galéria megtekintése

Salgótarján nem tudja működtetni az iskolákat

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Szeptembertől Salgótarján nem vállalja az államosított iskolák működtetését. Az ok prózai: a városnak nincs pénze. Az intézmények működtetése csaknem 300 millió forintba kerül évente, az állami hozzájárulás ebből csupán 11 milliót tesz ki.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában lévő iskolák átadásáról a nógrádi megyeszékhely közgyűlése rendkívüli ülésen, júniusban döntött. Az MTI tudósítása nem keltett különösebb feltűnést. A hír hetekkel később járta be az országos sajtót, miután a kormányhoz közeli Napi Gazdaság is elővette a témát.

Mindössze két megyeszékhely van az országban, ahol tavaly ősszel baloldali polgármestert választottak. Az egyik Szeged. A másik Salgótarján, ahol Dóra Ottó szoros versenyben legyőzte az addigi polgármestert, a fideszes Székyné Sztrémi Melindát. A baloldal a közgyűlésben is többséget szerzett.

Nem kellett sokáig várni a büntetésre. Miközben a fideszes vezetésű városokat százmilliós és milliárdos nagyságrendű pénzekkel segítette ki a költségvetés, a rászoruló Salgótarján a működési támogatásként kért 600 millió forint helyett mindössze 60 milliót kapott. Az Orbán-kormány nekilátott tehát kivéreztetni a várost, amely ellenzéki jelöltet küldött a polgármesteri székbe.

 

„Nem kedvelem a médiafelhajtást, de talán nem ártott volna, ha az MSZP vagy akár a DK valamelyik képviselője felszólal Salgótarján érdekében az Országgyűlésben” – jegyezte meg lapunknak nyilatkozva Dóra Ottó. Pár éve, amikor az iskolák államosítása terítékre került, az akkor még fideszes többségű salgótarjáni önkormányzat az intézmények működtetésének megtartása mellett döntött. Dóra Ottó ellenezte az ötletet, mondván, ebben a „katyvaszos rendszerben” semmi értelme ennek.

Az egykori Gagarin iskola Salgótarjánban
Az egykori Gagarin iskola Salgótarjánban
Google Streetview

Hiszen a működtetéssel járó kiadások – a rezsitől kezdve a karbantartáson át a kréták beszerzéséig – a várost terhelik, tartalmi-személyi kérdésekbe azonban az önkormányzatnak semmiféle beleszólása nincs. A pedagógusok a Kliktől kapják a fizetésüket, a portások vagy a takarítók az önkormányzattól. Ugyanabban az irodában ül a Klik és az önkormányzat alkalmazottja, ha a nyomtatóból kifogy a festékpatron, kitör a veszekedés, hogy kinek a feladata gondoskodni a pótlásról – említett a polgármester egy jellemző esetet.

Összesen hat általános iskoláról és egy gimnáziumról, mintegy 3500 diákról van szó. Mravcsik Sándor, a SÁIK (Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézmény) igazgatója lapunknak azt mondta, nem tart attól, hogy az intézmények működtetésének átadása számukra hátrányos következményekkel jár. Sőt reméli, hogy javít a helyzeten, ha ugyanaz lesz a munkáltató.

Egyelőre viszont nem lehet tudni, az állam egyáltalán hajlandó-e átvenni az iskolák működtetését. Salgótarján tájékoztatta a közgyűlés döntéséről a Belügyminisztériumot, de válasz még nem érkezett. (Ne kérdezzék, miért pont a belügyi tárcához kell fordulni: ez a szabály.) Ha a kormány elutasítja a város kérelmét, akkor nincs miről beszélni. Amennyiben az állam hajlandó átvenni az iskolák működtetését, még mindig kérdés, hogy ezért mennyi pénzt kér cserébe az önkormányzattól.

Amikor kiderülnek a feltételek, újabb közgyűlési döntésre lesz szükség – vázolta a lehetőségeket Dóra Ottó. Az biztos: az intézmények működésének színvonala nem lehet rosszabb, iskolák összevonása vagy megszüntetése szóba se jöhet. A rendkívüli ülésen az iskolákról szóló szavazáskor a Fidesz önkormányzati képviselői tartózkodtak. Székyné Sztrémi Melinda volt polgármestert – aki jelenleg a Klik salgótarjáni tankerületének vezetője – nem sikerült elérnünk.

Becsó Zsolt parlamenti képviselő, a Fidesz helyi erős embere a Napi Gazdasággal közölte, hogy számíthatnak a segítségére, felelősséget érez a városért. Dóra Ottó ellenben állítja, hogy ennél többet már képtelenség spórolni. Salgótarján idei költségvetésében a tavalyinál 760 millió forinttal (11,5 százalékkal) kevesebb jut a város működtetésére. Kérdésünkre,mennyi esélyt lát rá, hogy az iskolák ügyében a kormány méltányolni fogja Salgótarján kérését, a polgármester elmondta: „Sok illúziónk nincs, de meg kell próbálni. Ha pedig nem jön össze, akkor –bocsánat a kifejezésért – szívunk tovább.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.