galéria megtekintése

Széthasítja a Fideszt a nemzeti parkok kifosztása

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ritkán látható meghasonlást okozott a Fidesz-frakcióban a védett földek vagyonkezelői jogait a nemzeti parkoktól a Nemzeti Földalaphoz (NFA) telepítő törvényjavaslat. Lapunk információi szerint a törvény végszavazását is azért halasztották el, mert ha most voksolnának róla, akkor a kormánypárti képviselőcsoport „szétszavazna”.

Politikai hozadéka nincs, potenciális kára viszont annál több – így értékelte lapunknak egy fideszes honatya azt a kormányzati törvényjavaslatot, amely szerint a védett természeti területek vagyonkezelője a nemzeti parkok helyett az NFA lenne. A nemzeti parkokat pénzügyileg kivéreztető, szakmai munkájukat lehetetlenné tevő tervezet látványosan megosztja a kormánypártot, s ennek immár kézzelfogható jelei vannak.

Dőlnek?
Dőlnek?
Konyhás István / Népszabadság

A múlt héten a parlament fenntartható fejlődési bizottságának kormánypárti tagjai nemcsak a Fidesz képviselőcsoportjában ülő Bencsik Jánosnak a nemzeti parkok jogfosztását megakadályozó módosítóját szavazták meg, hanem az LMP-s Sallai R. Benedek hasonló tartalmú javaslatát is, igaz, ugyanezeket a módosítókat a mezőgazdasági bizottság fideszes többsége viszont leszavazta.

 

A Fideszen belül működő zöldkabinet, amelyet Bencsik vezet, információink szerint szintén elutasította a nemzeti parkok földtelenítését, és ugyanígy foglalt állást Gulyás Gergely parlamenti alelnök, aki már a tervezet benyújtását is kifogásolta.

V. Németh Zsolt, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára a fenntartható fejlődés bizottság előtt azt mondta: nincs olyan kormányzati terv vagy szándék, amely a nemzeti parkok ellehetetlenítését célozná – ez arra utal, hogy a kormányon belül sem egységes a javaslat megítélése. Az elképzelés ellenzője Kövér László parlamenti házelnök is, az általa vezetett Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa nemrég a tervezet visszavonását kezdeményezte.

A Fideszben az ötlet ellenzői úgy látják, a végül a pártholdudvar prominenseinél kikötő újabb állami földek ügye tovább fokozhatja a Fidesz-ellenes hangulatot, ráadásul a földek elvételével kapcsolatban jelentős társadalmi ellenállás is mutatkozik: a képviselők százszámra kapják a tiltakozó állampolgári e-maileket és leveleket egy olyan akcióban, amely mögött a hazai zöldszervezetek állnak.

El akarják venni a nemzeti parkoktól a földek kezelését
El akarják venni a nemzeti parkoktól a földek kezelését
Bánhalmi János / Népszabadság

Sallai R. Benedek lapunknak azt is elmondta: a frakcióval rendelkező ellenzéki pártokkal egyeztetett róla, hogy ha a törvényjavaslatot a kormánytöbbség mégis elfogadja, haladéktalanul az Alkotmánybírósághoz fordulnak egy olyan korábbi döntésre hivatkozva, amely szerint a természetvédelem jogszabályban rögzített szintje utólag jogszerűen nem csökkenthető, vagyis a védett földek „kiszervezése” alkotmányellenes lenne. A lépéshez a képviselők egynegyedének támogatása kell, ez Sallai szerint az előzetes egyeztetés alapján biztosítható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.