Hatósági vizsgálat indul a Merényi pszichiátriáján

Utasította az egészségügi államtitkárság az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Hivatalt, hogy a betegellátás és a betegjogok maradéktalan érvényesülése érdekében folytasson soron kívüli és teljes körű vizsgálatot a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriáján - tájékoztatta a Népszabadságot az államtitkárság.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten megöltek egy beteget, majd hétvégén ugyanebből a szobából a zárt osztály második emeletéről ugrott ki egy beteg az ablakon, ő életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A történtek miatt hétfőn a Magyar Pszichiátriai Társaság közleményt adott ki, melyben azt írták: a Merényi pszichiátriai központja a minimális követelményeknek sem felel meg.

Az államtitkárság lapunknak írt közleményében jelezte azt is, hogy a minisztérium – az egészségügyi és szociális ágazattal közösen – szeptemberben küldte meg válaszát az ombudsmani jelentésre az Egyesített Szent István és Szent László Kórház- és Rendelőintézet működésére tett javaslatokkal kapcsolatban. Az infrastrukturális és a személyi feltételek tekintetében feltárt hiányosságok rendezése folyamatban van.

Azonnali intézkedésként döntöttek az ESzSzK 40 millió Ft összegű felújítási/beruházási igényének rendezéséről, az összeget a kórház megkapta. Ebből felújítják a tetőt és a zárt pszichiátriai osztály vizesblokkjait, megtörténhet a betegek nemek szerinti elkülönítése, az akadálymentesítés, illetve a használati tárgyak cseréjére. A komplex belgyógyászati és pszichiátriai kezelést igénylő idős, demens betegcsoport külön osztályon való kezelését és ápolását szakmai szempontból a szaktárca indokoltnak tartja.

Előzmények: Megalázott betegek, hatalmas botrány a Merényiben

A jelek szerint nagyot lendített a Merényi kórház sorsán a pszichiátriát meglátogató ombudsman jelentése, amely katasztrofális állapotokról számolt be. Az alapjogi biztos a tapasztalt körülmények és jogsértések nyomán intézkedések egész sorát kérte a humántárca vezetőjétől. Részleteket itt ovlashatnak: >>>

A felújítással/beruházással összefüggő munkálatokat várhatóan 2016 tavaszáig elvégzik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.