Hatodáron jutottak állami földekhez Borsodban

Kiválasztott gazdák művelhetik tavaly január óta a borsodi Csincse jó minőségű állami földjeit, mégpedig anélkül, hogy elnyerték volna azokat bérleti pályázaton – írja a Blikk.

A cikk szerint a területet megbízásos jogviszonyban művelteti a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Ennek keretében a kiválasztottaknak jóval kedvezőbb bérleti díjat kell fizet­niük, de a mostani 58 ezer forint hektáronkénti területalapú támogatás nekik is jár. Sinkó Tibor mezőnagymihályi gazda szerint – aki szintén pályázott a földre – kérdés, hogy miért nincs egy éve eredmény a csaknem 570 hektár ügyében.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban a Blikknek azt mondták, hogy a pályázatok egy részé­ben már eredményt hirdettek, a többi döntés is megszületett vagy folyamatban van. Jelenleg tényleg megbízásos jogviszonyban gazdálkodnak a földeken, ők hat aranykoronánként fizetnek 1350 forint bérleti díjat egy hektár után évente. Ez jóval alacsonyabb, mint a normál földbérleti díj, ami egy aranykoronánként 1250 forint/hektár.

A cikk szerint a borsodi Mezőségben közbeszéd tárgya, hogy "közel vannak a tűzhöz, akik így megkapták művelésbe a földeket". Ahogy az is, hogy sokan csak azért akartak földhöz jutni, hogy zsebre tegyék az utána járó támogatást. Nyilatkozni azonban kevesen akarnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.