Három évre kapott új engedélyt a Megyeri híd

Három évre, 2012. szeptember 30-áig meghosszabbította a Megyeri híd ideiglenes forgalomba-helyezési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A meglepően hosszú határidő oka, hogy a budakalászi elkerülőút és a szigetmonostori kis híd megépítése reálisan még legalább ennyi időt vesz igénybe.

Mától három évre, 2012. szeptember 30-áig meghosszabbította a Megyeri híd ideiglenes forgalomba-helyezési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Minderről Polcz Kornélia, az NKH kommunikációs főosztályvezetője tájékoztatta a Népszabadságot.

Ismeretes, a Megyeri híd tavaly egy évre, idén szeptember 30-áig kapta meg az első, igaz, ideiglenes forgalomba-helyezési engedélyt, mivel továbbra is több forgalomtechnikai kikötésnek teljesülnie kellett még. Az előzetes várakozások alapján egy újabb egy éves hosszabításra lehetett számítani.

Az ehhez képest meglepő, de határozott döntés okait firtató kérdésünkre válaszolva Polcz Kornélia elmondta: a tavalyi ideiglenes engedélyben szereplő, s még hátralévő rövid távú feladatok maradéktalanul teljesültek. A híd, s az ahhoz kapcsolódó közúti és forgalomtechnikai létesítmények mindegyike elkészült, így például felszerelték a még hiányzó közlekedési táblákat, s megépítették a szükséges útpadkákat. A Megyeri híd e feltételekkel műszakilag és forgalombiztonsági szempontból is teljesen biztonságosan autózható.

Mindössze két, hosszabb távon megvalósítható feltételnek kell még teljesülnie a végleges forgalomba-helyezési engedély kiadásához. Az egyik a Budakalászt elkerülő közút, a másik a szigetmonostori kis híd megépítése. Ehhez figyelembe kell venni, hogy e két létesítmény tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése egy évnél bizonyosan több időt igényel. E fejlesztések reális megvalósulását az NKH most három évben látja, ezért határozott a 2012-es határidőről.

Ez azt jelenti, hogy Szentendre és Szigetmonostor újabb haladékot kapott arra, hogy megállapodjanak a kis híd nyomvonaláról. Csakhogy így sem lesz könnyű dolguk, hiszen ismeretes, a hídfők kijelölése évek óta épp amiatt húzódik, hogy gyakorlatilag nincs olyan helyszínváltozat, amelyik minden érintettnek, azaz az önkormányzatok mellett a szentendrei-szigeti vízbázis felett őrködő Fővárosi Vízművek Zrt.-nek és a 11-es főút melletti központi kiképzőbázist működtető Magyar Honvédségnek is megfelelne.

Az újabb engedélytől persze teljesen függetlenül zajlik majd a Szigetmonostor által elindított közigazgatási, s a még kilátásba helyezett polgári per, ám előbbinek még az időpontját sem tűzték ki, utóbbi kérelmét pedig ezekben a hetekben nyújtják csak be.

Három évig még biztosan autózható a Megyeri híd
Megyeri híd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.