galéria megtekintése

Harangozó Tamás: Ha ez robban, a teljes politikai elit megy a levesbe

27 komment


Kálmán T. Attila

Vezetőket választ szombaton az MSZP, az elnökjelölteket Kálmán T. Attila kérdezte a kongresszus előtt. A jelenlegi elnök legharcosabb kihívója arról beszélt, hogy a párt sötét jövő felé tarthat.

- Számít a győzelemre a szombati kongresszuson?

- Természetesen. Ha a küldöttek valódi változást akarnak, szeretnének egy harcos, kemény, de megbízható pártot, valamint egy következetes, integráló elnököt, akkor engem fognak támogatni. Ha szerintük minden rendben van a szocialista pártban és azt kell folytatni, ami ma megy, mert ezzel lehet választást nyerni, akkor is van jelöltjük. És van még két teljesen más karakter is a jelöltek között. Én kifejezetten büszke vagyok arra, hogy az indulásomkor bizonyos cikkek 4 százalék esélyt adtak nekem csak azért, mert mögöttem nem állnak a párt bizonyos nagyon erős emberei, akik a háttérben keverik a kártyát. Ez azért mára erősen megváltozott, mert ennek ellenére, vagy talán épp ezért ma már esélyesként számolnak velem.

- Ezeken az erős embereken múlik, ki lesz az elnök?

 

- Remélem szombaton a küldöttek önálló entitásként, büszke MSZP-sként a párt jövőjét nézve döntenek. A B variáció, hogy továbbra is az erős emberek, hatalombrókerek fogják szavazógépnek használni a kongresszust.

- A párt hatalombrókerei az MSZP ellen dolgoznak?

- Nem ez a kérdés. Hanem, hogy mi csodát akarunk tenni ebben az országban ésel akarjuk takarítani 2018-ban ezt az egész országot, gazdaságot, társadalmat, államigazgatást átszövő maffiaállamot. Ez nem csak egyszerűen dolga, hanem kimondottan küldetése ennek a pártnak. Fel kell nőni ahhoz a feladathoz, hogy 2018-ban az Orbán-kormányt le lehessen váltani. Ehhez először a saját pártomnak kell csodát tennie és többek között le kell számolnia azokkal a belső problémákkal, amik miatt itt tartunk. Amik miatt joggal gondolják az emberek, hogy ez mitől is lenne alternatívája a Fidesznek?

Fotó: Koncz György / Népszabadság

- 2018-ra lesz más alternatíva is.

- Valódi alternatívája nincs a Fidesznek a mi pártunkon kívül. Az a Jobbik nem alternatíva, ahol az elnök mondja meg, hogy ki indulhat egy választáson és ki nem. Ez nem alternatíva, hanem durvább diktatúra, mint a Fidesz.

- Egy párt működése megmutatja, miként kormányozná az országot?

- Mindig ezt mondtam. Ahogy szervezik a belső ügyeiket, azt fogják csinálni az országgal. Nézzük meg a Fideszt. Gyurcsány Ferenc pártja sem mutat alternatívát, ugyanolyan felülről lefelé szervezett, egyszemélyes párt, mint Orbán Viktoré. A DK nem alternatívája a Fidesznek, legfeljebb társadalmi szempontból. Azért vállaltam az elnöki indulást, mert hiszek benne, hogy ez az egyetlen párt Magyarországon, amelyikkel csodát lehet tenni.

- A többi jelölt mást akar?

- Molnár Gyula és Szanyi Tibor is karakteresen más dolgokat mond, a párt majd eldönti, melyik irányba is szeretne menni, én nem fogom minősíteni a többi jelöltet. Arról, hogy egy hatékony, hiteles, nyitott pártot kell csinálni, nem sok mindenki beszél. Tibor jogosan beszél arról, hogy szervezetileg fel kell készülni a választásra, Gyula pedig nyíltan liberális irányban képzeli el az MSZP jövőjét. Mindig mondom párttársaimnak, hogy ne csak személyi, hanem tartalmi kérdésekben is keressék annak a sikertelenségnek az okát, hogy nem tudunk kitörni ebből a karanténból 2010 óta.

- Konkrétan milyen tartalmi kérdésekre gondol?

