galéria megtekintése

Harcolnak, hogy tanulhassanak

Több mint ezren tüntettek a felsőoktatási szakok megszüntetése és az egyetemi autonómia csorbítása miatt Budapest belvárosában. Az ELTE-s tiltakozókat nem hatotta meg ugyanis a felsőoktatási államtitkár műkapitulációja, ezért ismét megpróbálnak érvényt szerezni a hétfői demonstrációjukon megszavazott követeléseiknek. A tüntetők az Emminél kezdtek, majd a Ludovika térre vonultak; a demonstráció negyed 10-kor véget ért.

Szerda este 6 órára alig pár százan gyűltek össze az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt, a felsőoktatás átszabása elleni tüntetésen. „Ez nagyon karcsú” – jelentette a helyszínről tudósítónk, Boda András. (A tüntetés előzményeit lásd lejjebb – a Szerk.) A tüntetéshez egyre többen csatlakoztak, a vonuláson már több mint ezren vettek részt.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A tüntetés kezdetekor a Szalay utcában az első sorban meglepő módon bőven 50 év fölött volt az átlagéletkor, ezt észlelve a szervezők átrendezték a tömeget. Ezzel együtt jóval több volt a fiatal, munkatársunk a tömegben az Együtt és a DK több aktivistáját is felismerte.

 

Egyre többen vannak

A beszédek alatt folyamatosan bővült a tömeg, fél 7-re már ezernél is többen gyűltek össze. A tüntetés kezdetén a szervezők felidézték, hogy hétfőn ultimátumot intéztek a kormányhoz, aminek csak nagyon kis részét teljesítették – ezért vonultak ismét az utcára.

Deák Dániel, a Corvinus oktatója többek között azt rótta fel az egyetem vezetőségének, hogy a szakjegyzék tervezetének véleményezésére rendelkezésre álló, „vállalhatatlanul rövid” határidő ellenére megtették észrevételeiket, ezzel lényegében hitelesítve a látszategyeztetést.

„Mi vagyunk az emberi erő forrása!”

A beszédeket követően a tömeg elindult a Ludovika térre, a bezáratásra ítélt Raoul Wallenberg Szakközépiskolához. A menet élén haladók egy hosszú molinót tartanak a kezükben, „Mi vagyunk az emberi erő forrása” felirattal. A tiltakozók transzparensekkel vonulnak, többek között „Mi tudjuk, hogy nekünk mi a hasznos tudás”; „Sokféle embernek sokféle oktatást, sokféle szakot, szabad választást!”, „Hallgatók vagyunk, nem hallgathatunk!” feliratokkal. Rengetegen érkeztek kerékpárral, kezd Critical Mass-hangulata lenni a vonulásnak.

Nem hallgathatnak
Nem hallgathatnak
Teknős Miklós / Népszabadság

Randevú a rabomobillal

Háromnegyed 7 körül a menet az Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra ért, ahol éppen egy rabszállító állt a dugóban. A rabok szomorúan hallgatták a tüntetők skandálását: „Gyertek velünk!” A menetben a szokásos „Aki dudál, velünk van!” szólamot is skandálták, de még a diákokat is meglepte, hogy nagyjából minden második autó tülkölni kezdett.

„Mit tüntetsz, te rohadék?”

A tömeg már elhagyta a Deák teret, amikor az egyik egyetemistához odalépett egy bajszos férfi, és azt üvöltötte neki: „Mit tüntetsz, te rohadék? Hány nyelven beszélsz? Miért nem tanulsz inkább, te majom?” A meglepett diák automatikusan válaszolt: „Három nyelven beszélek”. A férfi ezt követően nem kérdezett, hanem gondolkodás nélkül lekevert egy hatalmas pofont a fiúnak, azt kiabálva: „Te rohadt kommunista!” A diák ezután első felindulásában neki akart menni a támadónak, de társai lefogták. Még akkor sem hagyták, hogy visszaüssön, amikor a támadó – aki magát egyébként egyetemi tanárnak nevezte – visszajött és megpróbált belerúgni a diákokba. Ezek után másodpercek alatt megérkeztek a rendőrök, a támadót igazoltatták, a tüntetők továbbmentek. A bajszos férfi az igazoltatáskor azt mondta, hogy előzőleg az egyik diák megrúgta, és ez dühítette fel, de eleve ideges volt, mert szerinte a diákoknak tanulniuk kellene, nem pedig tüntetni.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Fekete nap

A több mint ezer tiltakozó fél 9-kor ért a Ludovika térre, hatalmas fújolással üzenve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (miattuk zárják be ugyanis a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát). A téren Dinók Henriett roma jogvédő arról beszélt, hogy az elmúlt napokban az oktatási rendszert mérhetetlenül romboló döntések sorozatát hozták – jelentette a helyszínről tudósítónk, Czene Gábor. „Fekete nap a mai” – mondta a Kúria keddi döntésére utalva, amely szabad utat ad annak, hogy az iskolák a vallásos nevelés mögé bújva szegregálhassanak.

– A felsőoktatást is tönkre akarják tenni – sorolta –, nemcsak a romákat, az ország jelentős részét is meg akarják fosztani a továbbtanulás lehetőségétől. El akarják lehetetleníteni az egyetemeinket, mindezt közpénzből, a mi érdekeinkre hivatkozva – fogalmazott a jogvédő, hatalmas ovációtól kísérve.

