galéria megtekintése

Magyarország már a gyermekeknek sem kell

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Magyarország elégedetlen, s további eurómilliókat vár Brüsszeltől a menekülthelyzet kezelésére. Brüsszel a kérelmet megvizsgálja. A szerb–magyar határon épül a kerítés, de a hatóságoknak egy újabb problémával is meg kell birkózniuk: mi lesz a kísérő nélküli gyerekekkel? Őket nem lehet elküldeni semmiképpen. De ezt aligha bírja el a mostani ellátórendszer.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy kaphat-e újabb támogatást Magyarország, Görögország és Ausztria a menekültáradat kezeléséhez – közölte pénteken Dimitrisz Avramopulosz menekültügyi biztos Brüsszelben. Hozzátette, hogy a bizottság Magyarországtól csütörtökön

egy nyolcmillió eurós, vagyis megközelítőleg 2,5 milliárd forintos rendkívüli segélyre vonatkozó kérést kapott,

amelyet az uniós hatóságok késlekedés nélkül „kezelnek”, vagyis megvizsgálnak.

 

A kérelem előzménye, hogy a magyar kormány szerint az ország „nevetségesen kevés” pénzt, mindössze 64,1 millió eurót kapott az Európai Bizottságtól a hetek alatt drámaivá vált bevándorlási helyzet kezelésére. Ezt Lázár János kancelláriaminiszter mondta csütörtökön, hozzátéve, méltánytalan és igazságtalan a dolog, hiszen Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb állam. Szerinte az, hogy a támogatás két fő kedvezményezettje Olaszország és Görögország, a régi tagállamok javát szolgáló „rossz értelmű lobbizás” következménye.

Lázár felháborodása mögött félreértés is húzódhat, hiszen ezeket az összegeket még 2013-as adatok alapján határozták meg. A korrigálás új döntést igényel a nyolcmillió eurós kérelmünkről is.

Ráadásul Orbán Viktor bő egy hónapja azt hangoztatta, hogy „nem fogunk koldulni”, de ezen nem akad fenn senki, viszont Brüsszelben rossz szemmel nézik a szerb–magyar határon zajló munkálatokat. Avramopulosz ezzel kapcsolatban tegnap úgy fogalmazott: „Azért vagyunk itt, hogy falakat döntsünk le, nem azért, hogy újakat építsünk.”

Márpedig a kerítés épül. Pénteken Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter a határnál, Kelebiánál megállapította, hogy tartható a határidő, augusztus 31-re elkészül a kerítés. Egy eddig nem tárgyalt, de egyre jelentősebbnek tűnő probléma, hogy csak az idén nagyjából hat és fél ezer – pontosan 6529 –, kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt regisztráltak Magyarországon. Kérelmüket sürgősséggel tárgyalják.

Úton
Úton
Balogh László / Reuters

A családdal érkező gyerekek a befogadóállomások egyikére kerülnek a hozzátartozóikkal együtt. Más eljárás érvényesül a kísérő nélküli kiskorúak esetében, akiket gyermekvédelmi intézményben kell elhelyezni, képviseletükre pedig gyermekvédelmi gyámot rendelnek ki.

Esetükben a visszaküldés tilalma akkor is fennáll, ha nem arról van szó, hogy a befogadással családi egység lenne helyreállítható, tehát független attól, hogy vannak-e itt rokonai a gyereknek.

Csakhogy – miként az egy 2014-ben készült, Magyarországgal foglalkozó uniós tanulmányból kiderül – a gyermek legfőbb érdekeinek meghatározására irányuló eljárással kapcsolatos módszertani útmutató hiánya itt megnehezíti a kísérő nélküli kiskorúak helyzetének tartós rendezését. A gyakorlat azt mutatja ugyanis, hogy a magyar gyermekvédelmi rendszer nem áll készen a növekvő számú migráns gyermekek befogadására, nincs erre elég pénz, sem képzett szakember. Komoly kihívás a tolmácsolás biztosítása.

Ugyanakkor a gyermekotthonokból átlagosan tíz napon belül elszöknek a migráns gyermekek – ezt a hatóságok főként azzal magyarázzák, hogy még ők is elsősorban az EU kapujaként tekintenek Magyarországra.

Ezzel a megközelítéssel azonban sok szakember nem ért egyet: ők elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy e fiatalok közül sokan nem kisgyerekek, elég érettek ahhoz, hogy a gyermekotthonból való szökés előtt mérlegeljék, milyenek a lehetőségeik, van-e tágabb értelemben vett családegyesítési esély, mi az őrizettel kapcsolatos gyakorlat, illetve van-e mód a továbbtanulásra, a nagyobbaknak vannak-e munkalehetőségek.

A már idézett tanulmány megállapítja, hogy noha a köznevelési törvény a menedékkérő és menekült gyermekek számára biztosítja az oktatáshoz való hozzáférést (16 vagy továbbtanulás esetén 24 éves korig), az évente megrendezett felméréseken rendre az derül ki, hogy ez a gyakorlatban nem minden esetben biztosított. Hiányzik az egységes migráns/menekült gyermekekre kidolgozott tanrend, illetve kevés a menekült gyermekek oktatására képzett pedagógus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.