- Ez a párt a mai napig nem tudta igazán rendezni a múltját. Főleg a 2002-2010-es kormányzati időszak egyes lépéseivel nem tudtunk elszámolni, hogy abból számunkra mi vállalható és mi nem. Úgy nem tudunk bizalmat kérni az emberektől, ha nem tudjuk elmondani, hogy a mai MSZP mit csinálna máshogy kormányon. Ha azt gondolják rólunk, hogy ott folytatnánk, ahol abbahagytuk, akkor nem fogunk kormányra kerülni, ez világos. De azt is fel kell tudni mutatni, amit jól csináltunk, főleg mivel Orbán hat évnyi kormányzása után keményen bele lehet állni konkrét ügyekbe számokkal, tényekkel, hogy mennyivel jobban és tisztességesebben csináltuk azokat.

- Miben lenne más egy 2018-ban kormányra kerülő MSZP?

- Ennyire ne szaladjunk előre, én pártelnöknek jelentkeztem, egy interjúban nem is lehet elmondani egy komplett kormányprogramot. Csak jelzem, nyáron ezt a munkát el kell végezni. Ha ezt nem közösen csináljuk, akkor szaladhat előre az elnök fáklyával a kezében, a többiek nem fogják tudni követni. Az biztos, hogy 2006 után az MSZP elkövette azt a hibát, amit párt nem követhet el, a saját szavazóival ment szembe. Mire az őszödi beszéd kiszivárgott, már elveszítettük a támogatóink harmadát. Ezt semmiképp sem fogjuk újra elkövetni.

- Miből adódott ez a hiba?

- Más a mozgástere egy pártnak és egy kormánynak. Ha egy kormány hatalmon akar maradni, akkor értem, hogy meg kell lépni az ilyen megszorításokat. De baloldali pártként van, és lett is volna olyan választásunk, hogy köszönöm szépen, ezt nem csinálom. Nekem kevésbé lenne fontos, hogy még néhány hónapig kormányon legyek, mint az, hogy utána 8-10 évig annak az árát fizessem, hogy a természetes szavazóimba rúgok bele. Ennek a „mindenáron hatalmon maradni" gondolkozásnak a mai napig fizeti az árát már nem is tudom hányadik MSZP-vezetőség.

- Ennek a szövetségi politikára is van kihatása?

- Mindenképpen le kell váltanunk a Fidesz-kormányt, de ugyanennyire fontos, hogy tudjuk, másnap reggel mi fog történni. Horvátországban mindenáron leváltották a kormányzó pártot és néhány hónap után előre hozott választást kellett kiírni, mert semmiben sem tudtak megegyezni a győztesek. Ha a baloldal leváltja a Fideszt és ezt fogja előadni, akkor Orbán Viktor 5/4-del fog visszajönni 200 évre. Ennek a felelősségét ma kell tudni kimondani. Abba az hitbe senki ne ringassa magát, hogy annyi a dolguk csak, hogy valamilyen technikai formában összeálljunk és Orbán Viktort automatikusan leváltjuk. Szövetségkötés alatt elsősorban civilekre és szakszervezetekre gondolok, szeretném, ha az MSZP újra a baloldal gravitációs pontja lenne. Két feltételnek kell megfelelnie, akivel leülünk tárgyalni: valódi társadalmi támogatottság legyen mögötte és értékalapon meg tudjunk egyezni. A nap végén a pártokkal is le lehet ülni, de addig mindenki tegye a maga dolgát.

- Az integráló elnök mit jelent?

- Nagyjából meg lehet számolni azokat az embereket, akiknek van befolyásuk a pártra és tudnak dolgozni érte, vinni előre. Őket szeretném bevonni a vezetésbe. Hogy a formális vezető testületekben ki lesz benne, az egy dolog, még ha én azt is szeretném, ha a kettő egyezne. Az elnöknek az a feladata, hogy be tudja vonni a vezetésbe azt, akinek van ott dolga. Az új elnök egyetlen igazodási pontja az eredmény lesz, amit csak úgy tudunk produkálni, ha mindenki teszi a dolgát. Ehhez pedig látnia kell mindenkinek, hogy van értelme a munkájának. Egy jó elnök tudja pótolni azt a pénz- vagy erőforráshiányt, amiről mindenki beszél.

- Milyen forgatókönyvek jöhetnek a kongresszus után?

