Hajdúsági abszurd: nyomozati helyszínekre ment a megye

A hajdú-bihari közgyűlés újabban kihelyezett üléseket tart, de a megye 82 települése közül az eddigi két helyszínt - Balmazújvárost és Ebest - sikerült éppen úgy kiválasztani, hogy Balmazújváros polgármestere vesztegetés vádjával múlt november óta bíróság előtt áll, az ebesi önkormányzatnál pedig hűtlen kezelés miatt december óta nyomoznak. A megye elnöke azt mondta: e két helyszínre meghívásra mentek.

A fideszes vezetésű Hajdú-Bihar megyei önkormányzat legújabb kezdeményezése, hogy idén januártól már nem csak Debrecenben üléseznek a képviselők, hanem ellátogatnak a megye egy-egy településére is. Az első kihelyezett ülés helyszíne Balmazújváros volt, ahol január 29-én tanácskoztak, holott akkor már tudható volt, hogy a város függetlenként megválasztott, de a településen fideszes érzelműnek tartott polgármestere, Veres Margit vesztegetés vádjával állt bíróság elé. Veres Margit büntetőpere - amelyről részletesebben itt írtunk - tavaly novemberben kezdődött, s jelenleg is folyik. 

A Hajdú-Bihar megyei közgyűlés második kihelyezett ülése Ebes községben volt februárban, és érdekes módon ez a település is nyomozati helyszín: az önkormányzatnál - a megalapozott gyanú szerint - hűtlen kezelés történt. Erről Fehérvári Marietta, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: a hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozás lefolytatására az ORFK múlt év decemberében a szabolcsi főkapitányságot jelölte ki eljáró hatóságként, a nyomozást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság folytatja.

Kérdésünkre hozzátette: a nyomozás tárgya az ebesi önkormányzat gazdálkodása, de a folyamatban lévő eljárásra tekintettel nyomozati érdekből további információkat nem adnak ki.

Megkérdeztük az ügyről Szabóné Karsai Máriát, Ebes község független polgármesterét, aki írásban azt válaszolta: "a tárgyban jelzett ügyben a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vizsgálatot folytat, tekintettel azonban arra, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó, az üggyel kapcsolatban jelenleg nem kívánok nyilatkozni".

Az eseménysorozatról Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke, Debrecen volt alpolgármestere megkeresésünkre azt mondta: még 2015-ben hagyományteremtő szándékkal indították útjára azt a kezdeményezést, hogy "a települések jó gyakorlataikat, fejlesztési terveiket, megvalósult beruházásaikat az önkormányzat közgyűlésein mutassák be". Hozzátette: e kezdeményezés folytatásaként 2016-tól az önkormányzat kihelyezett üléseket tart, amelyeknek a tervek szerint más-más település ad majd otthont.

Pajna Zoltán úgy fogalmazott: így a képviselők a napirendi pontok megtárgyalása után személyesen ismerkedhetnek meg a települések értékeivel, a megvalósult projektekkel, és a fejlesztési elképzelésekkel.

Arra a kérdésünkre, hogy a kihelyezett ülések helyszínének kiválasztásánál mi volt a megyei közgyűlés szempontja, az elnök azt mondta: a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat testülete azért tartotta e helyszíneken a közgyűlést, mert "innen érkezett meghívás a települések vezetőitől".

Érdeklődésünkre, hogy hol lesz a következő ülés, a politikus elmondta: idén tavasszal a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, míg júniusban Hajdúböszörmény ad otthont a megyei közgyűléseknek. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.