Szakadás előtt az MSZP?

Minden listás mandátumot szerző szocialista képviselő adja vissza a mandátumát, hogy új arcok ülhessenek be a parlamenti képviselőcsoportba - ez a javaslat is szerepel abban a levélben, amelyet a Gyurcsány-féle platform elnökhelyettese írt levélben az MSZP pártelnökének, értesült a Népszabadság. A platform javaslata miatt csütörtök délre rendkívüli frakcióülést hívtak össze.

Azt javasolja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform, hogy a listás mandátumot szerző szocialista képviselők adják vissza parlamenti mandátumukat és ezzel cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében – legalábbis ez is szerepel abban a levélben, amelyet Molnár Csaba, a DKP egyik elnökhelyettese írt az MSZP elnökének, Mesterházy Attilának; értesült a Népszabadság.

Lapunk információi szerint a levélben Molnárék támogatják ugyan a pártelnök által korábban több helyen is beígért radikális változásokat, de nem bíznak abban, hogy ez maradéktalanul meg is valósul. Lapunk úgy értesült, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a ma esti gödöllői fórumán ezt a javaslatukat is bejelenti majd és várhatóan további kezdeményezésekkel is élni fog. Egyes forrásaink szerint ez akár a Gyurcsány-féle szárny és az MSZP régóta lebegtetett szakítását készítheti elő.

Szakadás előtt az MSZP?

A csütörtökön megjelenő 168 Órának adott interjúban Gyurcsány Ferenc is beszél erről a javaslatról. Azt mondja, változatlan körülmények között nincs sokáig maradása a szocialista pártban, "ennek az MSZP-nek" nem akar még egyszer a képviselője lenni. "A mostani garnitúrával nekünk sok babér nem terem. Jeleznünk kell a minket jelölő pártszervezeteknél: mindnyájan készen állunk, hogy listás mandátumunkat visszaadjuk, megnyitva az utat egy új, jobb összetételű frakció előtt" - fogalmaz.

A platform javaslata miatt csütörtök délre rendkívüli frakcióülést hívtak össze.

Az bizonyos, hogy amennyiben a listás mandátumot szerző képviselők vissza is adják a mandátumukat (Tóth József és Szanyi Tibor szerzett egyedül egyéni képviselői helyet), úgy csak a 2010-es megyei és országos listáról lehet feltölteni a helyeket. Utóbbi névsorban például az utolsó bejutott politikus után olyanok következnek, mint Keller László, Török Zsolt, Wiener György, Velez Árpád, Juhász Gábor, Csizmár Gábor, Teleki László, Szabó Zoltán, Suchmann Tamás vagy épp Molnár Gyula és Kökény Mihály.

Lapunk kereste Molnár Csaba szocialista politikust, a DKP illetékesét, de egyelőre nem értük utol.

Mesterházy Attila A javaslatra tegnap úgy reagált: "itt az ideje, hogy mindenki eldöntse hol áll ebben a küzdelemben".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.