galéria megtekintése

Újabb milliárdokat vihet el a Demszky idején megkezdett beruházás

2 komment


Szalai Anna

Egy éve húzódik a fővárosi önkormányzat által kezdeményezett felszámolási eljárás a Rác fürdő beruházó cégei ellen. A városvezetés azt reméli, hogy az eljárás végén így megnyithatja a fürdőt és a hozzáépített szállodát, s ezeket a becsült értéknél is olcsóbban szerezheti meg. Az biztos, újabb milliárdokat kell rájuk költeni.

A fővárosi önkormányzat és a tulajdonában lévő REK Kft. kilenc hónapja kezdeményezte a felszámolási eljárást a Fővárosi Törvényszéknél a Rác Beruházó Kft., illetve a Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben. A felszámolás nem jutott túl az első szakaszán, az úgynevezett fizetésképtelenségi eljáráson, ami a fizetésképtelenség megállapításával, a felszámolás elrendelésével és a felszámoló kirendelésével zárul – válaszolta a Népszabadság kérdésére a fővárosi önkormányzat. Majd hozzátette: a fővárosnak az az érdeke, hogy a fürdőt minél előbb megnyissák a nagyközönség előtt. Erre a városvezetés szerint már a felszámolási eljárás alatt is lehetőségük lesz. Az biztos, hogy ha meg is tudják nyitni az öt éve kihasználatlanul álló fürdőt és szállodát, arra újabb milliárdokat kell rákölteni.

A Rác fürdő a város szívében öt éve elhagyatottan áll
A Rác fürdő a város szívében öt éve elhagyatottan áll
Szabó Miklós

Ám sem a Rác Beruházó Kft., sem a Rác Nosztalgia Kft. felszámolási ügyében nincs jogerős végzés, amely a felszámolást elrendeli. A Rác Beruházó Kft.-vel szemben a bíróság elrendelte a felszámolást, de a határozat az adós fellebbezése folytán még nem jogerős. A Fővárosi Ítélőtáblához a napokban terjesztik fel az ügyet – tájékoztatta a Népszabadságot a Fővárosi Törvényszék. S ezzel ismét holtpontra jutott a projekt.

 

A Rác fürdő rekonstrukciója az M4-es metró és a Bálna építése mellett a másik olyan projekt, amelyet még Demszky Gábor idejében indítottak el, és a Fidesz már ellenzékben is támadta. Tarlós István főpolgármesterré választása után mindkét beruházást megállították. Az M4-es metró új kocsijait szállító Alstom szerződését felmondták, a francia cég azonban perelt, így a 4-es metrót az előző választási kampányban átadták. A fürdőberuházás nem volt ilyen szerencsés. Bár pert itt is indítottak. A felújításra vállalkozó céget 2010-ben citálta bíróság elé a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt., ami kissé meghökkentő, lévén, hogy negyedrészben tulajdonosa volt a Rác Nosztalgia Kft.-nek.

A főváros 2002-ben hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t a fürdő felújítására. A főváros az építmények alatti földterületet adta, a betársuló Rác Beruházó Kft. a felújítást és egy 67 szobás szálloda megépítését vállalta. A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára ígérték. Csakhogy elszámolási vita támadt a cég és a BGYH Zrt. között, így hiába készült el a fürdő 2011-ben, ki nem nyithatott. A BGYH megnyitó helyett két másik hitelezővel egyetemben végrehajtást kért a Rác Nosztalgia Kft. ellen. Egy év múlva peren kívüli egyezséget kötöttek.

Ám hiába nyílt meg az út a működési engedély megszerzéséhez, a beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB megorrolt a háta mögött kötött egyezség miatt, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. Úgy tűnt, dobra verik a fürdőt és a szállodát. Ezzel viszont elúszott volna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt önkormányzati telek. A főváros rémületében erősen diszkont­áron megvásárolta az MFB követeléseit, cserébe azt kérte a Rác Nosztalgia Kft.-től, hogy adja oda 200 millió forintért a fürdő 93 százalékos tulajdonrészét, míg a hasznosítás joga 30 évre a cégnél maradt volna. Nem fogadták el az ajánlatot. A főváros hétmilliárdos követelésével szemben a Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. 2,5 milliárdot követelt az önkormányzattól.

A nyitási költséget tavaly nyáron 1,2 milliárdra becsülték. A főváros azonban furcsa módon tárgyalni sem volt hajlandó a Rác Beruházó Kft. 800 milliós hitelfelvételi javaslatáról, ennyi kellett volna az üzemeltetés beindításához. Így két pénzintézet is elállt a finanszírozástól. A könyvvizsgáló végül figyelmeztette az önkormányzatot: ha nem egyeznek meg, akkor a fennálló – hétmilliárdra rúgó – követelésállományt le kell értékelni. A főváros ekkor arra jutott, hogy jobb felszámoltatni a – részben saját tulajdonú – beruházó cégeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.