galéria megtekintése

Harmincezerrel kevesebben érettségiznek az idén

7 komment

Kálmán T. Attila

Tizenkét éve nem érettségiztek olyan kevesen, mint idén. A kedvezőtlen demográfiai folyamatok mellett a közoktatási reformok és a felsőoktatás szűkülése is okolható ezért. Egyre többen már meg sem próbálnak bejutni egyetemre vagy főiskolára.

Harmincezerrel kevesebben érettségiztek idén Magyarországon, mint 2011-ben. A statisztikákat böngészve az idei 112 ezres számnál kisebbet utoljára 2004-ben találhatunk. És ugyan közhely, hogy fokozatosan öregedik a társadalom, aminek következménye az érettségiző generációk zsugorodása is, de ez a demográfiai folyamat önmagában nem magyarázza, hogy öt év alatt csaknem az ötödével csökkent az érettségizők száma.

Érettségizők a tatai Eötvös József Gimnáziumban. Nem rajtuk múlik
Érettségizők a tatai Eötvös József Gimnáziumban. Nem rajtuk múlik
Bodnár Boglárka / MTI

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a tankötelezettség leszállítása 16 éves korra és az ebből adódó lemorzsolódás állhat a háttérben, de az adatok más magyarázatot is kínálnak. Azonban az sem szívderítőbb: úgy tűnik, a felsőoktatásba jelentkezési kedv visszaesése magyarázza azt, hogy kevesebb az érettségiző.

 

2004-től 2011-ig – főként a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése miatt – 96 ezerről 142 ezerre nőtt az érettségizők száma, a grafikon vonala ezután kezdett zuhanásba. A kétszintű érettségi megjelenése miatt egyre többen kezdtek néhány tárgyból újraérettségizni, hogy bekerülhessenek a felsőoktatásba. 2005-ben 27 800-an éltek ezzel a lehetőséggel, folyamatos növekedés után ez a szám 2011-ben már 56 700 volt. Majd 2014-ben már csak 40 500-an érettségiztek újra, 2015-ben hasonlóan kevesen, és ugyan az idei bontást még nem kaptuk meg az Oktatási Hivataltól, de a rekordalacsony számból sejthetően nem változott a trend.

Az ilyen indokkal érettségizők száma nyilvánvalóan összefügg a felsőoktatásba jelentkezők számával, márpedig ez utóbbi 2012-ben nagyobbat esett, mint a bolognai rendszer 2006-os vagy a tandíj 2008-as bevezetése után. Az érettségizők tömegét jelző görbe pedig ezzel párhuzamosan hajlott lefelé a 2016-os mélypontig.

A 2012 végi nagy hallgatói tiltakozások részben ugyan célt értek, és a kormány lazított a röghöz kötés szabályain, nem vágta meg drasztikusan az állami helyeket, és nem szüntetett meg komplett szakokat, de a felsőoktatási politika irányvonala nem változott, a felvételizők pedig egyre kevesebben lettek.

A kormányzati irányvonal legjobban az Orbán Viktor fülébe suttogó, oktatási kérdésekben döntő szóval bíró iparkamarai elnök, Par­ragh László és Palkovics László oktatási államtitkár kijelentésein mérhető le. Mindketten jelezték: nincs szükség arra, hogy minél több, diplomát nem szerző hallgató legyen a felsőoktatásban, ezért az egyetemeken és főiskolákon csökkenteni kell a lemorzsolódók arányát.

Persze ha kevesebb diákot vesznek fel a felsőoktatásba, akkor a lemorzsolódási arány is kisebb lesz. Ennek megfelelően 2015 szeptemberében 10 ezerrel kevesebben kezdhettek el nappali alapképzésen tanulni, mint 2010-ben.

Az érettségizők és a felvételizők száma közötti olló viszont még az első Gyurcsány-kormány alatt kezdett kinyílni: hiába érettségiztek egyre többen, a felsőoktatási férőhelyek nem bővültek olyan mértékben, hogy felszívják a potenciális továbbtanulókat.

A kedvezőtlen helyzettel az Orbán-kormányok sem kezdtek semmit: a két mutató arányát körülbelül megtartva vonszolják magukkal a problémát. Viszont ha ilyen ütemben csökken az érettségizők száma, akkor előbb-utóbb a felvételizők számának alacsony szintjére eshet vissza. Ahelyett, hogy igyekeznének növelni az érettségizési hajlandóságot, és ezzel párhuzamosan bővítenék a minőségi felsőoktatási férőhelyek számát.

Számtanpélda: hova tűntek?

Az érettségizők számának csökkenését csak részben magyarázzák demográfiai folyamatok, illetve az, hogy kevesebben teszik le újra az érettségit. Kínálkozó magyarázat a közoktatás megreformálása is. Itt vehetjük számításba a tankötelezettségi korhatár leszállítását, a szakközépiskolai helyek szűkülését és a szakérettségi bevezetését. 2010-ben még 39 830 gimnazista érettségizett, tavaly már csak 35 975. A szakközépiskolás érettségizők száma még jobban visszaesett ebben az időszakban: 38 127-ről 29 388-ra. Eközben a felnőttoktatásban is egyre kevesebben akartak vagy tudtak érettségit szerezni: öt év alatt a kilencezres szintről hétezer környékére szűkült az érettségire gyúró felnőttek csoportja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.