galéria megtekintése

Ha kell, kikényszerítik a változást a harcoló mozgalmárok

25 komment


Doros Judit

Több tízezren vettek részt szombaton a Kossuth téri pedagógustüntetésen. Az oktatáspolitikát keményen bíráló demonstráció főbb szereplőit arról kérdeztük, hogyan folytatják tovább a januárban megkezdett tiltakozó akciósorozatot.

Pukli István
Pukli István

Nem sokat tétlenkednek a tilta­kozó iskolákat képviselő Tanítanék Mozgalom alapítói. Kedden részvételükkel összeül a Civil Közoktatási Platform, ahol az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd a „hogyan továbbról" – tudtuk meg ­Pukli Istvántól, a mozgalom egyik képviselőjétől, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától. Hamarosan életre hívják az Alternatív Köznevelési Kerekasztalt.

– Ott mi diktáljuk a feltételeket, mi tűzzük ki a napirendeket, s mi határozzuk meg, melyek a legsürgősebb intézkedések – mondta, hozzátéve: odavárják a kormány képviselőit is.

 
Pilz Olivér
Pilz Olivér

Ezt erősítette meg Pilz Olivér, a mozgalom másik képviselője, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke. – Most a szakmának pontról pontra meg kell fogalmaznia az elvárásait. Igyekszünk minél hamarabb a kormány elé tárni a szakértők által alátámasztott változtatási javaslatokat.

– Dolgozunk tovább – mondta lapunknak Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, a Magyarország a Magyar Egészségügyért egyesület lét­rehozója. A PDSZ-szel és az ­Autonóm Területi Szakszervezetekkel alapított akciószövetségükhöz sorra csatlakoznak az érdekképviseleti szervezetek.

Sándor Mária
Sándor Mária

– Nem fogadhatunk el olyan válaszokat, mint amilyet Orbán Viktor adott a Klikkel kapcsolatban, vagyis, hogy 2108-ig szó sem lehet a megszüntetéséről. A válasz nem elfogad­ható, mert égetőek a problémák. Nem mondom, hogy minden héten tüntetni fogunk, de nem hátrálunk, amíg el nem érjük a céljainkat – tette hozzá.

– Meg kell változtatni a köznevelési törvényt. Új cél: merőben új közoktatási törvényt is akarunk. Már csak a módszer a kérdés, hogy e célt hogyan érjük el. Ezt alaposan át kell gondolni – mondta tegnap lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

Mendrey László
Mendrey László

Szerinte eredményt elérni csak tárgyalással lehet. A kormány vagy önszántából kész erre, érezve például a szombati tüntetés, az összefogás erejét, vagy rá kell kényszeríteni. Az úgynevezett Köznevelési Kerekasztal legitimá­ciója ingatag, a pedagógus-sztrájkbizottság egyébként szakmailag alaposan alátámasztott 25 pontja pedig túlságosan sok, ezzel esélyt ad a kormánynak az időhúzásra, ezért a tárgyaláshoz új keretet is létre lehet hozni – mondta Mendrey László.

A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) vezetői hétfőn értékelik a tüntetést. A pedagógus-sztrájkbizottságnak a pénteki tárgyalás után az Emmi azt ígérte, javaslatot tesz a felvetések megoldására. A szakszervezet erre vár, erre tud majd reagálni – tájékoztatta lapunkat a PSZ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.