Handó Tünde döntött a Mal-ügy bírójáról

Szabó Györgyit, a veszprémi bíróság bíráját felrendelték a törvényszékre, az ő feladata a nagy érdeklődést kiváltó ügy tárgyalása.

Gyenizse Zsoltot, a Veszprémi Városi Bíróság elnökét bízta meg a Veszprémi Törvényszék elnökhelyettesi feladatainak ellátásával Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - közölte a törvényszék új sajtószóvivője kedden az MTI-vel. Dülkné Pintér Zsuzsanna elmondta: Gyenizse Zsoltot február 15-ei hatállyal egy évre nevezték ki az elnökhelyettesi posztra. Eddig ezt a pozíciót nem töltötték be.

Balra Darák Péter, a Kúria, középen Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal megválasztott elnöke, illetve mögötte Polt Péter legfőbb ügyész
Balra Darák Péter, a Kúria, középen Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal tegnap megválasztott elnöke, illetve mögötte Polt Péter legfőbb ügyész

Meződi János, a törvényszék elnöke és további 8-10 törvényszéki bíró március másodikával megkezdi a nyugdíjba vonulását megelőző szabadságát.

A szóvivő tájékoztatott arról, hogy döntés született a Mal-ügy bírójának a személyéről is: Szabó Györgyit, a veszprémi bíróság bíráját felrendelték a törvényszékre, az ő feladata a nagy érdeklődést kiváltó ügy tárgyalása. A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint a vörösiszap-katasztrófa ügyében induló büntetőper várhatóan a nyár végén kezdődhet meg.

A perben tizenöten, köztük a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetői állnak majd a törvényszék elé. Az ügyészség január közepén halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének a megsértése bűntette miatt emelt vádat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.