galéria megtekintése

Hamisításra utasított, aztán feljelentette a fél iskolát a bajai igazgató

6 komment


Tanács István

Becsületsértés miatt 43 kollégáját jelentette fel a Bajai Járásbíróságon Királyné Koszter Mária, a bajai Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium volt igazgatója.

Az ügy hátterében az áll: a bajai iskolakonglomerátumban az egyik kilencedik osztály egy részében megtartották a tantárgyfelosztásban szereplő órákat, a másikban nem mindegyiket. Egy feljelentés nyomán a rendőrség is nyomozott az ügyben, és megállapították, hogy ott is adtak osztályzatokat, ahol nem tartottak órákat.

A meg nem tartott órákat beírták az osztálynaplóba, de nem írták be a félévi értesítőbe.

A nyomozás során az volt az egyik kérdés, hogy az osztályfőnök, aki a fiktív osztályzatokat beírta a naplóba, magától tette-e ezt vagy utasításra. A feljelentés kapcsán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), amelyhez akkor tartozott az iskola, maga is vizsgálatot indított.

 

Királyné Koszter Mária először tagadta, hogy tudott a dologról, és szóbeli figyelmeztetést adott fegyelmi büntetésként az osztályfőnöknek, amiért­ az beírta és lezárta az osztálynaplóban a meg sem tanított tantárgyak osztályzatait. A tankerületi vizsgálat során azonban több pedagógus úgy nyilatkozott, hogy

az igazgató nemcsak tudott a hamisításról, hanem egyenesen ő adott rá utasítást.

Ezt a nyomozók is tényként fogadták el. Úgy értékelték azonban, hogy az iskolai napló nem közokirat, hanem magánokirat – ezért nem lehet szó közokirat-hamisításról. Az igaz, hogy a magánokirat tartalmát meghamisították, ám a rendőrség szerint nem használták azt fel: a fiktív érdemjegyeket nem vezették át a tanulók értesítőibe és az ösztöndíj alapját képező statisztikába. Az elmaradt órákat megtartották a következő félévben, tehát sem jogtalan előnyben nem részesült senki, és jogtalan hátrány sem ért senkit. Vagyis, a naplóhamisítás büntetőjogi szempontból releváns következményekkel nem bír – így fogalmazott a nyomozást lezáró rendőrségi határozat.

A Klik kezdeményezésére a tanévzáró tantestületi ülésen szavazást tartottak, hogy a tanárok alkalmasnak találják-e Királyné Koszter Máriát a tantestület vezetésére. A többség ellene voksolt: 122-ből 105-en arra szavaztak: nem szeretnék, ha ő maradna a tantestület vezetője. Ezt követően el is mozdították tisztségéből. Azóta beosztott pedagógusként dolgozik a tantestületben.

A rendőrség szerint az iskolai napló nem közokirat
A rendőrség szerint az iskolai napló nem közokirat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Azt az információt kaptuk, hogy a volt igazgató azért jelentette fel 43 kollégáját a Bajai Járásbíróságon, mivel azt állították: sem szakmailag, sem emberileg nem alkalmas az intézmény vezetésére. Az ügy ismerői szerint a tanároknál az verte ki a biztosítékot, hogy az igazgatónő fegyelmit adott egy osztályfőnöknek azért, amire ő maga utasította. Augusztus végére, az új tanév előkészítési időszakára idézték be a pedagógusokat a bíróságra. Posztjáról való elmozdítása miatt munkaügyi pert is indított a volt igazgató. Mivel időközben a szakiskolák a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerültek át,

alperesként mások mellett megnevezte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is.

Felhívtuk Királyné Koszter Máriát,­ aki azonban nem kívánt a Népszabadságnak nyilatkozni. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője azonban kérdésünkre megerősítette, hogy valóban feljelentettek több tucat tanárt becsületsértés miatt, a per magánvádas eljárásban folyik majd. A Kecskeméten induló munkaügyi perben pedig valóban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerepel harmadrendű alperesként. Jogi vélemények szerint a minisztert nem fogják előállítani, ha nem jelenik meg személyesen a tárgyaláson, elég, ha a jogi képviselője részt vesz azon.Fotó: móricz-sabján simon

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.