Hajdú-Bihar: Napirend előtt pofa be!

Az országban szinte példátlan módon a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes többsége megszüntette a képviselők azon jogát, hogy napirend előtti felszólalással éljenek. A magyarázat vicces: a közgyűlés tagjai ezután hatékonyabban koncentrálhatnak a megyei ügyekre.

Alaposan kivágta a biztosítékot az ellenzék soraiban, hogy a fideszes vezetésű Hajdú-Bihar megyei önkormányzat közgyűlése a mai ülésén elfogadta a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) azon módosítását, hogy mostantól megszűnik a napirend előtti felszólalás, bejelentés és felvetés huszonöt éves intézménye. Az ellenzéki képviselők kifogásolják azt is, hogy a fideszes többség a kérdésfeltevés időtartamát maximum egy percre csökkentette, és hozzászólni is napirendenként már csak egy alkalommal, legfeljebb három percben lehet.

Az új SZMSZ  előterjesztője Pajna Zoltán közgyűlési elnök volt, aki azzal indokolta a módosításokat, hogy így hatékonyabbá válik a testület munkája, a képviselők jobban koncentrálhatnak a valóban a megyét érintő ügyekre, s nem veszik el a tanácskozás idejét oda nem tartozó témákkal.

Tóth József polgári polgármester, a Demokratikus Koalíció képviselője tiltakozott a korlátozás ellen. Azt mondta, a képviselői megszólalás a megyei parlamentnek tekinthető közgyűlés lelke és lényege, így azt nem szabadna ilyen módon korlátozni. Hozzátette: a megyei közgyűlési ülések amúgy sem szoktak hosszúra nyúlni, szerinte semmi sem indokolja a szigorítást. Hasonlóképpen vélekedett a Jobbik képviselője is. 

Válaszában Pajna azt mondta, a képviselők megszólalási joga nem sérül, előterjeszthetnek napirendi pontokat, és napirend utáni felszólalás keretében is lehetőségük van fölszólalni. Az elnök közölte: ha Tóth József valóban szívén viselte volna az SZMSZ megváltozását, akkor beadhatott volna egy módosító javaslatot. Ám Rigán István jobbikos képviselő mégis hiába javasolta, hogy a módosítások közül vegyék ki a napirend előtti felszólalás megszüntetését, a fideszes többség leszavazta a képviselőt, így a szigorítás érvénybe lépett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.