galéria megtekintése

Habony áll Orbán legújabb akciója mögött

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Habony Árpád az „alfa és az ómega”, ami a kormányzás stratégiai ívét és eseményeit illeti – mondta egy a mechanizmust közelről ismerő forrás azok után, hogy Orbán Viktor a múlt héten megtagadta személyes tanácsadóját. Forrásaink szerint részben Habony Árpád produkciója a kormányfő idegen- és bevándorlásellenes kampánya.

Orbán Viktor a múlt héten egy miskolci fórumon megtagadta személyes tanácsadóját, s a népesség-nyilvántartóhoz irányította azokat az újságírókat, akik Habony Árpádról kérdezték makacsul. A miniszterelnök a politikai tanácsadókról még azt is mondta:

„Ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozunk, mert ezek csak feszkókat okoznak.”

Forrásaink szerint nyílt titok, hogy a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni merénylet után kezdődött orbáni idegen- és bevándorlásellenes kampány Habony Árpád (ha nem is egyszemélyes) produkciója. Azt a Heti Válasz már Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási győzelme után megírta, hogy a legdühödtebb támadások Franciaországban akkor érték Sarkozyt, amikor a bevándorlási politika szigorításáról beszélt.

 

A francia politikus akkori kampányát fideszes háttéremberek tanulmányozták, a győztes főhadiszállásán a magyar ellenzéki párt színeiben Gyürk András is jelen volt. Az igazi francia kapcsolat azonban már akkor Habony Árpád volt, aki közeli nexussal bírt már akkor Alexandre Basdereff-fel, aki 1995 és 1997 között Alain Juppé francia miniszterelnök kommunikációs stábját irányította. A 2004-es nemzeti petíciós kampány sikerét már Habony Árpád nevéhez kötötték, és a fideszesek nem is titkolták, hogy ezzel a francia jobbközép Unió egy Népi Mozgalomért (UMP) egyik korábbi akcióját másolták le.

Habony Árpád a nemzeti konzultációs „kormányzás” éceszgébere
Habony Árpád a nemzeti konzultációs „kormányzás” éceszgébere
Reviczky Zsolt

A nemzeti konzultációs „kormányzás” éceszgébere tehát Habony Árpád. Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy a tíz évvel ezelőtti kommunikációs és kampánytechnikák ma is ugyanazok, és semmi jel nem utal arra, hogy a kormányzati/orbáni válaszok változtak volna. Habony Árpád részt vett a 2008-as népszavazást megelőző politikai stratégiaalkotásban is.

A miniszterelnök az egykori spanyol miniszterelnök José María Aznar receptjét alkalmazta a korábbi ciklusokban a spanyol politikát jól ismerő Giró-Szász Andrásnak köszönhetően: azaz először az ideológia zászlaját kell magasra emelni, így stabilizálva a legelkötelezettebb tábort, aztán pedig a sárga csekkeket a zászlóra tűzve „középre nyitni”. A rezsicsökkentés állítólag szintén Habony Árpád ötlete volt.

A nem hivatalos tanácsadó túl sokszor vendég ahhoz a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában, hogy meg lehessen tagadni.

Habony Árpád decemberben épp akkor sétált ki Gucci luxustáskájával a Parlament I-es kapuján (ez a miniszterelnöki szobák alatti kijárat), amikor a Kossuth téren a költségvetés szociális megszorítása ellen tüntettek. A múlt héten Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt is cáfolta – amit korábban tényként közölt a sajtó –, hogy a miniszterelnök fő kommunikációs stratégája lenne az amerikai Arthur J. Finkelstein és George E. Birnbaum is.

Lapunknak azt mondták, velük is jó a kapcsolata Habony Árpádnak. A miniszter és az államtitkár azt mondta el többször is, hogy az egyetlen kormányzati politikai tanácsadó szerv a Századvég cégcsoport (többmilliárdos megbízással). Noha Habonynak nincs hivatalos pozíciója a Századvégnél, volt olyan fideszes, akinek az volt a meglátása, hogy „Habony Árpád maga a Századvég”. Az kétségtelen, hogy sok nem hivatalos szálon kapcsolódik a cégcsoporthoz: együtt távozott korábban a Századvég Gazdaságkutató új társtulajdonosával, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal (a Századvég Alapítvány elnökhelyettesével) a Vitézy Tamás-féle Adriatiq Islands Groupból.

De másik „cégkapcsolatot ápolt” (Atticus Investments Zrt.) a Századvég Gazdaságkutató másik társtulajdonosával, Heim Péterrel is – említettek néhány nyilvános példát fideszesek. Ami a jobboldali alternatív médiabirodalmat illeti, a Napi Gazdaság szintén Századvég-érdekeltség volt, és a Csermely Péter főszerkesztésével készülő új politikai lap is a Habony-terv része.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.