galéria megtekintése

Hatalmas botrány tört ki Rákospalotán

19 komment


Rab László

A keleti nyitás addig érdekes, amíg a Fidesz próbálkozik vele. Ha más is kínai befektetőket keres, az már sérti a kormány törekvéseit. Ezt jelzi a rákospalotai botrány.

Különös politikai fordulatokat hozott a XV. kerületi volt szovjet katonai kórház fejlesztésének ügye miatt­ kirobbant csata. A vita azután lángolt fel, hogy Hajdu László polgármester szándéknyilatkozatot írt alá április 22-én egy kínai befektetővel. Ettől a DK-s polgármester 30 milliárd forintos beruházást remél a héthektáros területen: az Észak-pesti Kórház volt épületeiben és területén kínai hagyományos egészségmegőrző, gyógyító és relaxációs központot, nyugdíjasotthont, valamint lakóparkot alakítanának ki. A dokumentumot azonban a kerületi képviselő-testület kétharmados többséggel leszavazta május 3-án. A keleti nyitást máskor ugyancsak forszírozó Fidesz–KDNP, de az LMP, a Jobbik is a DK-s polgármester ellen voksolt, két szocialista pedig nem vett részt a szavazáson.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ez azért meglepő, mert a keleti nyitást szorgalmazó Orbán-kormány is hasonlókat tervez. „A kerületben alakítanák ki a hagyományos kínai gyógyászat térségbeli központját, amely lefedné a gyógyítás, a kutatás és a képzés teljes vertikumát a Baltikumtól a Balkánig” – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy tavalyi budapesti konferencián. A kínai gyógyítóközpont projektje miatt a kerületi Fidesz erős embere, László­ Tamás országgyűlési képviselő, volt polgármester kormányküldöttséggel járt Kínában.

 

Ám most, amikor Hajduék­ előálltak egy konkrét befektetővel – az AsiaCenter felépítésé­ben érdekelt, Song Chun Ling képviselte Maier Investment Fun Co. Ltd.-vel – mindjárt felmerült, hogy ez „keresztbe veri” a kormány törekvéseit. László Tamás szerint a polgármesternek nem is volt joga képviselő-testületi döntés nélkül aláírni a szándéknyilatkozatot. László Tamás szerint a 30 mil­liárdos nagyságrend csak Hajdu László fejében létező összeg, és az a gyanúja, hogy Song úr „egy volt miniszterelnök” ösztökélésére bukkant fel a kerületben.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Tisztában vagyunk azzal, hogy az ingatlan komplex hasznosítása messze meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit – fogalmazott Hajdu László. – Épp ezért örömmel fogadtam az AsiaCentert tető alá hozó befektetői csoport érdeklődését egy átfogó, az ingatlan teljes egészét érintő, közel 30 milliárd forintos beruházói szándékával kapcsolatban. A tárgyalások során meggyőződtem arról, hogy a csoport szándékai komolyak. A képviselő-testület felhatalmazását kértük, de az esélyt sem kaptuk meg, hogy tárgyalhassunk, ez számunkra a legsérelmesebb.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Miközben a történtek után az erősen kétséges, lesz-e valaha kínai gyógyászati központ a területen, az biztos: lehangoló látványt nyújtanak ma a volt kórházi épületek. Az oroszok 1991-ben távoztak innen, a területen, amellyel 2014 óta rendelkezik a kerület, nyolc műemlék épület található, az üresen álló blokkokat, az egykori kórtermeket, a műtőket kibelezték a tolvajok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.