galéria megtekintése

Hatalmasakat szartak Gyugy gyógyító dombjára

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 24. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Feldúlta Gyugy község nyugalmát, hogy valaki rendszeresen a falu egyik buszmegállójába nagyvécézett. Tüntetés is lett a dologból.

A somogyi kistelepülést még évekkel ezelőtt a „gyógyító pad”-ja tette ismertté. – Amióta hetente háromszor elüldögélek a padon egy-két órát, vagy odafekszem eléje, jól alszom. Nem kell altató. Le vagyok rokkantva, sokféle bajom van, néha még a kanalat se tudom megfogni. De ha ott ülök, utána semmi se fáj.

Íme, a tetthely
Íme, a tetthely
A szerző felvétele

Az 56 esztendős Kaposi Istvánné így összegzi, hogy milyen gyógyító ereje van a gyugyi templomdombnak és az odaácsolt padnak. Hatvanéves férje hallgatja, s megjegyzi, hogy ő is le van százalékolva, de neki nem segített a pad, igaz, nem is igen próbálta, mert érzi, hogy ez olyan női dolog. Ettől még nem bánja, ha az asszony hisz benne. A pár lánya, Reni közmunkás. Takarítja az utcát meg a buszmegállókat. A vékony, szemüveges lánynak elege lett a megállókból: az egyikbe a múlt héten odapiszkított valaki két nap alatt négyszer.

 

A 300 lelkes somogyi faluban mindenki tud a fából faragott buszmegálló megcsúfolásáról. Hogyne tudna, mikor még demonstrációt is tartottak az eset miatt. A helybéliek meggyőződése, hogy a két, újonnan betelepült család egyike a bűnös. Mint szavaikból összerakom, két éve jött egy kétgyermekes család, a szomszédjukba meg egy hatgyermekes – ők tavaly költöztek ide. Nyilván a két família valamelyik tagja piszkított be a mindig példásan tisztán tartott megállóba, vélik a gyugyiak, hisz míg ők ide nem jöttek, nem történt hasonló.

A két családról rossz a vélemény: portájuk ápolatlan, gyermekeik neveletlenek, a szülők nem vállalnak helyben közmunkát. Senki sem tudja, miből élnek. A fentiek okán 19 őslakos a két házhoz vonult, és felszólították a családokat, takarodjanak a faluból! A demonstrálókat a Balatonlelléről riasztott rendőrök hazaküldték. Amúgy Gyugy nyugodt, mutatós, ápolt falucska. A falu vonzó állapotában nagy szerepe van a 83 éves Jelenka György polgármesternek, aki 1994 óta vezeti a falut.

A polgármester szerelmetes szavakkal beszél arról, hogy a templom dombja alatt három Szent György-vonal keresztezi egymást, a radiesztéták (a földsugárzásmérők) szerint ettől van gyógyereje ennek az emelkedőnek.

A faluvezető három éve két padot ácsoltatott a dombra, s azóta visszajárnak ide a természetgyógyászatban hívők. Jelenka büszke arra, hogy a szegény sorú falu mennyi mindent elért az ő ciklusai alatt. Ebbe piszkítottak most bele.

– Este fél tízkor jött hozzám az alpolgármester, egy másik képviselő és egy roma közmunkás, hogy nézzem meg, megint mi történt – idézi fel a negyedik esetet.

– Elemlámpával vizsgáltam meg, s eleinte azt hittem, hogy valaki lapáttal hozta oda, mert olyan nagy adag volt. De rájöttem, hogy ott, helyben könnyebbült meg az illető, mert eléje volt pisilve.

Jelenka megérti a gyugyiakat, hogy miért a két családot gondolják gyanúsnak. – Nem lehet velük együtt élni – mondja a faluvezető. – És még mielőtt valaki rasszistának gondolna minket, kijelentem, nem azzal van baj, hogy romák, hanem azzal, ahogy élnek. A faluban több roma család él, akikkel soha semmi gond nem volt, jól dolgoznak, tiszták, becsületesek. Ők is odamentek a két család házához, ők kiabáltak a leghangosabban. A megfenyegetett két család tagjai azt állítják, nem ők tették.

– Tudom, hogy a gyerekeim rosszak, de ilyet soha nem csinálnának – mondja a 32 éves Horváth László, aki egy éve költözött családjával Gyugyra. A feleségével hat kicsit nevelő férfi nem titkolja, hogy a család a gyerekek után járó támogatásokból és az asszony gyeséből él.

A másik portán lakó Nagy Sándorné is tiltakozik a gyanú ellen. – Ki se engedem a gyerekeim az utcára. Tudom, hogy minket gyanúsítanak, de ki se engedem őket.

Amúgy semmi bizonyítéka sincs a gyugyiaknak Nagyék és Horváthék ellen, de amikor ezzel szembesítem a falubelieket, legyintenek:

– Minek, csakis ők lehettek – mondja egy ötvenes közmunkás. – Amikor odavonultunk, megijedtek, azóta tiszták a megállók. Kell ennél jobb bizonyíték?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.