galéria megtekintése

Halálos a magyar levegő

9 komment


Hargitai Miklós

Magyarországon ­lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint a hírhedten szennyezett levegőjű Kínában – erről közölt kutatást a ­Forbes magazin. A legtöbb megbetegedést és halált a szálló pornak nevezett apró részecskék okozzák, a kormány évek óta semmit sem tesz a probléma megoldásáért.


Az előző években még 54 millió forint szerepelt a PM10- (szállópor-) szennyezettség csökkentésére a költségvetésben, ezt a nevetségesen alacsony összeget a most beterjesztett költségvetési tervezet 40 százalékkal 30 millió forintra csökkenti. A lépés pontosan jelzi a kormány nem létező elkötelezettségét a probléma megoldására: Magyarország ellen évek óta kötelezettségszegési eljárás zajlik az egészségügyi határértéket rendszeresen meghaladó és a lakosság egészségét veszélyeztető légszennyezés miatt, ám sem a tömeges egészségügyi kockázat, sem a brüsszeli vizsgálat és a kilátásba helyezett büntetés nem vezetett érdemi intézkedésekhez.

 

A Forbes most publikált összeállítása szerint Magyarország az utóbbi esztendőkben felzárkózott a hírhedten szennyezett levegőjű Kínához: egymillió lakosra számítva majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők és az ózon miatt, mint a nagyrészt ma is szénnel energiát termelő, télen hónapokra szmogba burkolózó ázsiai országban. A cikk alapján a légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, többek között a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák, a bronchitis és más súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá.

Simon Gergely, a Green­peace regionális vegyianyag-szakértője szerint Kína és Magyarország párhuzama annyiban mindenképpen megáll, hogy a több mint húszmilliós Peking ugyanúgy egy geo­lógiai teknőben fekszik, mint Magyarország, és ez a földrajzi körülmény kedvez a szennyező anyagok feldúsulásának (Peking légszennyezettségét össze sem lehet hasonlítani a tengerparti Sanghajéval). A szakértő úgy véli, a Forbesban megjelent, korábbi ­OECD-adatokból számított szám (évente mintegy tízezer haláleset Magyarországon) semmiképpen sem alulbecsült: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015. novemberi jelentése szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente.

Simon Gergely arra is felhívta a figyelmünket: az utóbbi években valószínűleg romlott a helyzet; sokan tértek át szilárd tüzelésre, ami a téli hónapokban a legfőbb szennyezőforrás a településeken, a dízelautók Európa-szerte tapasztalható korlátozása helyett nálunk még nőtt is a dízelüzemű kocsik aránya, terjed a lignittüzelés, és új lignitbányák megnyitása is napirendre került. Számos német nagyvárosba már egyáltalán nem lehet behajtani a régebbi dízelautókkal, ezek a kocsik Magyarország és a térség más országainak használtautó-piacán tűnnek föl – fogalmazott a szakember.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.