galéria megtekintése

Hatalmas a káosz a TV2 új dobása körül, és elrontják a mi szórakozásunkat is

19 komment


M. László Ferenc

A TV2-csoport új csatornája adja szombattól az angol labdarúgó-bajnokságot.  Igaz, az adónál akkora a káosz, hogy még az sem lehet tudni, hivatalosan hol lesz fogható.

Amíg az Izaura TV-t és a Prime csatornát már egy hónappal az indulás előtt reklámozta az Andrew G. Vajna tulajdonában lévő TV2-csoport, a május óta tervezgetett új sportadóról szóló első közlemény csak öt nappal a start előtt, tegnap jelent meg. Ráadásul sportcsatornáról már nincs szó.

A tévétársaság által százmilliókért megvásárolt Premier League első mérkőzései szombattól „egy férfias szórakozást kínáló televízión", a Spíler TV-n futnak majd.

Mint arról a Népszabadság elsőként beszámolt, a TV2 májusban két sportadó – Sport1 és Sport2 – nevét is levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Azóta a médiatársaság elhalászta a jogokra szintén pályázó Digi Kft. elől az angol bajnokságot. Vajna tévéje rálicitált a romániai hátterű cég ajánlatára: piaci becslések szerint akár 300 millió forintot is fizethetett a Premier­ League-ért.

 

Csakhogy nem sikerült annyi közvetítési jogot felvásárolni, hogy a TV2 önálló sporttévét építsen fel a bajnokság augusztus 13-i kezdetére. Vajnáék ugyanis korábban azzal számoltak, hogy a MotoGP és nagy teniszversenyek közvetítési jogait is megszerzik. Sőt, felmerült, hogy jövőre átveszik a Forma–1-et is. Az utóbbi hónapokban többször is felbukkant a társaság zuglói székházában a Hungaroring volt elnöke, az F1 egykori műsorvezetője, Palik László, akinek felesége a Tények műsorvezetője. Ám úgy fest, az F1 egyelőre marad a köztévén, amelynek vonatkozó szerződése csak az év végén jár le.

Értesülésünk szerint a TV2 vezetése a csatorna sportprofiljának megőrzése érdekében vizsgálta azt a lehetőséget is, hogy a mérkőzések ismétlésével töltse ki a műsoridőt – a meccsek péntektől hétfőig lefutnak –, de a TV2 imázsát szem előtt tartva erről lemondott.

Ugyanakkor a Spílert – a Sport1-gyel és Sport2-vel ellentétben – nem találtuk meg az SZTNH nyilvántartásában, a Sat-tv-radio.hu pedig arról írt, hogy a spilertv.hu domaint öt napja jegyezték be.

Lényeges kérdés volt az előkészítésnél, hogy miből lesz bevétel. Az már az új TV2-s csatornák bejelentésekor, egy májusi médiakonferencián kiderült, hogy a nagyobb kábelszolgáltatók – köztük a Telekom, a UPC, a Tarr Kft. – az idén nem fogják felvenni kínálatukba Vajna új adóit, azaz nem fizetnek terjesztési díjat a tévének. Nincs már hely a csomagjaikban, a TV2 kedvéért nem fognak szerződést bontani a többi tévével. A kormánybiztos tavasszal még azt tervezte, hogy meglévő csatornák megvételével és átalakításával oldja fel a patthelyzetet, de nem talált eladó adókat. A Csakafoci.hu szerint felvetődött az is, hogy a meccsek egy részéért pénzt kérnek a nézőktől, de az úgynevezett pay-per-view technológiája még nem épült ki idehaza, ezért elvetették az ötletet.

Fotó: Peter Byrne / Premier League

A közleményből nem derül ki, hol lesz fogható a Spíler TV, csak az, hogy vetítenek egy összefoglalót a főcsatornán. A Népszabadság információi­ szerint az állami Antenna Hungária (AH) fizetős csomagjába, a Mindig TV Extrába kerül be az új csatorna. Míg az Izaura TV és a Zenebutik az ingyenes platformon indul el ­augusztus közepén, mi több, a Mozi+-t két hétig kódolatlanul adják, a Premier ­League-et túl drágának találták ehhez.

A médiahatóság szerint az AH fizetős csomagjának 106 ezer előfizetője van, az ingyenes platform 800 ezer háztartásban érhető el.

Az alacsonyabb nézettség a reklámbevételekre is kihathat. Igaz, a tévé vezetése továbbra sem tett le arról, hogy további jogok megszerzésé­vel sporttévévé alakítsa a Spílert. És ha sikerül bevezetnie a piacra, az előfizetők követelhetik ki a kábelszolgáltatójuktól, hogy a TV2 új adóját is vegyék fel a kínálatukba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.