Orbán elárulta: már ő is beoltatta magát H1N1 ellen

Orbán Viktor múlt hét szerdán megkapta a H1N1 elleni védőoltást. A Fidesz elnöke ezt munkatársunk kérdésésre mondta el. Arra, hogy a vírus elleni védőoltásnak volt-e valamilyen mellékhatása, hozzátette: "jól vagyok". Többi fideszes politikus nemrég még elutasítóan reagált az oltással kapcsolatban.

Lapunk november elején körkérdést intézett politikusokhoz az oltásról. A megkérdezett fideszes politikusok az alábbi válaszokat adták. Navracsics Tibor frakcióvezető: "Nem oltattam be magam, és nem is fogom."

Pelczné Gáll Ildikó, a parlament alelnöke: "Nem oltattam be magam, és nem is fogok kérni védőoltást. Még soha nem adattam be magamnak, de arra sem emlékszem, hogy influenzás lettem volna. Megelőzéspárti vagyok, fokozni kell a kézi fertőtlenítőszerek és a tisztítószerek használatát, különösen az óvodákban-iskolákban és más közösségi helyeken."

Pesti Imre egészségpolitikus: "Már túl vagyok az oltáson, és a családomat is az elsők között oltattam be. Mindig minden védőoltást megkaptam. Hiszek benne, a védőoltás az orvostudomány sikere."

Selmeczi Gabriella egészségpolitikus: "Még sem magamnak, sem a gyerekeknek nem adattam be a védőoltást. Szeretném megkérdezni erről a háziorvosom és a házigyermekorvos véleményét. Óvatosabbak vagyunk, mert az orvosok is megosztottak az oltásról."

Szijjártó Péter elnöki stábfőnök: "Nem oltattam be magam. És figyelembe véve minden körülményt, nem is fogom."

"Járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre"

Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalást közölt a pandémiás A(H1N1) influenzával kapcsolatban. Eszerint bár a felkészülésre "Magyarország lakosságnak elég idő állt volna rendelkezésére, a folyamatosan változó helyzet, az egymásnak ellentmondó szakmai és nem szakmai információk nagyfokú bizonytalanságot keltettek laikusok és az orvosok között egyaránt, mely elsősorban a védőoltással történő megelőzés terén eredményezett késedelmet".Hangsúlyozzák: Magyarországon több gócban halmozódnak a H1N1 vírus okozta influenza megbetegedések, és több halálos kimenetelű megbetegedés is előfordult, itt a járvány.

Kiemelték: "a folyamat lelassításának egyetlen reális is elérhető módja a lakosság széles rétegeinek védőoltása. A hazai H1N1 vakcinával az 1-3 éves gyermekek védőoltása is biztonságos és hatékony". Hozzáteszik: "az oltóanyag várandós nőkben történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai vagy magzati károsodást okozna". A két társaság szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint eddig nem tapasztaltak oltással összefüggésbe hozható súlyos következményt.

A szakemberek szerint járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre. "Az idő fogy. A megoldás pedig itt van a kezünkben - csak élni kell vele, és be kell adni a védőoltást. Önmaga és a környezetében élők érdekében javasoljuk, működjön együtt az egészségügyi szervekkel a H1N1 influenza elleni oltási kampány sikere érdekében".

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke újságírók kérdéseire válaszol az Országház folyosóján az Országgyűlés plenáris ülése szünetében
Budapest, 2009. november 23. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke újságírók kérdéseire válaszol az Országház folyosóján az Országgyűlés plenáris ülése szünetében. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.