Hamis vallomás alapján ítélték el a volt rendőrt?

A 2006-os zavargások után egy rendőrt azért ítéltek el, mert eltörte egy tüntető ujját. Az ügyészség most nyomozást rendelt el, mert felvetődik, hogy a volt alezredest hamis tanúvallomás alapján marasztalták el.

Büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Nyomozó Ügyészség abban az ügyben, amelyben korábban a bíróság elítélte Vágó László egykori rendőr alezredest, a 2006-os őszi zavargások egyik helyszíni rendőrparancsnokát – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivőt helyettesítő ügyésze hétfőn az MTI-t.

Kovács Gergely Ákos közölte: a nyomozást Vágó feljelentése alapján rendelték el, határideje szeptember 26. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel az ügy részleteiről további tájékoztatás nem adható – tette hozzá.

A Népszava szombati számában írt arról, hogy hangfelvétel igazolhatja, hogy hamis vallomás alapján kapott börtönbüntetést a 2006-os tüntetések elsőként elítélt rendőre, Vágó László. A volt őrnagy a büntetés letöltése után feljelentést tett. A lap szerint ezt ugyan először elutasította az ügyészség, és több jogorvoslati fórumon is hiába próbálkozott, de végül elrendelték a nyomozást.

Vágó László a Népszavának nyilatkozva azt mondta, hogy hamis vallomás alapján ítélte el a bíróság. A 2011-ben másodfokon egy év nyolc hónap börtönre ítélt volt őrnagyot azzal vádolták, hogy 2006. október 23-án a Múzeum körúton a tömegoszlatáson eltörte egy tüntető ujját.

A bűncselekményért 2007-ben egy másik rendőrt, G. Csabát is elítélte a Fővárosi Bíróság, de ő később parancsnokára, Vágóra vallott. Bár G. Csaba is egy év nyolc hónapot kapott, az ő ítélete felfüggesztett volt, Vágó Lászlót azonban letöltendő börtönre ítélték. Vágó elmondta: "hangfelvétellel tudja bizonyítani, hogy egykori kollégái hamisan vallottak rá". A felvételen egyikük elismeri: G. Csaba "megvezette" őt, valójában nem látta, hogy mi történt, Vágó László ellen G. "rábeszélésére" tanúskodott" – írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.