ELTE-Wallenberg szolidaritás

– Nem hagyhatjuk, hogy önkényesen hozzanak döntéseket! Harcoljunk, hogy tanulhassunk! – tiltakozott több egyetemista felszólalóhoz hasonlóan Adorján Anna, az ELTE TáTK hallgatója a kormány lépései és szándékai ellen. A megszűnésre ítélt Wallenberg iskola kapuján ezt a transzparenst feszítették ki: „ELTE-Raoul W. szolidaritás!” Az iskola diákjainak képviselői köszönetet mondtak azért, hogy a tüntetők értük is kiálltak.

Kreativitás helyett gumigyár

A Ludovika téren Hammer Ferenc médiaszociológus, az ELTE BTK oktatója kijelentette, hogy a károkozásért a kormány a felelős. „A növekedésből zsugorodás, a kreatív gazdaságból gumigyár, a közjóból valami pocsék dolog lesz, haveroknak vasárnapi vadászat”. – A szabad egyetem – mondta Hammer Ferenc – szabad gazdálkodást, tanítást és kutatást jelent. – Nem kell félnetek! – üzente azoknak, akik nem mertek eljönni a demonstrációra.

Itt a vége

A demonstráció végén a szervezők egyebek mellett azt követelték az oktatási kormányzattól, hogy jövő hétfőig minden eddig elkészült szakmai anyagot hozzanak nyilvánosságra és bocsássanak érdemi vitára. Ezt követően a tüntetés negyed 10 körül véget ért. Folytatjuk! – skandálta a tömeg. Mármint legközelebb: a tüntetés után már csak néhány tucatnyian maradtak a téren.

AZ ELŐZMÉNYEK

Hiába visszakozott a kormány az egyetemi, főiskolai szakok megszüntetése ügyében: a felsőoktatási államtitkár keddi ígéretei nem hatották meg a tiltakozó ELTE-s hallgatókat, akik szerda este ismét utcára vonulnak a felsőoktatási intézmények autonómiájának védelmében.

Könyékig a darázsfészekben

Ahogy arról beszámoltunk, a hallgatóknál kiverte a biztosítékot a felsőoktatási szakjegyzék nemrég nyilvánosságra hozott tervezete, amellyel a kormány megszüntetné egyebek mellett a társadalmi tanulmányok, a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szakokat. Az ELTE Társadalomtudományi Karán (TáTK) attól tartanak, a minisztérium javaslata „rövid távon anyagilag is ellehetetleníti az ELTE Társadalomtudományi Kar működését, a Kar elveszti saját bevételeinek jelentős részét, és ez a megszűnéséhez vezethet”.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Műkapituláció

Az egyetemisták tiltakozásul több száz fős demonstrációt tartottak hétfő este, ahol ultimátumot intéztek a kormányhoz: vagy visszavonják a tervezetet és leülnek velük tárgyalni, vagy újabb tüntetésekre számíthatnak. Palkovics László felsőoktatási államtitkár szinte azonnal visszakozott, amennyiben a Népszabadságban kedden megjelent interjúban már arról beszélt, hogy nem terveznek „lefejezést”, mégsem szűnnek meg a kommunikáció szakok, a nemzetközi és társadalomtudományi alapszakok ügyé­ben pedig „nyitottak a tárgyalásokra”.

Betömik a szájukat

A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának – ígérte az M1-nek nyilatkozva szerda este Palkovics László. Részleteket itt olvashatnak.

Majd kedden Palkovics be is jelentette, hogy maradnak a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szakok, ellenben a társadalomtudományi képzés beszüntetésétől mégsem tágítanak (ezt a Magyar Rektori Konferencia állásfoglalására hivatkozva közölte az államtitkár).

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Tizenkilencre lapot

Nem csoda, hogy a hallgatókat nem győzte meg Palkovics bejelentése – főleg, miután láthatóan eszük ágában sincs visszavonni a szakjegyzéket –, az államtitkár halovány ígéretei óta ugyanis folyamatosan növekszik a Facebookon szervezett szerda esti tüntetésen részvételüket jelzők száma (a tüntetés előtt egy órával 2.800-an jeleztek vissza). Mondjuk ebben az is közrejátszhatott, hogy a Népszabadság kiderítette: nemhogy nem kapitulált teljesen a kormány, de több művészeti szakot is megszüntetés fenyeget.

Mivel a hétfői hallgatói fórumon elfogadott pontok közül eddig egy sem teljesült, a tiltakozók szerda este ismét megpróbálnak érvényt szerezni követeléseiknek.

Nem gombfocipálya

„Az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk. Az EMMI nem akarja megérteni a követeléseinket, nem néhány szak léte a kérdés, hanem az egyetemi autonómia. Elvárjuk, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat! Követeléseinket fenntartjuk: vonják vissza az előterjesztést és követeljük a teljes körű érdemi egyeztetést minden érintett bevonásával. Ezért tünetünk ma ismét. Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!” – olvasható a szerdai tüntetés felhívásában.

A szerda esti tüntetés útvonala:

A szerda esti vonulás tervezett útvonala
A szerda esti vonulás tervezett útvonala
Facebook

A hallgatók követelései

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.

5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Törvényi garanciákat követelünk arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.

7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőnket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban.

A Társadalomtudományi Kar hallgatói és oktatói Nemzetközi Tanulmányok Szakos Hallgatói Érdekképviselet

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.