galéria megtekintése

Hatalmi harc dúl az ügyvédeknél, a bíróság az orrukra koppintott

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Nem okoz zavart a Budapesti Ügyvédi Kamara életében, hogy a bíróság megsemmisítette a tavaly februári közgyűlés határozatait – állítják a köztestületnél. Emiatt az öt éve megválasztott tisztségviselők léptek újra hivatalba.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara tavalyi tisztújító közgyűlésének választásokkal kapcsolatos összes határozatát. Erről az Ügyvédi Összefogás Egyesület tájékoztatta a nyilvánosságot. A verdikt szerint a választások során több szabálytalanság történt: a voksok számlálásában illetéktelenek is részt vettek, a választási bizottság két tagjánál pedig összeférhetetlenséget állapítottak meg.

Az egyesület álláspontja szerint mostantól nincsenek legitim tisztségviselői a kamarának. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke viszont úgy véli, a bíróság döntése nyomán a 2010-es választás eredménye éled fel, tehát azok lépnek hivatalba a megismételt voksolásig, akiket akkor a különféle posztokra delegáltak. Az elnök, Réti László személye így nem változik, számos más tisztség esetében azonban a korábbi állapot áll helyre.

Fővárosi ügyvédek kérdésünkre felidézték, hogy a tavalyi választás előtt összejött egy elég rámenős csapat, amely intenzív és vélhetőleg költséges kampányt folytatott. A hatalomátvételre készülő Ügyvédi Összefogás szokatlan eszközt is bevetett: utcai plakátokon hirdette programját.

 
Réti László marad
Réti László marad
Vémi Zoltán

Mindenki tudhatta, hogy honnan fúj a szél, mert az egyesület által támogatott jelöltek egy része kifejezetten a Fideszhez köthető ügyvéd. Volt köztük kormánypárti politikus rokona, állami megrendelésre dolgozó iroda több tagja, s olyan is, aki korábban Simicska Lajos érdekeltségeinek közelében tűnt fel. A kamara szinte kettészakadt.

A nyomulással szemben ellenkampány indult, és az egyesület kudarcot vallott: több mint 120 jelöltje közül három futott be. Így nem meglepő, hogy a választáson tapasztalt kisebb szabálytalanságok miatt bíróság elé vitte az ügyet. A kamara azonban zavartalanul működik tovább – mondják forrásaink, hozzátéve: az utolsó érvényes aktusnak a 2010-es tisztújítást kell tekinteni, mert a megválasztott tisztségviselők megbízatása addig tart, amíg a következő választás eredményét ki nem hirdetik.

Azt az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után határozhatják meg, hogy csak a szavazatszámlálást kell megismételni, vagy a jelöltállítást is. Információnk szerint a bíróság nem különösebben jelentős körülményeket talált aggályosnak. Például azt, hogy a szavazatok számlálásakor egy titkárnő húzta a strigulákat, akit nem választottak meg erre a feladatra. Az összeférhetetlenség pedig abban állt, hogy a jelöltállító bizottság elnökének fiát is jelölték egy posztra. De az apa forrásaink szerint egyetlen olyan döntésben sem vett részt ezután, amely a fiát érintette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.