Haszilló zsidózása nem bűncselekmény

Elutasította a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azt a két, magánszemélyek által tett feljelentést, amelyben közösség elleni izgatással vádolták meg Haszilló Ferencet, Kecel fideszes polgármesterét a nyilvánosságra került beszéde alapján.
Mint arról a Népszabadság is beszámolt, az interneten hozzáférhetővé vált egy hosszú beszélgetés, amelyet a polgármester az egyik helyi televízióssal folytatott, és amelyet a tudtán kívül fölvettek. Abban többek között ezt mondta: „Ha ez a geci zsidó társaság nem szopatná így az országot, ahogy szopatja, akkor itt senki sem foglalkozna az önkormányzattal, hogy mit csinál. Akkor lehetne ötmilliónál drágább kamera, meg dupla bérek, de amikor beszedik az összes adót, meg minden lófaszt, meg szopatnak, mondhatom azt, hogy Orbánék is, ilyen szempontból, akkor azt nem lehet megmagyarázni, hiába viszik le most három forinttal a gázolaj árát."
Haszilló Ferenc azt állítja, „kellő időben” le fog mondani
Haszilló Ferenc azt állítja, „kellő időben” le fog mondani
M. Schmidt János / Népszabadság

A tűzifasegélyt kérő romákról pedig ezt mondta: „Az az igazság, menjenek az izébe. Ezek nem tudják, hogy lesz tél? Nem tudnak egy évben 100 ezer forintot összerakni? Ötezer forintot havonta? Menjenek a picsába! Meg az állam is! Ebben teljesen jobbikos vagyok. Aprítani kéne őket a picsába".

Schmidt Gábor, az ügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Népszabadság szegedi tudósítóját, hogy a feljelentések alapján a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2014. november 4-én feljelentés-kiegészítést rendelt el annak kiderítése végett, hogy a polgármester kijelentései alkalmasak-e közösség elleni izgatás bűntette vagy más bűncselekmény gyanújának a megállapítására. A főügyészség a 2014. november 19-én meghozott határozatával a feljelentéseket bűncselekmény hiányában elutasította.

Ennek indoka az, hogy a polgármesternek egy magánbeszélgetés során rögzített kijelentéseit illetően a közösség elleni izgatás bűntettének tényállási elemei, különösen a nagy nyilvánosság előtti elkövetés, nem valósultak meg, ezért sem a közösség elleni izgatás bűntette, sem más bűncselekmény állapítható meg.

Haszillót a Fidesz területi vezetői polgármesteri tisztségéről való lemondásra szólították fel. Ezt követően a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: kellő időben lemond. A testület alakuló ülésén azonban világossá tette, milyen ravaszul fogalmazott: még nem jött el a kellő idő. Haszilló állítólag már nem tagja a Fidesznek, de nem tudni, kizárták, vagy lemondott. Mindenesetre azóta is polgármester, és a legutóbbi közgyűlésen az egyetlen fideszes önkormányzati képviselőt akarta alpolgármesternek választatni, amit azonban nem fogadott el a testületben többségben lévő ellenzéke.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.