galéria megtekintése

Különadót vetne ki a jól keresőkre az MSZP

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 13. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Mesterházy Attila a 450 ezer forint feletti keresetekre kivetett tizenhárom százalékos szolidaritási adóról, valamint radikális minimálbér-emelésről  beszél.

„Másfélszeresére, százezer forintra emeljük a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók bérterhei nem növekednek” – olvasható a demokratikus ellenzéki pártok kormányváltó szövetségének nyolcpontos ígéretei között. A konkrét vállalások között szerepel még egyebek között a gyermekéhezés megszüntetése, negyedmillió valódi állás létrehozása, a rezsicsökkentés igazságosabbá és fenntarthatóvá tétele, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése.

Minimálbér-emelést és járulékcsökkentést ígér a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje
Minimálbér-emelést és járulékcsökkentést ígér a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje
Kurucz Árpád/Népszabadság

Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt ezzel kapcsolatban a Népszabadság kérdésére azt mondta: a bruttó minimálbér jelenleg is százezer forint, de ebből az adók és járulékok levonása után mindössze hatvanhatezer forint marad az embereknél. „A minimálbér rendkívül alacsony, és 2010 óta jelentősen romlott a helyzet: a bruttó értéke harminchárom százalékkal, azaz egyharmadával nőtt, míg a nettó minimálbér reálértéke 4,7 százalékkal csökkent. Az egész adópolitika a magas jövedelműeknek kedvez az egykulcsos adóval és az adójóváírás megszüntetésével” – mondta lapunknak az MSZP elnöke.

 

Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy a következő kormány vállalásai között szerepel, hogy valóban százezer forintra, azaz a jelenlegi másfélszeresére emelik ezt az összeget. „Nem csak a minimálbért emeljük” – tette hozzá a szocialista politikus. Mesterházy kérdésünkre elmondta, hogy az átlag alatti kereseteknél csökkentik majd a munkáltató bérköltségét és a munkavállaló adóját, ezzel pedig megemelik a nettó kereseteket.

„Havi ötvenezer forintig, azaz évi hatszázezer forintig adó- és járulékmentes lesz a bér a háromszázezer forint alatti havi kereset esetén. Ezzel havi 17 250 forinttal, évi 207 ezer forinttal csökken a munkavállalók adó- és járulékterhe. Az ötvenezer forint és a 225 ezer forint közötti kereset személyi jövedelemadójára adójóváírást érvényesítünk, amely nyolc százalékról indul, és 225 ezer forintnál éri el a tizenhat százalékot a jelenleg hatályos 18,5 százalékos munkavállalói és a 28,5 százalékos munkáltatói járulék változatlanul hagyásával” – sorolta a részleteket a miniszterelnök-jelölt.

Emellett a foglalkoztatás bővítése érdekében a munkáltatói járulékot – bizonyos meghatározott munkakörökben – jelentősen csökkenteni fogják. „Eközben gondoskodunk arról is, hogy a magas keresetűek jobban kivegyék a részüket a közteherviselésből: a havi 450 ezer forint feletti jövedelmek e határérték feletti részére 13 százalékos szolidaritási adót vezetünk be.

A változtatások hatására igazságosabb lesz az adórendszer, nőhet a foglalkoztatás, különösen a kis- és középvállalkozásoknál; fehéredhet a gazdaság, mert a bérterhek csökkenésével már kevésbé éri meg feketén foglalkoztatni. A jelentős béremeléssel nőhet a fogyasztás, amely húzza magával az egész gazdaságot” – érvelt a kormányváltók vállalásának megvalósítása mellett az MSZP elnöke. Lapunk azon kérdésére, hogy a minimálbér megemelésének és a járulékcsökkentésnek honnan lesz költségvetési fedezete, Mesterházy azt válaszolta: az adó- és járulékváltozások államháztartási hatása összességében harmincmilliárd forintos kiesést jelent, figyelembe véve a fogyasztás növekedéséből és a foglalkoztatás bővüléséből következő adóbevételeket is.

"Amit mi kínálunk, nem légből kapott. A béremelés jelentheti a megoldást az ország lerongyolódása ellen."

A pártelnök a nyolcpontos vállaláscsomagról legutóbbi fórumán, Tatabányán is beszélt tegnap. Utalva Orbán Viktor minapi kijelentésére, miszerint senkit nem hagynak az út szélén, Mesterházy azt mondta: négy év hazug retorikája után a kampányban más nyelven beszél a miniszterelnök.

„Eddig csak azt hallottuk kormányzati körökből, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. Orbánéknak csak most, a kampányban fontosak azok, akiket négy éven át hátrahagytak, ezért mindennap ígér nekik valamit. Amit mi kínálunk, nem légből kapott. A béremelés jelentheti a megoldást az ország lerongyolódása ellen. Arra, hogy felszámolhassuk a mélyszegénységet, a gyermekéhezést, a szegények és a gazdagok közötti egyre növekvő bér- és életszínvonal-különbséget” – fogalmazott a politikus. Mesterházy csütörtökön Székesfehérváron folytatja az országjárást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.