Médiaháború: ha kivonul a TV2, megvonják az állami reklámokat

"Ha kivonulnak, másnap lehúzhatják a rolót" - mondja egy vezető fideszes. És még ők beszélnek politikai nyomásgyakorlásról.
Politikai és gazdasági nyomásgyakorlásként értékelik kormányzati szereplők és a médiahatóság egyes vezető tisztségviselői azt a hírt, hogy a TV2 fontolgatja kivonulását Magyarországról, legalább is azt, hogy jövőre kiviszi a főcsatornáját külföldre, így megszabadul a médiaszabályozás szigorától. Egy vezető fideszes politikus azt mondta, ha a TV2 kivonul, onnantól egy fillér állami támogatást nem kap, s másnap lehúzhatja a rolót. A reklámadót pedig akkor is fizetnie kell a magyar költségvetésnek, ha külföldre jegyezteti be magát.

A hvg.hu értesülései szerint ősszel a kábelszolgáltatókkal kötött új szerződésnél utaltak a TV2 részéről arra, hogy a jövőben esetleg más ország joghatósága alá kerülhet a kereskedelmi tévé. Megkeresésükre a TV2 is elismerte, hogy valóban bekerült a szerződésekbe az országváltás lehetősége. - Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a TV2 külföldi joghatóság alatt folytatja a műsorszolgáltatást – nyilatkozta a TV2 a hírportálnak.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a két vezető kereskedelmi televíziónak teljesen át kellett alakítani a jövő évi költségvetését, miután a kormány javaslatára a parlament ősszel úgy döntött, hogy az RTL Klub és a TV2 a műsoraiért nem kérhet terjesztési díjat a kábelszolgáltató cégektől. A csatornáknak jelenleg is érvényes szerződésük van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a digitális átállásról, a földfelszíni sugárzás leállításáról, és ennek a kontraktusnak volt a része, hogy januártól pénzt kérhettek volna a műsoraik terjesztéséért. Nem is keveset. Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója februárban a Forbesnak azt mondta, legalább 6-8 milliárdos pluszbevételre számít a terjesztési díjból, és abban reménykedik, hogy ez helyrebillenti a cég mérlegét. A TV2 nehéz gazdasági helyzetben van. Évek óta masszívan veszteséges, a 2013-as évet 10,8 milliárdos deficittel zárta.

Hasonló nagyságrendű, 6-8 milliárdos pluszbevételre számított az RTL Klub is a terjesztési díjból. A reklámadó bevezetése azonban átírta a korábbi megállapodásokat, az RTL Klub kormánykritikus híradójára válaszul a kabinet „elzárta" a két tévé újabb bevételi forrását, és a parlament a rezsicsökkentésre hivatkozva úgy döntött, hogy majd egy külön kormányrendelet fogja szabályozni az árképzést. Ez a rendelet azonban a mai napig nem készült el.

A két kereskedelmi tévé még kivárt, derült ki néhány nappal ezelőtti megkeresésünkre. Akkor a TV2 azt közölte: továbbra is számolnak azzal, hogy egy jövőbeni szabályozás lehetővé teszi a programdíj beszedését, a vállalat pénzügyi helyzete stabil, eredményeik terven felüliek, így ezt a várható bevételt nem a működés finanszírozásra, hanem jövőbeni hiteltörlesztésre fogják fordítani. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója csak annyit mondott, a parlament döntése után várják a kormányrendelet megjelenését.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.