Tízezer forintos órabérért épült a vasfüggöny

Tízezer forintos órabérért épül a határzár. A munkát az a cég nyerte, amelynek igazgatósági elnöke éppen a tendert kiíró minisztérium államtitkára.
A határzár építésének közvetlen költsége alig lépi majd át a 3 milliárd forintot – jelentette ki Tuzson Bence a Fidesz-frakció szóvivője augusztus elején, de nem sokkal később már 11, sőt 20 milliárd forintos keretről beszéltek. A Belügyminisztérium és a honvédség elszámolása még nem ismert, az viszont tudható, hogy a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.(HM EI) 2 milliárdos megrendelést kapott.

A kormány július végén rendelte el a magyar–szerb határszakasz átjárhatóságának megszüntetését. A HM EI azonnal neki is állt, hogy a kerítés építéséhez ingyenmunkaerőt toborozzon. Július 30-án még ki sem írták a közbeszerzési pályázatot „az ideiglenes biztonsági határzár előkészületi és egyes építési munkálatainak elvégzése” tárgyában, de a HM EI már augusztus 2-án aláírta a szerződést – mutat rá keddi cikkében az Index.

A HM EI bevonása érdekében módosítani kellett a belügyi és honvédelmi közbeszerzések lebonyolítását szabályozó kormányrendeletet is, egyetlen nap alatt megtörtént. Másnap hatályba lépett.

A sürgősségre hivatkozva még aznap kiírták a a versenyt kizáró, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást, és meg is küldték a cégnek. A HM EI még aznap megnyerte a tendert, és augusztus 2-án megkötötték az 1,93 milliárd forintról szóló szerződést. Ők adták a legalacsonyabb ajánlatot. Igaz, nem is indult más.

Még ennél is furcsább a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának, Dankó Istvánnak a szerepe. Ő volt a kerítésprojekt végrehajtásáért felelős kormányzati munkacsoport vezetője a Honvédelmi Minisztériumban, ő felügyelte a beszerzést végrehajtó Beszerzési Hivatalt, és ő volt a versenyeztetés nélkül tendergyőztessé váló HM EI igazgatótanácsának elnöke is. Dankó a céges másodállásáért havi 500 000 forintos díjazásban részesül. A minisztérium szerint Dankó többoldalú szerepvállalása nem jelentett összeférhetetlenséget, mert „a jogszabályok erre lehetőséget adnak”.

A HM-ben a „legalacsonyabb ár” alapján kiválasztott HM EI szerződésében bruttó 10 795 forintos óradíjjal számoltak a kerítésdrótfonatok kerítésoszlophoz rögzítésért és 24 130 forinttal egy szárzúzóval végzett bozótirtási munkaóráért, a gépekkel végzett munkák pedig a 100 ezres óradíjat is túlléphették.

A HM EI hat céggel kötött alvállalkozói szerződést összesen mintegy 300 millió forint értékben.

A HM EI már korábban is nyert versenytárs nélküli tendert. A cég közel 1,5 milliárd forintos megrendelést kapott a nyílt közebszerzési eljáráshoz túl bonyolult és komplex feladatnak minősített tetőfedésre, épületkarbantartásra és lőtérfelújításra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.