galéria megtekintése

Ha nem vagy roma, megjavul a bringa

25 komment


Czene Gábor

Van olyan bicikli, amely tökéletesen megfelel az előírásoknak, de csakis akkor, ha éppen nem roma ül rajta. Ha viszont roma, akkor rögvest bírságért kiáltó hiányosságokat produkál. Van még egy alapszabály is: a rendőrök sosem diszkriminálnak.

Még sosem büntették meg, de folyton attól fél, hogy megbírságolják. Másoknak a biciklizés felhőtlen szórakozást, számára viszont állandó stresszt jelent. Indulás előtt mindent aprólékosan ellenőriz, nehogy valamibe belekössenek a rendőrök. Sosem ül nyeregbe láthatósági mellény nélkül, akkor sem, ha egyedül ő visel ilyesmit az egész városban – Lakatos Richárd miskolci egyetemista stand-upos fellépésében beszélt arról, milyen félelmekkel járhat a kerékpározás.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Évek óta hír a sajtóban, hogy a rendőrök apróbb szabálytalanságokért, vagy éppen mondvacsinált indokokkal büntetnek tízezrekre romákat, akiknek gyakran a havi jövedelmük sem elég a bírság kifizetésére. Ilyenkor le kell ülni a büntetést.

 

Civil szervezetek – közöttük a Roma Sajtóközpont (RSK), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – a Grund nevű józsefvárosi szórakozóhelyen folytatták kampányukat az „értelmetlen, megtorló és pazarló szabálysértési gyakorlat" megváltoztatásáért. Tiltakoznak az ellen, hogy a legkiszolgáltatottabb embereket olyasmiért is megbüntetik, amiért másokat nem.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az eseményen „fehér, középosztálybeli" aktivisták is jelen voltak. Elmondták, hogy vidéki településeken bicikliztek olyan kerékpárokkal, amelyek miatt előzőleg romákat – különféle hiányosságokra hivatkozva – rendre megbírságolták. Érdekes módon, amikor nem romák hajtották ugyanazokat a kerékpárokat, a rendőrök egyetlen alkalommal sem büntettek meg senkit.

Sárközi Gábor (RSK) közlése szerint a civil szervezetek panaszait a rendőrség azzal hárította el, hogy a rendőrök nem diszkriminálnak, hisz a jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. A mostani rendezvényre amúgy a szervezők az ORFK és a Belügyminisztérium képviselőit is meghívták, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel.

Lapunknak nyilatkozva több jogvédő is arról számolt be, hogy ma már (a pár évvel ezelőtti állapottól eltérően) a kifogásolt rendőri intézkedések nem számítanak általános gyakorlatnak az országban. Bizonyos településeken azonban még mindig „rászállnak" kiszemelt roma családokra.

Muhi Erika, a NEKI vezetője korábban azt mondta kérdésünkre, hogy a jogtalanul kiszabott büntetést nem szabad elfogadni. Ha az illető elismeri a vétséget, sokkal nehezebb bármit is tenni. A Grundon tartott fórumon ugyanezt javasolta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója is:

ha valaki jogtalannak tartja az intézkedést, ne ismerje el a szabálysértést.

A rendezvényen levetítették az RSK több kisfilmjét, amely humoros formában dolgozta fel az egyébként véresen komoly témát. Végezetül kisorsolták az egyik film kellékeit. Szerkesztőségünket is elérte a szerencse, a 37-es számmal Darth Vader stilizált sisakját és maszkját sikerült elhódítanunk.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A fődíj a Tiszavasváriból való, Ráró névre hallgató „sokat próbált telepi bringa" volt. A nyertes roma fiatalember szintén Tiszavasváriból érkezett: a kissé megviselt kerékpárt történetesen pont az ő családja ajánlotta fel. A fiú nem volt hajlandó átvenni a nyereményt, látni se bírta azt a biciklit.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A megismételt számhúzás után a fődíj Ammann Zsuzsához, a NEKI munkatársához vándorolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.