galéria megtekintése

Hadiállapot a hitközségben

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Naivitás volt azt gondolni, hogy a hitközségben már nem lehet nagyobb a zűrzavar. Végképp elszabadultak az indulatok, a hadviselő felek turbófokozatra kapcsoltak. Rendkívüli közgyűlés, gazdasági vádak, feljelentések – alig győzzük kapkodni a fejünket.

Tavaly nyár óta áll a bál. A zsidó vallásba betért Schwezoff Dávid ekkor lett – a lemondásra kényszerült Zoltai Gusztáv utódaként – a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) ügyvezető igazgatója. Megválasztása után derült ki, hogy régebben transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, az evangélikus egyetemen lelkésznek tanult.

Frölich Róbert...
Kallos Bea / MTI

Állóháború kezdődött. Tordai Péter, a BZSH elnöke nagy nehezen rászánta magát, hogy Schwezoff leváltását kezdeményezze, de ő húzta a rövidebbet. A közgyűlés végül tőle vonta meg a bizalmat, Schwezoff Dávidot pedig megerősítette tisztségében. Schwezoff közben ismeretlen tettes ellen – több százmillió forintos gazdasági visszaélés gyanújával – feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. A BZSH zuglói körzetének viszont elege lett a belviszályból, és aláírásgyűjtést indított, hogy távozásra bírja az alkalmatlannak tartott ügyvezető igazgatót.

 

Miután Schwezoff Dávid nem hívta össze a rendkívüli közgyűlést, helyette ezt Kardi Judit, a BZSH egyik elöljárója tette meg. A jövő hétre (január 15-re) meghirdetett közgyűlés napirendre tűzi az ügyvezető igazgató visszahívásáról szóló indítványt. Kardi Judit szerint a legfontosabb a működőképesség megteremtése. „Sokan lemondtak az elöljáróságról, a BZSH-nak nincs legitim vezetősége. Schwezoff Dávid magára maradt” – nyilatkozta lapunknak.

Schwezoff szabálytalannak tartja a közgyűlés összehívását, Kardi Judit ellenben állítja, hogy a közgyűlést végső esetben bármelyik elöljáró összehívhatja. Mindketten az alapszabályra hivatkoznak.

Más frontvonalak is kialakultak. A Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy egy gyanús körülmények között létrejött cég is feltűnt a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének pályáztatása körül. A lap – a birtokában lévő hangfelvétel alapján – azt állította, hogy Frölich Róbert, a Dohány utcai körzet főrabbija és felesége is közbenjárt az ügyben.

... és Schwezoff Dávid
... és Schwezoff Dávid
Kallos Bea / MTI

Nem sokkal később Schwezoff Dávid közleményben jelentette be, hogy felmondta Frölich Róbert és felesége jogviszonyát. Az ügyvezető igazgató indoklása szerint a tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha „egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előnyszerzése érdekében használják fel”.

Frölich Róbert és felesége visszautasította a vádakat. Hangsúlyozták, hogy a „valótlan állításokat közlő személyekkel szemben” polgári jogi és büntetőjogi lépéseket tesznek. Munkaviszonyuk megszüntetését koncepciózusnak és jogellenesnek tartják, ezért bírósághoz fordulnak. A háttérben szerintük az áll, hogy Frölich is csatlakozott a Schwezoff leváltására indított kezdeményezéshez. A főrabbit amúgy a Dohány utcai zsinagóga „templomjáró közössége” megerősítette tisztségében.

Tegyük hozzá: Schwezoff Dávidot hitközségi berkekben Zoltai Gusztáv „embereként” tartják számon. Zoltai korábban a Dohány utcai körzet elnöke volt. Posztjáról azt követően hívták vissza, hogy tanácsadói szerepet vállalt Lázár János miniszter mellett. Egyáltalán nem kizárt, hogy ez is összefüggésben van Schwezoff mostani húzásával, a Dohány utcai főrabbi munkaviszonyának megszüntetésével.

Radnóti Zoltán rabbi lapunknak elmondta: eddig soha nem fordult elő, hogy az ügyvezető igazgató ilyen lépést tegyen. Radnóti írásban szólította fel lemondásra Schwezoff Dávidot. „A budapesti zsidóság nevetve és dühöngve figyelt téged. A kétes ügyeidet, a kétes származásodat és mindent, ami hozzád és a barátaidhoz kötődött” – írta a rabbi.

Régen vele, most nélküle

Deutsch Róbert főrabbi a rabbiság vezetőjeként, a neológ betéréseket is felügyelő rabbiként, valamint a Bethlen téri zsinagóga vallási vezetőjeként is kiállt Schwezoff Dávid mellett – olvasható a Szombat.org tavaly nyáron megjelent írásában. Ugyanakkor a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) honlapján közölt hír arról tanúskodik, hogy Deutsch Róbert a mostani konfliktusban rabbitársa, Frölich Róbert pártját fogja.

Szintén a Mazsihisz honlapján jelent meg Kunos Péternek, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának nyilatkozata. Kunos közölte, hogy a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítő és beléptetőrendszerére kiírt pályázat ügyében mindeddig semmiféle érdemi döntés nem született, ezért „mindenféle gyanú, sejtetés teljességgel megalapozatlan”.

A döntés előkészítésére létrehozott bizottság csupán arról határozott, hogy melyik pályázóval kívánja a további tárgyalásokat folytatni. Lényeges szempont volt, hogy a két eltérő szakértői vélemény közül a bizottság melyiket tekinti megalapozottabbnak. „A munka itt tart, és a kialakult helyzetben a mai nappal le is zárul. Mint a pályázatot kiíró szervezet vezetője, a kiírásban szereplő lehetőséggel élve, azt eredménytelennek nyilvánítom és visszavonom” – áll Kunos nyilatkozatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.