galéria megtekintése

„Halálos döfésre készül a kormány”

20 komment


Czene Gábor

A teljes ellehetetlenítésünk a cél, fel akarják számolni ezt a tudományos, baloldali szellemi műhelyt – így minősítette Földes György főigazgató a Politikatörténeti Intézet elleni újabb eljárást. A kormány szerinte halálos döfésre készül.

A Fővárosi Törvényszéken indult perben az a kérdés, hogy a magyar államnak sikerül-e egyetlen fillér kártalanítás nélkül kitennie a Politikatörténeti Intézetet az általa használt értékes ingatlanból. Az MSZP és a Politikatörténeti Intézet (az állampárt, illetve a Párttörténeti Intézet jogutódja) 1990-ben kötött megállapodást az Alkotmány utcai, állami tulajdonban lévő épületrész használatáról. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban írták alá az azóta is érvényben lévő szerződést, amely szerint ingyen használhatják az ingatlant.

Az intézet ugyanabban a tömbben található, ahol a Kossuth térről nyíló Néprajzi Múzeum. A Fidesz tervei szerint ide költöztetik majd a Kúriát. A kiürítést azonban a kormány sajátos módon képzeli el. Miközben a múzeumnak – a botrányos Liget Projekt részeként – új helyet biztosítana a Városliget szélén, addig a Földes György vezette Politikatörténeti Intézetnek

nem akar semmifajta jóvátételt adni.

 

Miheztartás végett: a csaknem 2000 négyzetméteres alapterületű épületrész három szintje több mint 5000 négyzetmétert tesz ki, az ingatlan forgalmi értéke alsó hangon számítva is meghaladja a két és félmilliárd forintot. Ha abból indulunk ki, hogy a használati jog általában a tulajdonjog felét éri, az államnak akkor is megközelítőleg 1,3 milliárd forintot kellene fizetnie – nyilatkozta lapunknak Földes.

Bár korábban szó volt róla, hogy a kormány csereingatlannal kárpótolja az intézetet, a Fidesz végül úgy döntött, inkább megpróbálja ingyen megszerezni az épületrészt. A magyar állam semmisnek tekinti a használati szerződést: felszólította Földeséket, hogy ürítsék ki és hagyják el az ingatlant.

A Politikatörténeti Intézet erre nem hajlandó. A bírósághoz benyújtott terjedelmes ellenkérelem szerint a kormány keresete „érdemben elutasítandó". Az állam egyszer arra hivatkozik, hogy nem is jött létre a szerződés, máskor meg arra, hogy létrejött, de érvénytelen. Ugyanakkor a szerződés megtámadására rendelkezésre álló törvényes határidő több mint tíz évvel ezelőtt lejárt.
Az első tárgyalási napon az állam jogi képviselője időt kért az ellenkérelem tanulmányozására. A törvényszék a tárgyalást elhalasztotta.

A kormány százmilliárdokat költ a városligeti projektre, és ezzel szoros összefüggésben arra, hogy Orbán Viktor a budai Várba tegye át a székhelyét. Földes György lapunknak elmondta:

a Fidesz elsősorban politikai kérdésként kezeli az intézet kiebrudalását.

„A teljes ellehetetlenítésünk a cél, a kormány halálos döfésre készül. Fel akarják számolni ezt a tudományos és baloldali műhelyt, amely fontos központja a magyar szellemi életnek" – jelentette ki Földes. Emlékeztetett rá, hogy egy másik peres eljárás is folyik ellenük. A Fidesz szeretné kikényszeríteni, hogy a náluk őrzött hatalmas iratmennyiség mintegy kétharmadát – szintén bármifajta ellentételezés nélkül – adják át a Nemzeti Levéltárnak.

„Először kitiltottak bennünket a közmédiából, utána megvonták tőlünk az állami támogatást. Aztán elhatározták, hogy elveszik a levéltári dokumentumaink zömét: így teremtenék meg a hivatkozási alapot a jogsértő kiköltöztetésünknek, amivel most próbálkoznak" – sorolta a folyamat főbb állomásait Földes György. Biztosra veszi, hogy a kormánynak ez törvényes eszközökkel nem fog sikerülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.