Gyurcsányt meggyanúsították, nem kér mentelmi jogából

A Legfőbb Ügyészség mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezte - tette közzé Gyurcsány Ferenc pénteken a Facebookon. A gyanúsításra Sukoró kapcsán került sor, bár a fejlemények azt valószínűsítik: az ügyben semmire sem jutott a kétéves nyomozás.

"A nyúlfarknyi hivatalos levélből az derül ki, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. Hogy milyen ügyben, azt csak feltételezni tudom. Minden esetre az értesítés 202/2009 számon indított büntetőügyről ír, az pedig tanúkihallgatás jegyzőkönyve szerint a sukorói beruházást fedi" - ismerteti a rendelkezésére álló információkat Gyurcsány.

- Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a Parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek - írja a volt kormányfő. "Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe" - zárja pár mondatos kvázi közleményét a közösségi portálon.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már számtalanszor kijelentette: a sukorói ügy szálai Gyurcsány Ferencig és volt pénzügyminiszteréig, Veres Jánosig érnek, ám erre konkrét bizonyítékkal egyszer sem szolgált.

Budai nyilatkozatain kívül azonban semmi konkrétum nincs - vagy legalábbis nem hozták nyilvánosságra - ami az eljárás során alapot adna Gyurcsány meggyanúsítására. Ez persze jogilag még meg sem történt, az csak akkor lehet, ha a gyanúsítást közlik az érintettel. De mivel kikérték a volt kormányfő mentelmi jogát, biztosra vehető, hgy így lesz. Mindazonáltal lapunk megkereste az ügyben gyanúsítottként érintettek többségét, akik állítják: hetek óta nem voltak kihallgatáson. Volt olyan is, aki hónapok óta. Vagyis, nem tudni, milyen új körülmény merülhetett fel, amely miatt Gyurcsány Ferenc alaposan gyanúsítható hivatali visszaéléssel.

Időközben több forrásból megerősítették lapunknak: erre a lépésre az LMP feljelentése nyomán került sor, hiszen a párt tett hivatali visszaélés miatt feljelentést a sukoró ügyben. A nyomozó hatóság e feljelentést egyesítette a már folyamatban lévő nyomozással, amelyet hűtlen kezelés miatt folytat a Központi Nyomozó Főügyészség immár több, mint két éve.

A hivatali visszaélés a lehető legszubjektívebb jogi kategória, amely felmerül az ügyben, ilyen bűncselekmények gyanúja miatt rendszerint nem függesztik fel a képviselők mentelmi jogát, különösen, ha volt kormányzati vezetőkről van szó. Kérdés, hogy dönt a nemzeti együttműködés, ha a meggyanúsítani kívánt személy neve Gyurcsány Ferenc, az ügy pedig a sukoró. Az eddigi gyakorlatot nemcsak a kétharmad írhatja felül, hanem az is, hogy Gyurcsány kérte a kiadását, s a bíróságon kívánja megvédeni az igazát.

A hivatali visszaélés más miatt is fontos: hogy ez szerepel a gyanúsításban, az azt is jelenti, hogy a hűtlen kezelésre, a milliárdos vagyoni hátrányra és más, az elszámoltatási kormánybiztos és a politikusok által is emlegetett súlyosabb bűncselekményre minden bizonnyal nem sikerült elegendő bizonyítékot összeszedni. Ha ugyanis stabil lábakon állna a hűtlen kezelés vádja, akkor Gyurcsányt akár felbujtással is meggyanúsíthatnák - az eljárás és a nyilatkozatok korábbi logikája szerint, még akkor is, ha a kihallgatások nem utalnak ilyesmire.

Az ügyben érintettek lapunknak megerősítették, hogy a Gyurcsány által hivatkozott számú büntetőügy a sukorói, melynek során hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoznak. E nyomozás eddig a rendelkezésre álló dokumentumok szerint semmi konkrétumot nem állapított meg. A két fő gyanúsított Tátrai Miklós ex-MNV-vezér és Császy Zsolt volt értékesítési jogi igazgató kihallgatásairól készült jegyzőkönyvekben ugyanis semmilyen terhelő adat sincs a volt miniszterelnökre. Annak ellenére, hogy mindkét gyanúsított kihallgatásain vissza-visszatérő elem volt Gyurcsány Ferenc szerepe, valamint azé a találkozóé, amelyen részt vettek a befektetők és a korábbi Gyurcsány kormány képviselői.

