galéria megtekintése

Elképesztő indokkal játszották Habony kezére a milliárdos üzletet

19 komment


Bednárik Imre

A tömegközlekedési csomópontokban fogják várhatóan terjeszteni júniustól Habony Árpád lapját, a napi Lokált. A BKV és a MÁV is megerősítette, hogy tárgyalnak a kiadócéggel. A BKV szerint erről nem kell közbeszerzést kiírni, ami azért különös, mert a Simicska-közeli Metropollal részben arra hivatkozva nem kötöttek újra szerződést, hogy pályáztatni kellene.

Habony Árpád és Győri Tibor közös médiacége, a Modern Media Group (MMG) legújabb terméke, a napi Lokál a tervek szerint június 6-án jelenik meg. A 150 ezres példányszámú ingyenes napilap fenntartása éves szinten minimum másfél milliárd forintba kerül majd, s ezt információink szerint jórészt állami hirdetésekből fogják fedezni. A tervek szerint a főváros legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjain egyenesen az olvasók kezébe nyomják majd az újságot, ami azért különösen érdekes, mert a BKV tavaly, az Orbán–Simicska-háború közepén nem hosszabbította meg a tíz évre szóló szerződését a Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly tulajdonában lévő Metropollal.

A közlekedési cég akkor azzal indokolta az egyébként 17 éve tartó együttműködés megszüntetését, hogy pályáztatás útján akarja értékesíteni a területet, de az erről szóló kiírás azóta sem jelent meg.

A BKV szerint az MMG áprilisban azzal az ajánlattal kereste meg a céget, hogy a metróállomásokon, valamint a frekventáltabb, nagyobb utasforgalmú HÉV- és villamosmegállókban terjeszthesse a Lokált. „Tekintettel arra, hogy a korábbi Metropol napilapot kiadó vállalkozással – miután felek nem tudtak megegyezni az új szerződéses feltételekben – 2015. év végén megszűnt a terjesztésre vonatkozó területbérleti szerződés, a BKV Zrt. jelenleg vizsgálja a Modern Media Group Zrt. üzleti ajánlatát, amely révén a kieső bérletidíj-bevételeket pótolhatná.”

 

A szöveg alapján az valószínűsíthető, hogy a szerződést hamarosan megkötik. A közlekedési vállalat szerint „ez az ügylet egy helyszínbiztosítás, bérbeadás, azaz nem beszerzés, így véleményünk szerint nem közbeszerzés-köteles”.

Ezért lapunk megkereste a naponta átlagosan 313 ezer példányban megjelenő Metropolt kiadó cég, az MTG Metro Gratis Kft. ügyvezetőjét is. Hivatal Péter igencsak furcsállja, hogy a BKV szerint ez az ügylet nem közbeszerzés-köteles. Előkereste

a BKV Zrt. nekik küldött tavalyi levelét, amelyben lényegében az szerepel, hogy a cég ingatlanhasznosítási szabályzata elsődlegesen a pályáztatás útján történő hasznosítást írja elő.

A közlekedési vállalat érvelése szerint a transzparencián túlmenően ennek egyik legfontosabb oka a mindenkori piaci árak feltérképezése és érvényre juttatásának biztosítása. Az MTG-nek küldött tavalyi levél és a lapunkhoz most eljuttatott BKV-érvelés nincs összhangban.

A Lokál szerkesztősége. Úgy jönnek, hogy biztosra mennek
A Lokál szerkesztősége. Úgy jönnek, hogy biztosra mennek
Földi Imre / Népszabadság

A MÁV csak annyit válaszolt lapunk megkeresésére, hogy „a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak”, a Volán válaszát pedig továbbra is várjuk.

Információnk szerint Habonyék nyilvánvalóan azért szeretnének megállapodni a MÁV-val és a Volán-társasággal is, mert akkor

nemcsak a fővárosiakat, hanem az agglomeráció lakosságát, illetve az átutazó vidékieket is elérik

a napi Lokállal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.