Harmincezer gyerek hiányzik az iskolákból

Már most visszaütött az Orbán-Hoffmann-féle oktatási rendszer központi eleme, a lecsökkentett tankötelezettség - állítja a PDSZ.

Rendkívül súlyos tanulóhiány alakult ki – jelentette be tegnap Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, hozzátéve: az ország déli szegletében körülbelül kétezer tanuló hiányzik a beiskolázás időpontjában. Erre abból következtet, hogy ennyi a betöltetlen férőhelyek száma a helyi gimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban.

A PDSZ szerint két okra vezethető vissza a súlyos tanulóhiány. Először is: a demográfiai helyzetre, 1999–2000 körül kevés gyerek született ugyanis. A másik ok viszont a törvényi szabályozásban keresendő. Ez pedig az Orbán–Hoffmann-féle oktatási rendszer egyik lényeges eleme, a 16 évre csökkentett tankötelezettség.

Ezzel az intézkedéssel a kormány – a közoktatási államtitkár mindenféle szakmai ellenvetése nélkül – megszüntette az iskolák arra vonatkozó kötelezettségét, hogy a diákokat minden körülmények között bent tartsák az intézmény falai között, s így a végzős fiatalok a lehető legtöbb tudással, kompetenciával kerülhessenek ki a munkaerőpiacra. Mendrey László emlékeztetett arra: ez az intézkedés találkozott a pedagógusok túlnyomó többségének tetszésével, hiszen azok, akik emiatt kiesnek az oktatási rendszerből, jellemzően hátrányos helyzetű, nehezen tanítható fiatalok. A pedagógusokra ez most visszaüthet: a tanulóhiány következtében megeshet, hogy tömegesen veszítik majd el állásukat. A PDSZ kalkulációja szerint 30 ezer gyerek hiányzik a rendszerből, ami körülbelül 50-60 iskola bezárását vetíti előre.

A PDSZ elnöke szerint hiába hivatkozik a kormány uniós példákra, a tendencia más országokban ennek épp az ellenkezője. – Valóban voltak olyan helyek, ahol a 16 éves kor volt a tankötelezettség határa, de éppen az elhúzódó gazdasági válság hatására több ország is korrigálta a rendszerét, és fölemelte a korhatárt 18 éves korra – mondta a PDSZ elnöke, aki arra is rámutatott, hogy a tanulóhiány miatt az iskolák olyan diákokat is felvesznek, akiknek a képzéséhez az adott intézménynek nincs elegendő szaktudása. Ennek illusztrálására idézett egy szakiskolai felhívásból, amelyben leszögezték, hogy sem a pszichés, sem a mentális zavar nem akadálya a beiskolázásnak. – Csakhogy az átlagos tantestületek nincsenek felkészítve a súlyosan magatartászavaros, beilleszkedési nehézségekkel küzdő diákokra, így borítékolhatók a tömeges bukások, iskolai botrányok – jelentette ki. A PDSZ ezért azt javasolja az új kormánynak, hogy gondolja újra a tankötelezettség korhatárának kérdését. – Ezek ismét pusztába kiáltott szavak lesznek, de jelzem a kormánynak, hogy mi készséggel felajánljuk a segítségünket. Üljünk asztalhoz azonnal, és tekintsük át, más megyékben, országrészekben mi a helyzet a tanulói létszámokkal –fűzte hozzá Mendrey László.

A 2012 szeptemberétől bevezetett, 16 évre csökkentett tankötelezettség már látható a korosztály munkanélküliségi adataiban. Kiss Ambrus, a Policy Agenda közpolitikai elemzőintézet vezető munkatársa elmondta, a 15–19 éves korosztályban 2011 októbere és decembere között 8900 munkanélküli volt. 2012 végére további 3000 fővel nőtt a munkanélküliek száma ebben a korcsoportban. A legfrissebb adat szerint pedig már 12 900-an vannak a 15–19 éves munkanélküliek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.