- Az egyik lehetőség, amiért sokan dolgoznak, hogy van egy 800 ezres szavazóbázisa a pártnak, ami x számú helyet jelent az országos listán, és akkor ezekért kaszaboljuk le egymást. Akik ezen az úton indulnak, azoknak sok sikert, de én nem akarok ott lenni, mert a végén nem hogy 29 mandátum lesz, hanem 9 se. A másik lehetőség, hogy összekapaszkodunk, és újra el tudják hinni a párttagok, hogy van értelme dolgozni és jönnek is az eredmények, mert csak az tudja megnyugtatni az MSZP-seket.

- Az elmúlt két évben azért jöttek az eredmények, nem?

- Jöttek. Újpesten és Salgótarjánban megőriztük azokat a helyeket, amelyeket korábban is birtokoltunk. Veszprémben egy civil jelöltet támogatva tudtunk győzni.

- Ez utóbbit szokás MSZP-s sikerként tálalni.

- Én szoktam ilyet csinálni? Abból a szempontból fontos volt ez a választás, hogy ott lett vége a Fidesz kétharmadának, ebből a szempontból jó kompromisszum volt. Azt már kevésbé látom, hogy Kész Zoltán független képviselőként mit tud hozzátenni a Fidesszel szembeni világhoz.. Ez óriási különbség köztem és a jelenlegi, előválasztásban,gondolkozó vezetőség között.

- Az előválasztást miért nem támogatja?

- Egy pontosan kontrollált folyamatot el tudok képzelni, hogy így választunk miniszterelnök-jelöltet, mert ez lehet kampányeszköz. A 106 egyéni választókörzetben viszont nem lehet előválasztást tartani ma Magyarországon. A pártok közötti előválasztást úgy hívják, hogy választás. Hallok ilyen képtelenségeket, hogy majd interneten lehet szavazni. Hol élnek ezek az emberek? Tudom, itt a belvárosban. Hogy fog majd Mari néni szavazni? Vagy szavazzanak inkább a fideszes meg jobbikos trollok? A 106 körzet döntő többségében a szocialista párt tagsága tapsolva fogadná, ha megjelenne olyan hiteles, helyben beágyazott szereplő, aki akár ma nem is párttag.

- Miért kell kemény és harcos párt?

- Mert ma milliók teljesen reménytelenül élik le az életüket és nem mernek sem magukért, sem másért kiállni. A Jobbikkal vagy bárki mással való versenyben az látszik, hogy nincsenek nagy ideológiai kérdések, hanem az érdekli az embereket, hogy ezt ki tudja megszüntetni, kiről hiszik el, hogy tud ezen változtatni. Azt is meg kell mutatni,hogy a gyanúja se merülhet fel a Fidesszel való bármilyen együttműködésnek. Nem csak leváltani akarjuk a Fideszt, hanem igazságot szolgáltatni utána. Ennek része, hogy vissza fogjuk venni az ellopott javakat és visszaadjuk azoknak, akik keményen megdolgoztak érte. Az összes politikai kinevezettet, pribéket el fogjuk távolítani és helyet adunk a tehetségnek.

- Mi lesz, ha 2018-ban újra győz a Fidesz?

- Annyi minden történt a kormányzásuk alatt, amit még mi, politikusok sem mertünk elképzelni, hogy nehéz erre bármit mondani. A válságát megélő EU miatt felvetődik, hogy az uniós források megszűnése után Orbánék megpróbálják-e felhergelni az embereket és kivinni az országot az unióból és egy olyan szövetségbe átkormányozni, ami az ő hatalmának megtartásának kedvez. Ezt nem tartom kizártnak. Az irány egyébként látszik: a második Orbán-kormány szó szerint készpénzre váltja, amit az első alatt kiépítettek, valódi kormányzást pedig egyáltalán nem látok. A harmadik fázisa ennek a rendszernek a bebetonozása, hogy senki ne szólhasson bele, mi történik itt.

- A 2018-as választás utolsó pillanat?

- Ha az MSZP nem tudja megmutatni az embereknek, hogy mindent megtesz a győzelemért, akkor nagyon valószínű. Ha nem sikerül leváltani a Fideszt, annak sírás lesz a vége. De mindenkinek. Ha 2018-ban nem győz a demokratikus oldal, akkor később a klasszikus demokratikus eszközökkel már nem biztos, hogy lehet győzni. Vidéken olyan hangulat van a felszín alatt, ami robbanásig feszült. Ha ez robban, akkor a teljes politikai elit megy a levesbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.