A haverok jobban teljesítenek

Régóta tudható, hogy két fideszes vezetésű budapesti kerület, Csepel és Szentlőrinc között erőteljes családi és exüzlettársi alapú együttműködés bontakozott ki az elmúlt években. Úgy tűnik, hogy a csatornázás és a könyvelés sem volt kivétel. A mindkét kerület városgazda cégénél vezető beosztásban dolgozó Werner Péter közvetlenül a választás előtt újabb öt évre kapott bizalmat Csepelen.

A közbeszerzési adatbázisból kiderül, hogy egy a szentlőrinci városgazda cég igazgatósági elnöke, Werner Péter családjához köthető vállalkozás – amelyik egy testületi ülés jegyzőkönyve szerint már 2011-től ellátja egy önkormányzati cég számviteli feladatait – idén februárban egy meghívásos tenderen ismét elnyerte ezt a megbízást 24 millió forintért úgy, hogy 25 millió fölött már nyílt pályázatot kellett volna kiírni.

Birtokunkba került továbbá egy másik Wernerhez kapcsolható céggel kötött szerződés is, ezt az a Csepeli Városgazda kötötte a beruházásaikkal kapcsolatos szakértői, műszaki ellenőri feladatok ellátására, amelynek Werner a vezérigazgatója. A megbízás tavaly augusztustól kibővült egyes csepeli háztartások csatornabekötési munkálatainak műszaki felügyeletével és a dolgozók „irányításá”-val is, havi 600 ezer forint plusz áfáért.

A megbízott céget családtagjaival közösen birtokló Melles Emil több lépésben, Csepelen és Pestszentlőrincen egyaránt megbízott tanácsadókon keresztül köthető össze Werner Péterrel, akinek természetesen Pestszentlőrinc önkormányzatánál is van munkája. Ez a két eset jól illik az eddigiek sorába. Több cikk tárgyalta a Népszabadságban is, hogy Budapest XVIII. és XXI. kerülete között erőteljes rokoni és exüzlettársi jellegű foglalkoztatási hálózat épült ki.

Lépten-nyomon előkerültek rokonoknak juttatott állások, megbízások, exüzlettársaknak jutó tanácsadói szerződések Csepelen és Szentlőrincen egyaránt. Wernerről tudható, hogy ezeken az eseteken túl is próbált hozzá és családjához köthető cégeket a csepeli önkormányzat figyelmébe ajánlani, és minden jel szerint gimnáziumi osztály- és évfolyamtársának is jutott vezetői kinevezés egy-egy kerületben.

Szerettük volna megtudni Werner Pétertől, hiteles-e, ami a dokumentumokban áll, valóban létezik-e, és fennáll-e még a műszaki ellenőri megbízás, és hogy miként választották ki a feladatra épp Melles családi cégét. Arról is kérdeztük, hogyan tudja Melles szentlőrinci munkájával párhuzamosan ellátni a csepeli műszaki ellenőri feladatait is, és hogy mi indokolta egyáltalán ezeknek a feladatoknak a kiszervezését, de egyelőre – majdnem két hete – nem kapunk válaszokat tőle.

Hiába kértük arra is, hogy reagáljon a helyi MSZP lapunknak nyilatkozó elnöke, Szenteczky János szavaira, aki szerint a lakóházakhoz tartozó szennyvízhálózat létesítését a Csepeli Városgazda a piacon elérhető árnak hozzávetőleg a kétszereséért végzi, így még azok a lakók sem mindig járnak jól a cég szolgáltatásával, akiknek a költségeit valamilyen részben állja az önkormányzat.

A hallgatagnak tűnő Werner mindennek ellenére a cikluszáró testületi ülésen, két és fél héttel a választások előtt, újabb öt évre kapott bizalmat a Németh Szilárd rezsibiztos vezette önkormányzat fideszes testületi többségtől. Ők töretlenül bíznak benne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.