Bűnpártolással vádolja a hatóságokat a Hauer volt tulajdonosa

Be fogom bizonyítani a bírósági szakaszban, hogy a nyomozó-, a vádhatóság és az igazságügyi szakértő általuk is tudottan és bizonyítottan hamis dokumentumokra alapított, valótlan vádakat állított ellenem össze – jelentette ki Fehér Miklós, a Hauer Cukrászda volt tulajdonosa a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Be fogom bizonyítani a bírósági szakaszban, hogy a nyomozó-, a vádhatóság és az igazságügyi szakértő általuk is tudottan és bizonyítottan hamis dokumentumokra alapított, valótlan vádakat állított ellenem össze – fogalmazott ma Fehér Miklós a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A kilencvenes években fagyasztott pékáru forgalmazásával foglalkozó vállalkozó, aki a budapesti Hauer Cukrászda felújítására évekkel ezelőtt 450 millió forintot költött, azt állította, hogy az ügyészség „irányítottan hiányos” iratokat nyújtott be a bíróságra. Azt is felrótta a hatóságoknak, hogy „hamisított aláírású és ellenjegyzésű magánokiratot használtak ellene” a büntetőeljárásban, illetve hogy a nyomozó hatóság és az ügyészség megszegve a nyomozás alapvető szabályait, az előtte lelepleződött bűncselekményeket „kivonta a törvényi eljárás hatálya alól”.

Fehér, aki számviteli fegyelem megsértése miatt állt a bíróság elé, azt is állítja, a terhére felrótt bűncselekményt csakis bűnszövetkezetben lehetett volna végrehajtani. Mégis egyedüli vádlottként szerepel a Hauer Cukrászdával kapcsolatos ügyben. A legsúlyosabb állítás az, hogy a rendőrség és az ügyészség is bűnpártolást valósított meg akkor, amikor bizonyítékokat igyekezett eltussolni.

– Tisztában vagyok a hamis vád fogalmával – nyilatkozta lapunknak Fehér Miklós –, tudom, hogy kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztés róható ki érte. Nem a levegőbe beszélek, állításaimat bizonyítani tudom.

A Hauer ügye nem ma kezdődött. A cukrászda hat éve zárva van, azóta – Fehér Miklós szerint törvényellenesen – húzódik a felszámolás. Ennek kezdete valóban meghökkentő: egy 3,5 milliós könyvelési hiba után ki nem fizetett számla miatt kezdődött. Fehér már a felszámolás megindításakor törvénysértésekről beszélt, s azt hangoztatta, hogy van pénze a hitelezők kifizetésére, de nem tudott velük egyezséget kötni, mert nem készült el a hiteles mérleg. Az akkori bíró erre való hivatkozással – a vállalkozó szerint minden jogszabályban előírtnak ellentétes módon – „leültette” az ügyet. A hitelezők ezért nem juthattak hozzá a követelésekhez. Közben a cukrászda állapota vészesen romlott, és közel 40 milliós kár keletkezett. Majd három év elteltével a kijelölt bíró – elfogultságot bejelentve – lemondott az ügy további vezetéséről.

A bíróság hat éve annak ellenére rendelte el a felszámolást, hogy letétbe helyezték a vitatott összeget. A törvény szellemében 2006-ban, a felszámolás elrendelését követően 45 napon belül el kellett volna készülnie az „adós” zárómérlegének, ez azonban mind a mai napig várat magára. Történt helyette sok minden más. Eltűnt a házipénztárból 30 millió forint, aztán újabb 10 milliónak kelt lába, eltűntek a gépek, berendezések is. A felszámolást végző Kurátor Kft. csak a volt tulajdonos Fehér Miklós bírósági panaszai után tett feljelentést. A felszámolás alatt álló cég ügyében az elmúlt hat évben jó néhány hatóság nem indított vizsgálatot, miközben a tulajdonos Fehér többször feljelentést tett. Csak az történt, hogy az akták elképesztő méreteket kezdenek ölteni, a bírók, a felszámolók, a nyomozók kicserélődtek.


„Ezen a helyen 1890-től működött cukrászat, amely 1896 óta Hauer Rezső cukrászdájaként szerzett hírnevet – állt 2006-ban a felújított cukrászda Rákóczi úti homlokzatán. – 2002-től több éves kényszerszünet után megújulva, ismét fogadja vendégeit.”

– Az volt a tervem – mondta Fehér Miklós –, hogy a felújítás után Budapestnek ajándékozom a cukrászdát. Erről még ma sem tettem le, noha csak két évig tudtam működtetni, utána tönkretették. A 4-500 milliós befektetés jó, ha 100 milliót ér. Ma is vállalom, hogy nem maradok adósa senkinek, a cégem hat évvel ezelőtt sem volt fizetésképtelen. Ha most sem tudok dűlőre jutni az igazságszolgáltatással, feltárom azokat a bizonyítékokat is, amelyek azokra vonatkoznak, akik hathatósan, politikai kapcsolataikat felhasználva tapostak át rajtam.

A Budapesti VIII. kerületi ügyészség a beszámolókészítési kötelezettség megszegésével, továbbá a bizonylati rend megsértésével, az adott üzleti és vagyoni helyzete áttekintését meghiúsítva, folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettével vádolja Fehér Miklóst és a másodrendű Havasi Edit Ágotát.

A tárgyalást elnapolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.