Gyurcsány a miskolci kapitányról: a vizsgálat gyors lezárására ösztönöztem a minisztert

A kormányfő kérésére gyorsították fel a miskolci kapitány vizsgálatát. Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad cigányozni a magyar közéletben.

Hosszabban beszélt - kérdésekre válaszolva - a kormányfő a miskolci rendőrkapitány ügyéről és a romakérdésről, mint a kisebb parlamentről a rendkívüli kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem lehet cigányozni a magyar közéletben, és nem szabad azt a látszatot kelteni, hogy a rendőrség nem a bűnt, hanem egyes népcsoportokat üldöz. Azonban hangsúlyozta: a romakérdés bonyolult társadalmi probléma, összefügg a munkanélküliség ügyével. Nem lehet egyetlen társadalmi csoporttal szembe se fordulni - közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy gyorsítsa fel a rendőrkapitányt érintő vizsgálatota, hiszen a legrosszabb a helyzetben a bizonytalanság. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy őt értesítették a vizsgálat eredményéről, és tudomásul vette, hogy az igazságügyi miniszter egyetértett az országos rendőrfőkapitány döntésével. Miniszterelnökként ennyi a dolgom - mondta.

Szeretném, ha az maradna meg a közvéleményben, hogy a vizsgálat a kapitányt elmarasztalta, és nem az, hogy maradhat a helyén - hangsúlyozta a kormányfő. "A hétköznapi beszédben, a zsidózás, a cigányozás vagy az azonos neműekhez való vonzódás pejoratív kifejezése mindennapos. Ez nem egyszerűen felháborító, ez hányingerkeltő" - mondta a kormányfő.

Miközben a jelenség létezik, a jelenség pontatlan leírása nagyobb gondokat okozhat - tette azonban hozzá. Kiemelte: mind a probléma elhallgatása, mind pedig a végletes leegyszerűsítése bűn volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.