok már fõvállalkozóként vehetnének részt -  beszélt a lehetõségekrõl a lapnak Horvai Ferenc.
A Napi Gazdaság által idézett becslések szerint az  ûralkalmazásokból és a kutatásokból összetevõdõ magyar ûripar éves forgalma jelenleg az 500-600 millió eurót érheti el. (MTI)

Magyar Nemzet: visszavonták a pályakezdõ pedagógusok béremelését

A legutóbb benyújtott költségvetési javaslatból az derül ki, hogy a kormány  visszavonta a korábban naponta népszerûsített Új tudás program  alapelemét, a pályakezdõ pedagógusok béremelését - írta a hétfõi  Magyar Nemzet.
Hiller István oktatási miniszter egyelõre nem jelentette be az érintetteknek és a nyilvánosságnak, hogy visszavonják a  pályakezdõk béremelését, ám az új büdzséjavaslatban már nem szerepel  az erre szánt több mint tízmillliárd forint - kommentálta a lap  állítása szerint "titokban meghozott döntést" Kerpen Gábor, a PDSZ  elnöke.
A lapnak nyilatkozva Sió Gábor, a Fidesz oktatáspolitikai  mûhelyének vezetõje elmondta: a visszavont elképzelés nem volt jó,  mert igazságtalanul osztotta volna el a forrásokat, az erre szánt összegre azonban szerinte szüksége van az oktatásnak. (MTI)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.