E találkozó, s egy erről készült emlékeztető adja alapját a politikai vádaskodásnak, erre hivatkozva nyilatkozta Budai Gyula többször, hogy a miniszterelnök kézivezérelte az államigazgatást és az MNV-t, majd azt is, hogy hamisan tanúskodott (Bajnai Gordonnal) amikor az ügyészek ezügyben, még 2010 tavaszán kihallgatták. Ezügyben később a két volt kormányfő feljelentette Budai Gyulát.

Tátrai és Császy kihallgatásain - amelyen az ügyészek semmilyen új és érdemleges körülményt nem tudtak előhozni a jegyzőkönyvek tanúsága szerint - a fő téma az volt, hogy az említett találkozóról készült hivatalos emlékeztető része volt-e annak az előterjesztésnek, amely alapján a Vagyontanács döntést hozott a sukorói telekcseréről. Ha igen, akkor valóban felmerülne a független fórumok befolyásolása, ám ez esetben is az követi el a bűncselekményt, aki az előterjesztésbe tette az emlékeztetőt.

Az ügy ezen a ponton fölöttébb érdekes: az érintettek állítják: az emlékeztető nem volt része az anyagnak, míg Budai és az ügyészség is ragaszkodik az ellentétes verzióhoz. Noha, a dokumentumon nincs iktatószám, s az előterjesztés tartalomjegyzékére is kézzel van felvezetve, ami inkább azt a verziót erősíti, hogy ismeretlenek utólag tették az iratok közé. Ami szintén bűncselekmény, ám ennek tisztázására az eljárás nem terjed ki.

Pedig az ügyben magánokirat-hamisítás miatt is zajlik eljárás: a hét közepén állítólag fegyveres kísérettel tartottak házkutatást Joav Blum ügyvédjének szombathelyi irodájában. Hogy miért, azt nem tudni: az ügyvéddel ugyanis hónapokkal ezelőtt közölték a gyanusítást, s ekkor tartottak már házkutatást nála. Hogy most miért történt ilyen cselekmény, méghozzá sokkal "látványosabb" azt nem tudni. A jogsázt azzal vádolják, hogy amikor Blum a cseretelkeit megszerezte, színlelt ajándékozási szerződést készített, pedig valójában tudta, hogy ügyfele vásárolta az ingatlanokat. Ennek azonban aligha van köze Gyurcsány gyanúsításához.

Az új házkutatás oka lehet, hogy időközben egy Fejér megyei ügyészre cserélték a nyomozást korábban vezető nyomozóügyészt, aki új intézkedéseket rendelhetett el bizonyos ügyekben. Az azonban, hogy úgy érezte, e mellékszálon új házkutatás szükséges, arra enged következtetni, hogy elégedetlen mindazzal, ami a kezében van.

- Közeleg a június eleje, a nyomozás határideje, ami ugyan elvileg hosszabbítható, ám ez esetben kilógna a lóláb, nevezetesen, hogy a politika vezérli az eljárást - fogalmaz egyik forrásunk. Lévén, a két éve tartó nyomozás gyakorlatilag eredménytelen.

- Félrevezették a politikusokat a Sukoró-ügy kapcsán - nyilatkozta korábban lapunknak Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezére, aki a Népszabadságnak adott először interjút azt követően, hogy a bíróság megszüntette előzetes letartóztatását. Nem kevesebbet állít, mint hogy az ügyészségi nyomozást a politika befolyásolja, bűncselekmény pedig nem történt. A fő célpont szerinte Gyurcsány volt.

Császy Zsolt pedig a lapunknak adott interjújában egyenesen a koncepciós perekhez hasonlította a büntetőeljárást. Többek között furcsállta, hogy az ügyészség a folyamatban lévő ügyről időnként sajtóközleményben tájékoztatja a nyilvánosságot, mint például akkor, amikor azt állították, hgy az értékbecslőt Császy utasította. Azt akkor nem közölték, ezt kinek a vallomása tartalmazta, ám mint Császy elmondta, éppen aznap volt kihallgatáson az ügyészségen, amikro e közleményt kiadták, ám ott vele nem közöltek olyan részleteket, amelyek később a közleményben megjelentek. - Így felmerül a kérdés: büntetőeljárás folyik vagy politikai valóságshow?! - kérdezi Császy Zsolt.

A nyomozűs ez újabb fejleményéről egyelőre nem tájékoztattak hivatalosan, ám az MTI tudni véli: az ügyben újabb gyanúsítások várhatók. Kérdés, ki lesz a következő?

Gyurcsány Ferenc érkezik a per tárgyalására
Zuschlag-per - Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.