galéria megtekintése

Hangosan hallgatók

1 komment


Boda András

Győzelmi üvöltések, eső- és könnycseppek kísérték a ponthatár-jelentéseket a budapesti Pont Ott Partin. Kedd este 111 ezer diák sorsa dőlt el. Többségük örülhet.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

„A tudás bűn. Ártatlan vagyok." Ezt hirdette pólóján a tatabányai István az Infoparkban, a felvételi ponthatárok kihirdetésére szervezett hagyományos Pont Ott Partin kedd este. Hamar kiderült, hogy ha a tudás tényleg bűn, ő cseppet sem ártatlan. Az óbudai egyetemre villamosmérnök-hallgatónak készülő srác ugyanis – mint mondta –„ egészen tuti biztos" abban, hogy felveszik, mert sokkal több pontja van, mint amennyi tavaly kellett.

Nem mindenki volt azonban ennyire magabiztos a partin, amelyre a többször is eleredő eső és a viharos szél ellenére is sok százan látogattak el. A műszaki egyetem gépészmérnöki szakára pályázó, magát csak „fizikabuzi Gézaként" bemutató fiatalember esélylatolgatás gyanánt rögtön a B-tervet vázolta:

 
– Mindenképp iszunk nyolc után. Ha nem örömünkben, akkor bánatunkban!

Közben – közeledve az este nyolckor esedékes ponthatár-kihirdetéshez – egyre többen hallgatták a nagyszínpadnál a stand-up-ost, aki épp arról beszélt, hogy nagyon reméli, hallgatóságából sokan eljutnak az egyetemre, merthogy „ti rakjátok majd össze a nyugdíjamat!" Ezzel lendülettel rögtön az ország gazdaságát felpörgető kormányzásért is szurkolhatott volna, mert a rendezvényen is bebizonyosodott: nyugdíját jobban veszélyezteti a fiatalok kivándorlása, mint a túl magas ponthatár. A megkérdezettek ugyanis – köztük reménybeli mérnök, műszaki menedzser, rekreációs szakember – kivétel nélkül azt mondták: szeretnének itthon maradni, de ha itt nem találnak jó állást, akkor mennek.

Nem sokkal nyolc óra előtt felbukkant Palkovics László oktatási államtitkár is, aki azt nem árulta el, hogy hány diákot vettek fel, de annyit elmondott lapunknak: „Többen örülhetnek mint tavaly." A múlt évben 105 ezren jelentkeztek, és közülük 72 ezer diákot vettek fel. A Felvi.hu szerint az idén 111 ezren jelentkeztek. Ez az utóbbi évek rekordja, hiszen tavaly 105 ezren, 2014-ben 106 ezren, 2013-ban 95 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, de tény az is: 2010-ben még 140 ezren felvételiztek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az idei jelentkezők közül a legtöbben, 72 ezren első helyen alapképzést jelöltek meg. Ösztöndíjas képzésekre 95 ezren, önköltségesre bő 15 ezren jelentkeztek. Az összesítések szerint az alapképzések népszerűségi toplistájának élén a gazdálkodási és menedzsment szak áll majdnem négyezer jelentkezővel, ezt követi az óvodapedagógus (3145), a mérnökinformatikus (3045) és a gépészmérnöki képzés (2974) .

Este nyolckor aztán Palkovics államtitkár és az Oktatási Hivatal elnöke, Maruzsa Zoltán show-elemek közepette elindította a ponthatárokat megjelenítő programot. Még véget sem ért a konfettieső amikor felhangzott az első győzelmi üvöltés. S bár akadtak bánatos tekintetek, könnyes arcok, ahogy futott a ponthatár-lista a hatalmas kivetítőn úgy oldódott a feszültség, s vált szinte egyetlen hatalmas, önfeledten ujjongó, ölelkező tömeggé a közönség. Közben készültek a sikerjelentő posztok, vigyorogós szelfik, s egyre-másra üvöltötték a készülékbe a vonakl végén lévő szülőknek, barátoknak:

– Felvettek!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.