Csak nyúlik a taxisbotrány: kinek a mutyija?

Január elseje óta engedély nélkül szállítják az utasokat a taxisok Bonyhádon, ám az előzmények ismeretében ez nem annyira meglepő.

A Tolna megyei város képviselő-testülete 2014 januárjában határozta el, hogy árverésen adja bérbe az önkormányzat taxidrosztját. Aztán áprilisban mégis odaadták licit nélkül egy cégnek a két autó beállására alkalmas parkolót. A konkurens cég – amely így elvesztette a jogot a városban a taxizásra – lapunknál tett panaszt, s amikor megkerestük Potápi Árpádot, a várost akkor irányító fideszes polgármestert, ő elismerte a hibát, és kiírták a licitet.

Évi 250 ezer forintot akarnak kérni a droszthasználatért
Évi 250 ezer forintot akarnak kérni a droszthasználatért
Szabó Miklós

Az árverés – amelyen tavaly májusban öt vállalkozás vett részt – megdöbbentő eredményt hozott: addig a város évi 120 ezer forintot kasszírozott a drosztért, az egyik cég viszont 12 millió 80 ezer forinttal nyerte a versenyt. Már akkor megírtuk, hogy a győztes aligha fizeti be a Magyarországon példátlanul magas árat, hisz a 14 ezer lelkes Bonyhádot 10-12 taxi maradéktalanul kiszolgálja, így egy autóra több mint egymillió forint éves bérleti díj „esne” (akkor ez az összeg Pécsett 52 ezer forint volt, Budapesten meg 20 ezer). A jóslatunk bevált, az árverés győztese egy fillért sem fizetett.

Az önkormányzat újabb licitet írt ki, de a taxisok el sem mentek, mert magasnak tartották a kikiáltási árat. Január 29-én dönt újra a bonyhádi képviselő-testület a drosztok áráról: immár négy beállót hirdetnek, s a rendelettervezet szerint valamennyi hely 250 ezer forintról indulna. A taxisok ezt is magasnak tartják, szerintük 80 ezer forint lenne a reális, hisz Szekszárdon 100 ezer a taxisparkolók éves díja.

Bonyhád jegyzője, dr. Szeghy Petra elképzelhetőnek tartja, hogy a testület mérsékli a bérleti díj kikiáltási árát. Annak érdekében, hogy a következő licit eredményes legyen, a város idén már nem adott ideiglenes közterület-foglalási engedélyt a kockás autóknak, így a februárban esedékes árverésig a taxik tulajdonképpen nem fuvarozhatnának Bonyhádon.

Ennek ellenére a taxisok továbbra is hordják az utasokat. Utóbbi hírről Révész Márton, az egyik Bonyhádon dolgozó taxis cég vezetője számolt be nekünk. Révész úgy véli, igaztalanul vonták meg a taxisoktól az ideiglenes engedélyt, hisz nem ők tehetnek arról, hogy a drosztok bérbeadása egy éve húzódik. Ennek oka szerinte az, hogy a város túl magasra rakta a licit induló árát.

Tart attól, hogy a kormánypárti városvezetés egy vele politikailag szimpatizáló vállalkozóra szeretné bízni a bonyhádi taxispiacot, s az eddigi időhúzás célja az volt, hogy a többi vállalkozót kifárasszák, elijesszék. Erre utal az is, hogy egy évvel ezelőtt licit nélkül egy „baráti” cég kapta meg a droszt kizárólagos használati jogát. Szerettük volna megszólaltatni Bonyhád város vezetőit az elhúzódó taxisügyben, ám ők elzárkóztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.