galéria megtekintése

Harci lázban nyomul a teljes államapparátus, elképesztő eszközökkel hergelnek a népszavazásra

37 komment

Munkatársainktól

Kampányeszközzé silányította az önkormányzatokat a kormány: képviselők és polgármesterek sora vált a Fidesz aktivistájává.

Meghozta gyümölcsét a kampányhajrában az önkormányzatokra helyezett közvetlen és közvetett kormányzati nyomás: Szombathelytől Debrecenig települések százai szálltak be a népszavazási mozgósításba. Önkormányzati kiadványokban, közterületi plakátokon, polgármesteri levelekben, lakossági fórumokon vagy épp tragikomikus „teszttel" buzdítanak helyes szavazásra a helyhatóságok. Arra is volt példa, hogy hivatali dolgozókat bíztak meg azzal, hogy a részvételre ösztönözzenek. A módszerek példátlanul nyersek.

Nem dolguk az önkormányzatoknak a népszavazási mozgósítás, de fideszes részről teljes erővel ezt teszik
Nem dolguk az önkormányzatoknak a népszavazási mozgósítás, de fideszes részről teljes erővel ezt teszik
Balázs Attila / MTI

A Fidesz minden lehetséges eszközt bevető finise a maga szempontjából indokolt: a felmérések szerint továbbra is kétséges, hogy az érvényességhez elegen szavaznak-e vasárnap. A Medián kutatása szerint 42 százalék ígéri biztosra a részvételét, míg a Závecz Research tegnap közzétett mérése alapján 51 százalék tervez érvényesen voksolást. Ám a hibahatár 3 százalék, másrészt sokszor megfigyelhető, hogy előzetesen többen ígérik részvételüket, mint ahányan végül valóban szavaznak. Márpedig ha érvénytelen lesz a referendum, az a kormánypártok számára politikai vereséget jelent.

 

Mindent megtesznek ennek elkerülésére. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesz-szervezet ­például kedden formanyomtatványt postázott a térségbeli polgármestereknek, kérve, a levelet egészítsék ki településük nevével és október 2-ig juttassák el a lakosokhoz. A tesztre emlékeztető levélben megdöbbentő kérdések sokasága olvasható. Pél­dául: „Akarja-e Ön, hogy gyermekeink, lányaink, asszonyaink bántalmazásoknak legyenek kitéve a migránsok által?"; „Akarja-e Ön, hogy közmunkások helyett »közmigránsok« legyenek a településen?". A formanyomtatvány készítői minden kérdés után segítőkészen a nem rubrikába tették az ikszet.

Szabolcsban a megye a mellékelt tesztszavazólapon a közmigráns kifejezéssel is hergeli a választókat
Szabolcsban a megye a mellékelt tesztszavazólapon a közmigráns kifejezéssel is hergeli a választókat

A szintén fideszes vezetésű Kecskemét kétmillió forintot szavazott meg a költségvetési tartalékalapból a kvótanépszavazás támogatására. Ebből szavazásra buzdító plakátokat készítettek. Kecskeméten egyébként sem a 2014-es parlamenti választáson, sem korábban nem költöttek egy vasat sem a lakosság ilyen irányú „tájékoztatására". Debrecen rálicitált Kecskemétre: a közgyűlés az általános tartalék terhére ötmillió forintot adott a népszavazással összefüggő „közérdekű tájékoztatásra". Ugyanennyivel segítette a kormányzati kampányt Kaposvár is: Szita Károly fideszes polgármester nevében ennyiért küldtek ki leveleket a városban élőknek.

Heves megyében sem aprózták el a kormány álláspontjának támogatását. A megyei önkormányzat és a Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség közös finanszírozásban 104 ezer példányban megjelenő, ingyenes Tükör című, nevében területfejlesztési magazint adott ki, amelynek 12 oldala közül tízen foglalkoznak a népszavazással és a migrációval. A nettó 2,9 millió forintból előállított és terjesztett lap címei árulkodnak a megközelítésről:

„Migráció: a feszültség, a konfliktus elkerülhetetlen";

„Erős kihívásra erős válasz kell";

„Ez a bevándorlóáradat már nem terrorveszély, hanem háborús helyzet";

„Terror Európában a migrációs krízis hozadéka".

Zelei Dániel, a megyei önkormányzat szóvivője kérdésünkre kifejtette: a menekültügy nem idegen a területfejlesztési magazintól, hiszen az „esetlegesen Heves megyében megvalósuló kényszer-betelepítések során, a bevándorlók elhelyezése, oktatása, szociális ellátása, az egészségügyi és közbiztonsági kockázatok csökkentése ­messzemenően kimerítik a területfejlesztési munka kihívásait". A kiegyensúlyozott tájékoztatást hiányoló felvetésünkre úgy felelt: a lapszám utolsó oldalán egy keretes táblázat tartalmazza a parlamenti pártok állásfoglalását a népszavazásról.

Józsefvárosi kampány a kormány népszavazási kérdése mellett
Józsefvárosi kampány a kormány népszavazási kérdése mellett

Nagy Imre Attila, Győrújfalu független polgármestere nem érzelmi, inkább racionális szempontok alapján közelített a referendumhoz. A falu lakóinak küldött levelében azt fejtegette: az általuk beküldött pályázatok „menedzselését nagyban könnyíti majd", ha a választási eredmények ismeretében ki tudja mutatni, hogy kiugróan magas volt a részvétel, s a település elutasítja a betelepítési kvótát. Érvelése nyilván nem független azoktól a hírektől, amelyek szerint a települések súlyos árat fizethetnek azért, ha kevés helybeli szavaz. A Heves megyei Novajon a két szavazókör egyike a helyi általános iskola épülete, amelynek kerítésén napok óta négy plakát virít, mindegyik arra biztatja a választókat, szavazzanak nemmel. Az iskolák megszállása nem egyedi eset. Csepelen az iskolákban függesztették ki a fideszes polgármester népszavazáson való részvételre buzdító plakátjait.

Az összeállítást készítette: Boda András, Doros Judit, Hajba Ferenc, Kácsor Zsolt, Rab László, Spirk József, Tanács István, Ungár Tamás

Lázár cáfolja Kocsist

„Ez nem igaz" – Lázár János lapunk kérdésére cáfolta sajtótájékoztatóján azt, amit Kocsis Máté már elismert, azaz hogy kormányalkalmazottaknak kampányt kell folytatniuk azért, hogy vasárnap minél többen szavazzanak nemmel. Ezzel szemben a józsefvárosi polgármester azt mondta: „Ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát ­parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak alkalmuk van arra, hogy részt vegyenek abban." (Cs. I.)

A jog már nem akadály

Nem dolga az önkormányzatoknak, hogy beszálljanak a választási kampányba – jelentette ki Tóth­ Zoltán választási szakértő, egykori belügyi államtitkár. Annak idején kínosan ügyeltek rá, hogy a helyhatóságok maradjanak távol a pártpolitikai csatározásoktól – hangsúlyozta –, így a helyi apparátus kizárólag az aktuális választások technikai lebonyolításában vett részt.

Az önkormányzatok nem vállaltak szerepet sem a NATO-, sem az uniós tagságról szóló népszavazási kampányban, de kimaradtak akkor is, amikor az aktuális kormány számára kellemetlen kérdésekben kezdeményeztek referendumot – állítja a szakértő. Még arra sem biztattak senkit, hogy menjen el szavazni. Szerinte az akkor hatályos szabályozás is világossá tette: részvételre ösztönző pártsemleges kampányt folytatni az Országos Választási Iroda feladata. A jog azonban ma már nem korlátozza a politika mozgásterét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.