Rengeteg család megélhetése vált bizonytalanná

A halgazdálkodásról szóló törvény ez évtől a pecások érdekeit tekinti elsődlegesnek a halászokkal szemben, s ezentúl főleg a horgászszervezetek végzik a természetes vizek hasznosítását.

Az év első napjától rengeteg család megélhetése vált bizonytalanná: egy ősi mesterség tudósait, a halászokat tette munkanélkülivé, hogy megszűnt a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken. A Tisza mellett élőknek ez különösen fáj.

A halgazdálkodásról szóló törvény ez évtől a pecások érdekeit tekinti elsődlegesnek a halászokkal szemben, s ezentúl főleg a horgászszervezetek végzik a természetes vizek hasznosítását. Ezzel megszűnt a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken január 1-jétől. Korábban a természetes vizek vegyes hasznosításúak voltak, a halászati szövetkezetek és horgászszervezetek gyakorolták a halgazdálkodási jogokat. Mostantól csak az állományszabályozó és az idegenhonos halfajok halászata folyhat, az is komoly ellenőrzés mellett – olvasható a szoljon.hu-n.

A Jászkunságban nem tudtak felkészülni a változásokra, mivel Nagy Gyula, a Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke tavaly év végén elhunyt, s a megyei vezetés nem volt képes a döntéshozatalra. Az alapszabály-elfogadó közgyűlés január végén lesz, az új elnökség is bekapcsolódhat a MOHOSZ-szal a térségben meglévő vízfelületek hasznosításával kapcsolatos tárgyalásokba. 

– Az év első napjától több tucat család megélhetése vált bizonytalanná – reagált a halgazdálkodási törvény sarkalatos passzusaira Csoma Gábor, a Tisza megyei szakaszának és jó néhány holtágának a halászati jogait 2015 végéig gyakorló Halász Kft. ügyvezetője. – Egy ősi mesterség tudósait, a halászokat tette munkanélkülivé a jogszabályváltozás, de a szakképzett halőrök jövője is bizonytalanná lett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.