galéria megtekintése

Keményen megsarcolhatják az időseket

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 25. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Félmilliárd forintnál is többet szedne be az otthonba költöző idősektől, illetve rokonaiktól a fővárosi önkormányzat. Első lépcsőben maximum hatmillió forintot kell fizetni egy emelt szintű, illetve átlagot meghaladó férőhelyért. Emelkedett a térítési díj havi összege is.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött az egyszeri belépési hozzájárulás bevezetéséről, amelyet az idősotthonokba költöző új lakóktól kérnek a férőhelyért cserébe. A belépési díj a magánszolgáltatói piacon régóta ismert jelenség, ám

az állami, önkormányzati fenntartók eddig nem szedhettek pénzt.

A szociális törvény tavalyi módosítása azonban megteremtette ezt a lehetőséget. Ebben tolta át a kormány az önkormányzatokra a segélyezést, cserébe viszont lehetővé tette az idősek megsarcolását.

 

A törvény a fenntartóra bízza, hogy milyen férőhelyek esetében kér hozzájárulást. A főváros első lépésként júliustól az emelt vagy az átlagot meghaladó szintű ellátást nyújtó intézmények esetében írja elő a belépési díjat. Az előterjesztés nem szemérmeskedik: ott kell fizetni, ahol „fizetőképes kereslet van”.

A XI. kerület Kamaraerdei úti idősek otthonába, egyágyas szobába hatmillió forintért lehet bejutni
A XI. kerület Kamaraerdei úti idősek otthonába, egyágyas szobába hatmillió forintért lehet bejutni
Korponai Tamás

Ez első körben 232 férőhelyet érint egy- és kétágyas, saját fürdővel bíró szobákban. A fizetős helyek az önkormányzat három legszebb intézményében és tagotthonaiban találhatóak. Így a kőbányai Halom és Gergely utcai, a XI. kerületi Kamaraerdei és Rupphegyi úti, illetve a XII. kerületi Kútvölgyi úti és a III. kerületi Ányos utcai idősotthonokban. Ezek közül a Halom utcai a legolcsóbb, ott 500 ezer forintot kérnek beköltözéskor, míg a XI. kerületi intézmények egyágyas szobáiért hatmilliót kell fizetni.

A törvényi plafon egyébként nyolcmillió.

A bevétel így is tetemes, hiszen a várható összbevétel 546,4 millió forint. A díjfizetés a január elseje után felszabaduló helyekre vonatkozik. A törvény nem írja elő, milyen pluszszolgáltatást kell a pénzért nyújtani. A főváros is csupán annyit közöl, hogy a fizetős idősotthoni szobák az „átlagot meghaladó elhelyezési körülményeket biztosítanak”. Az év második felében egyébként a főváros megvizsgálja majd a hozzájárulás kiterjesztésének lehetőségét további férőhelyekre. Tágak a lehetőségek.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában tucatnyi idősotthon működik országszerte, összesen 3877 férőhellyel 32 telephelyen. Ezek túlnyomó többségébe ingyen lehet bejutni, de havi térítési díjat fizetni kell. Ha csak a férőhelyek fele után kér „félpénzt”, hárommillió forintot a fenntartó, akkor 4,5 milliárdos bevételre tehet szert. A pénzt az intézmények fejlesztésére kell költeni.

Átlagosan 1,29 százalékkal emelkednek a térítési díjak. A legtöbbet a Kútvölgyi úton kell fizetni, havonta 162 ezer forintot az egyágyas szobás ellátásért, míg a legkevesebbet – 55 300 forintot – Erdőkertesen kérik. Az intézményi helyek harmadáért 100 ezer fölötti térítési díjat kérnek.

A főváros az idén felmérette a lakók jövedelmi viszonyait. Eszerint a lakók csaknem fele havi 80–120 ezer forint közötti rendszeres jövedelemmel rendelkezik, csaknem ezren havi 80 ezernél kevesebből gazdálkodnak, míg 1248 idős bevétele meghaladja a 120 ezret. Kevesebb mint két százalékuknak jut havi 200 ezernél több.

De már most nagy a különbség az otthonok között. A Kútvölgyi úti otthon lakóinak például 80 százaléka havi 120 ezer forintnál, ötöde 200 ezernél több jövedelemmel bír. Míg Gyulán a többség 80 ezer forintnál is kevesebből gazdálkodik. Előbbi helyen 245–247 ezret költenek egy ellátottra havonta, míg utóbbin 163 ezret.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a főváros tovább szaggatja az amúgy is foszladozó szociális hálót. Az újonnan bevezetett egyszeri belépési hozzájárulás szegényre és gazdagra válogatja szét a nyugdíjasokat. Akinek van pénze, emelt szintű ellátást kap öreg napjaira, a többiek átlag alattit. S erre nem mentség, hogy a szociális törvény lehetőséget ad rá – közölte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.