Hallgatnak a hatalmas esztergomi szégyenről, a valóság alig emészthető

Várhatóan egy hétig csak hideg élelmet tud biztosítani betegeinek az esztergomi Vaszary Kolos Kórház. Az intézmény ugyanis szerződést bontott az élelmezést eddig biztosító Hungast Zrt.-vel – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kedden.

A szerződésbontást a Hungast Zrt. kezdeményezte, de végül közös megegyezéssel bontották fel a megállapodást. A cég távozása tehát nem érte váratlanul a kórházvezetést, mégsem sikerült a konyha leszereléséig pótmegoldást találni a meleg étel biztosítására.  A kórházvezetés közleménye szerint ennek az volt az oka, hogy a Hungast Zrt. rendkívül rövid határidővel vonul le a kórházból. Mivel a konyha területén lévő eszközök teljes egészében a cég tulajdonát képezik, ezeket leszerelik és elszállítják. A cég augusztus 4-ig kapott határidőt a bontási munkálatok befejezésére, a konyha teljes átadására. Higiéniai, betegbiztonsági okokból ezen átmeneti időszak alatt csak hideg élelmezést tudnak biztosítani.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Főként szendvicset, a pépes étrenden lévőknek pedig tápszert. Egy hétig. De nem ám akármilyet, hanem dietetikus által összeállított, speciális szendvicseket, gyümölcsöt. A pépes étrendet igénylő betegeknek speciális tápszert, joghurtot és magas kalóriatartalmú, kenyérre kenhető táplálékot biztosítanak, amelyet szintén dietetikus állít össze a betegek betegségének megfelelő módon.

A valóság kevésbé emészthető. A kórház egyik betegének rokona Hír TV-nek azt mondta: „ Több osztályról kaptam olyan információt, hogy ez a hideg élelem három csomag szendvics, vagyis reggel, délben, este ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik pépes vagy egyéb táplálásra szorulnak, vagy gyerekek, ha a hozzátartozójuk nem hoz be enni, akkor egyszerűen nem tudják őket normálisan táplálni” A hozzátartozó úgy tudja, hogy „ a konyha üzemeltetője azért vonult ki, mert nem kapta meg a számláinak az ellenértékét”. Ezt a Hungast Zrt. megerősítette az RTL Klubnak. A kórház az elmúlt tíz hónapban 100 millió forint adósságot halmozott fel.  A cég hét után bontott szerződést.

A kórház vezetése abban bízik, hogy jövő hétfőtől már lesz meleg étel. Egy tatabányai cég mikrózható, egyszer használatos műanyag edényekben szállítja majd ki a menüt a kórházba. A korábbi tálcás rendszer visszaállítása két hónap múlva várható. A kórház siet megjegyezni, hogy a szolgáltatóváltásról írásban és szóban is tájékoztatták a betegeket és mindent elkövetnek, hogy minél kevesebbet érezzenek meg az átállás nehézségeiből. Az új  menü kialakításában a kórház dietetikai szolgálata szorosan együttműködik az új beszállító céggel, az étlap kialakítása is ennek megfelelően történik.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ eddig nem válaszolt kérdéseinkre, szóban annyit fűztek hozzá: mindent elmondtak, amit az ügyről közölni kívántak. Így nem kaptunk választ arra, hogy mennyiben tartják elfogadható, elégséges kórházi szolgáltatásnak a szendvicsosztást, illetve miért nem találtak megoldást az ellátási űr kitöltésére.

A Vaszary Kolos Kórházat tavaly több alkalommal ki segítette Esztergom önkormányzata: a gyermekgyógyászati ügyelet fenntartására 18 millió, adósságrendezésre 60 millió, eszközvásárlásra és eszközfejlesztésre 53 millió forintot biztosított. Munkatársunktól

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.