'Posztszovjet típusú médiarendszer alakult ki Magyarországon'

Magyarországon az elmúlt időszakban egy posztszovjet típusú hármas médiarendszer alakult ki, amelynek részei az állami befolyás alatt álló televíziók és rádiók, az eltűnőben lévő nyomtatott sajtó, valamint a szabad online – mondta Haraszti Miklós emberjogi aktivista, volt SZDSZ-es politikus a magyarországi médiahelyzetről szóló budapesti konferencia csütörtöki nyitónapján.

A lakosság 70-90 százaléka tévékből, rádiókból szerzi a híreket, és ezek valamilyen módon - a posztszovjet országokhoz hasonlóan - teljes mértékben az állam befolyása alatt állnak - mondta Haraszti Miklós, aki 2004-től hat éven át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiafelelőse volt. Szavai szerint egy kicsi kivétel mindig van, mint például az ATV vagy a Klubrádió.

Haraszti Miklós kifejtette: a rendszer második eleme a közéleti tájékoztatással foglalkozó nyomtatott sajtó, amely "világszerte meghal", harmadik eleme az online, amely "szabad" és az "ellenzék fóruma". Az online a demokrácia hatásos eszközévé válhatna, ha nem sújtaná az a nemzetközileg megfigyelhető trend, hogy fragmentált - tette hozzá.

Haraszti Miklós szerint Magyarországon a közmédiát tökéletesen visszaállamosították, propagandisztikussá vált, a kereskedelmi média pedig politikamentes lett. Előadásában kitért arra, hogy az új választási rendszer szerint hirdetés a választási kampány idején egyedül a közmédiában lehetséges, amely "teljes propagandisztikus befolyása alatt áll a médiatanács-rendszernek vagy az új médiahatóságnak". Ennek szerinte üzleti része az, hogy ott lesz szabad a hirdetés - a közmédiában és az utcai hirdetésekben -, ahol szinte "monopóliuma van az uralkodó párthoz közel álló vállalkozásoknak".

Haraszti Miklós beszélt arról, hogy a médiatörvénnyel "húsz év után először Magyarországon ismét uralkodópárti feladatszabás folyik a média egésze vagy részei számára". Ez tételes tagadása az európai alapjogi charta ide vonatkozó fejezetének, amely önálló szabadságjogként vezette be a pluralizmushoz való jogot. Az egyetemes, homogenizáló feladat-előírás tételesen áll szemben a pluralizmus jogával - mondta.

Haraszti Miklós előadásában szólt arról is, hogy a közmédiarendszer átlagosan 20 százalékkal többe kerül az adófizetőknek minden évben, mióta az új médiarendszer felállt: 58 milliárd forint volt 2010-ben, 64 milliárd volt 2011-ben és 77 milliárd az idén.

Polyák Gábor jogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt év médiapolitikai döntései két célkitűzést követtek: az egyik, hogy a médiarendszerben a kormányközeli szereplők pozícióit a lehető legnagyobb mértékig megerősítsék, és a kritikus hangokat gyengítsék. Ennek szerinte mintapéldája a Klubrádió ügye. A másik médiapolitikai szándék Polyák Gábor szerint az volt, hogy a széles tömegeket elérő kommunikációs csatornákat "megszelídítsék". A közmédia esetében ez a "megszállást" jelentette - jegyezte meg.

Kiszámíthatatlan és megbízhatatlan

Bodrogi Bea, a Civilmédia munkatársa előadásában arról beszélt, hogy véleményük szerint a médiahatóság jelenlegi gyakorlata alkalmatlan az előítéletes és sztereotip műsorok elleni fellépésre. Mint mondta, tapasztalataik azt mutatják, hogy nagyon kiszámíthatatlan és megbízhatatlan a médiahatóság joggyakorlata.    

Navratil Szonja, jogász, szociológus ismertette a Mérték Médiaelemző Műhely a sajtószabadság helyzetéről szóló felmérését. Elmondta, hogy a kutatás során újságírókat és médiamenedzsereket kérdeztek meg, illetve egy országos reprezentatív minta keretében a lakosság sajtószabadságról alkotott véleményét is felmérték.

A felmérésben megkérdezett újságírók 55 százaléka szerint munkahelyének pénzügyi háttere valamilyen mértékben függ a mindenkori politikai hatalomtól. Az újságírók 36 százaléka, a médiamenedzserek 34 százaléka szerint a médiára gyakorolt politikai nyomásgyakorlás olyan erős, hogy az korlátozza a hazai sajtószabadság érvényesülését.

Nagy Krisztina és Lehóczki Zsófia jogászok a médiatörvény alkalmazásának tapasztalatairól számoltak be, és egyebek mellett arról beszéltek, hogy az első időszakban voltak preferált szereplők, három rádió - Lánchíd Rádió, Mária Rádió és az Európa Rádió - kapott több frekvenciát, ez a három rádió nyerte el a frekvenciák mintegy felét. Idén május és szeptember közötti időszakot tekintve a médiatanács működését "a nagyon visszafogott beavatkozás" jellemezte, a szankciók enyhék, és kevesebb eljárás indult hivatalból, mint korábban.

A médiatörvény alkalmazása kapcsán megfogalmazott kritikákra válaszolva Koltay András, a médiatanács tagja arról beszélt, hogy a korábban működő Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) idejéből származó örökség miatt is bírálják a tanácsot. Az említett "preferált szereplők" kapcsán azt mondta: nem állítható, hogy ezek a rádiók ahol elindultak, ott nyertek is volna.

Megemlítette például azt is, hogy az ORTT tizenöt éves működése alatt emberi jogok megsértése miatt harminc esetben járt el, míg a médiatanács két év alatt hozott kilenc ilyen döntést. A magyar médiarendszer Európában - civil és európai elvárások a médiapolitika alakításában címmel megrendezett kétnapos konferenciát a Mérték Médiaelemző Műhely és a Civilmédia szervezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.