Hálapénz: a rezidensek a legfőbb ügyésztől várják a választ

A legfőbb ügyészhez fordult a hálapénz elfogadhatóságának tisztázásáért a Magyar Rezidens Szövetség. Polt Pétertől arra várnak választ: vesztegetés vagy sem, büntethető-e az orvos a hálapénz elfogadásáért?

Tavaly július óta a Btk. bünteti a hálapénz elfogadását. A magyar egészségügyben ez a változás meglehetős zavart okozott, mert a Munka Törvénykönyve szerint megengedett, ha az intézményvezető föloldja a munkatársait a tilalom alól, amely szerint az orvos munkájával kapcsolatban harmadik személytől díjazást (hálapénzt) nem fogadhat el.

Januárban a Népszabadság is megpróbálta tisztázni az ügyet és megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mi az álláspontja e kérdésről, a Btk. paragrafusa mellett, elfogadhatják-e az orvosok továbbra is hálapénzt. Akkor a minisztérium nyugtatja az orvosokat: fogadják el a borítékokat, nem lesz bajuk.

A Magyar Kórházszövetség decemberben kért kormányzati állásfoglalást a hálapénzről, miután egy szakmai konferencián Gellér Balázs jogász arról beszélt: ellentmondásos helyzetet teremt az, hogy a munka törvénykönyve szerint megengedett a hálapénz elfogadása, a Btk. egyik paragrafusa alapján viszont a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett.

A tárca akkor megnyugtatta a kórházszövetség elnökét is: a jövőben sem lesz következménye, ha elfogadják a pénzes borítékot. Továbbra is elegendő, ha a kórház igazgatója – mint ahogyan ezt már tavaly valamennyien megtették – engedélyezi a pénz elfogadását.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke akkor lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: szóbeli állásfoglalást kaptak a tárcától, amely szerint nincs változás, a gyakorlaton semmiben sem változtat a Btk. megfogalmazása.

A Magyar Rezidensszövetség most pontot tenne, és egyértelműen tisztázná: mi a helyzet a hálapénz elfogadhatóságával kapcsolatban. Mindezt azért tartják fontosnak, mert az új Büntető törvénykönyv alapján – és ezt szakértőik is megerősítették – igenis előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki az utólag – az előre nem kért – hálapénzt elfogadja.

A Szövetség első körben egyszer már a Közigazgatási és Igazságügyi, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát is kérdezte ez ügyben.  A fent említett minisztériumok állásfoglalása szerint a beteg által előre nem ígért, orvos/ápoló által nem kért, utólag adott/elfogadott előny/hálapénz nem jogtalan előny, vagyis nem valósítja meg a vesztegetés elfogadása/adása tényállását. Ám azt is hozzátették: álláspontjuk jogi kötelező erővel nem rendelkezik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.