Harrach: A Simicska-média már nem tájékozódási pont

– Ma már nem ugyanaz a Hír TV és a Magyar Nemzet, mint eddig. Azt érzem, hogy van a kormánypárti politikusokban olyan jogos aggodalom, hogy ha ma még viszonylag kiegyensúlyozottak tudnak is lenni, egy választási kampányban egy olyan tulajdonosi indíttatásból, melyben több az érzelem és a sértettség, mint az elkötelezettség, hátba lehet támadni azokat, akik eddig a közös hajóban eveztek –mondta lapunknak Harrach Péter a KDNP hét végi tisztújításán a médiaegyensúly felborulásáról általa elmondottakat értelmezve.

Harrach Péternek lelkiismereti kötelessége a kormányfő iránti lojalitás
Harrach Péternek lelkiismereti kötelessége a kormányfő iránti lojalitás
Teknős Miklós / Népszabadság

– Zárt ülés volt, nem lenne illő, ha arról nyilatkoznék, ami ott elhangzott – ezzel hárította el azt a kérdésünket, hogy fejtse ki lapunknak is a Simicska-orgánumok elvesztésével kapcsolatos azon meglátását, hogy a Hír TV-t lehet pótolni az M1 csatornával, de a Magyar Nemzetet nem.

A frakcióvezető elismerte: valóban azt mondta, hogy a Hír TV pótolható, de azt nem, hogy az M1-gyel. „Nem is gondolja így?” – kérdeztük, mire a frakcióvezető úgy válaszolt: a köztévé, a nemzeti hírcsatorna nem Fidesz-tévé. Szerinte felépíteni újból egy olyan médiumot a jobboldalon, ami színvonalas és elkötelezett is, az nem két hónap alatt történik. Pedig erre szükség van, mivel úgy alakult, hogy a jobboldal az „ismert okok miatt” már nem számíthat a Hír TV-re, a Magyar Nemzetre és a Lánchíd Rádióra – nyomatékosította álláspontját. S hogy ellenzéki lenne-e a Magyar Nemzet és a Hír TV, ahogy Kövér László házelnök minősítette, Harrach Péter úgy válaszolt, „benne van ez a lehetőség”.

Arra, hogy a KDNP hivatalosan is bojkottálja-e a Hír TV-t, a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót, úgy válaszolt: minden egyes esetben külön mérlegelem, hogy eleget teszek-e egy esetleges Hír TV-felkérésnek. – Egy tulajdonosnak a magatartása nem teljesen függetleníthető a lapnak vagy a csatornának a sorsától, és a tartalmat is jelentősen befolyásolhatja a tulajdonos magatartása –mondta, s hozzátette: ha ez a magatartás folytatódik, ha nem is olyan durva formában, mint eddig – utalt Simicska Lajos nyomdafestéket nem tűrő megnyilatkozásaira és a miniszterelnökkel szemben megfogalmazott ügynökgyanúra –, Harrach Péter óvatosságra int mindenkit a jobboldalon. A kereszténydemokrata politikus úgy érzi, hogy a miniszterelnök melletti lojalitás és szolidaritás lelkiismereti kötelessége.

A Magyar Nemzet kapcsán a frakcióvezető azt mondta, „nagyon sajnálom, hogy egy olyan lap, melynek a története hosszú évtizedekre nyúlik vissza, és mindig, még a szocializmus idején is megőrzött valamit a függetlenségéből, nemzeti elkötelezettségéből, az emberi jogok iránti tiszteletből, az most ellehetetlenül”. Közbevetésünkre, nem pontosabb-e úgy fogalmazni, hogy a lapot esetleg a Fidesz és a KDNP-politikusok lehetetleníthetik el a bojkottal, hiszen a hírek szerint lesz egy másik kormányközeli politikai napilap a Napi Gazdaságból, Harrach Péter azt mondta: azzal lehetetlenülne el, ha olyan újságírók távoznának onnan, akik meghatározták a lap szellemiségét. Munkatársunk kérdésére, hogy mit értett az alatt a KDNP országos választmányának a zárt ülésén mondott helyzetértékelésében, hogy vissza kell szerezni a lapot, Harrach Péter most azt mondta, „a kiszivárogtató pontatlan volt, nem ezt mondtam, különben is, ez nem az én kompetenciám”.

A Simicska–Orbán-konfliktusról az a véleménye, hogy nem két ember küzdelméről van szó, hanem egy nagyvállalkozónak a személyes sértettségéről és brutális támadásáról a miniszterelnök ellen. Ez inkább együttérzést és szimpátiát vált ki a jobboldalon a miniszterelnök iránt. „Mondhatnám azt is, hogy összerántja a jobboldalt. De az okoz némi zavart, hogy a Simicska-orgánumok már nem jelentenek tájékozódási pontot a nemzeti oldal számára”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.