Gyurcsány: Viktor eltévedt a rengetegben

"A miniszterelnök többedszer téved el a külpolitika rengetegében. Tunéziában már elkergették az elnököt és mindenki arról beszélt, vajon terjedni fog-e a forradalmi hangulat az arab világban. Orbán meg, mintha mi sem történt volna, úgy nyilatkozott kairói látogatásán, hogy Egyiptom kulcsszerepet játszik a térség stabilitásában. Erre nesze neki, lázad a fél ország, az összecsapásoknak több mint száz halálos áldozata van" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Véleménye szerint "talán ez a fiaskó lehet az oka annak, hogy az Unió soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnöke hallgat, mint hal a vízben és egy szót sem mond az egyiptomi válságról. Talán szólni kellene neki, hogy az Unió közös külpolitikát próbál meg építeni évek óta, s neki, főleg azok után, hogy Sarkozy és Merkel világos nyilatkozatot tett, ideje lenne neki is kinyögni valamit. Bú, vagy bá - de valami legyen már."

"Arról már nem is érdemes beszélni, hogy sem ő, sem külügyminisztere nem tette tiszteletét Davosban (mondom újra, mi adjuk a soros elnökséget az EU-ban), pedig az egyik vezető téma Európa, és az euró jövője volt. Orbán Viktornak ez nem volt fontos. Majd' elfelejtettem: Merkelnek és Sarkozynek erre is volt ideje. Nyilván, mert ők kicsi és egyszerű országot vezetnek" - írja Gyurcsány.

Hozzáteszi: persze akinek jó memóriája van, az most mondhatja, hogy mit várunk attól, aki a legutóbbi amerikai elnökválasztás előtt annyira meg volt hatódva, hogy tucatvendégként meghívottja volt a republikánusok elnökjelölő konvenciójának, és így fenn ülhetett egy sportcsarnok nézőterének ötvenedik sorában, hogy azt találta mondani: „a McCain-Palin-páros győzelmi esélyei erősödtek, a tendenciák kedvezőek, és úgy tűnik, hogy a demokratáknak nincs igazi mondanivalójuk az igazán fontos kérdésekről". "Az eredményt ismerjük. A demokraták, Obamával az élen, földcsuszamlásszerű győzelmet arattak" - emlékeztet az ex-kormányfő.

De aki nem akar ilyen messzire visszatekinteni, annak ajánlok egy újabb csemegét - írja a volt miniszterelnök. Kifejti: "a moszkvai magyar nagykövet hetek óta vitában áll a Kremlhez közel állónak tekintett Regnum.ru-val. Nem belemenve a részletekbe, a magyar nagykövet egy korábbi levélben azt állította, hogy a magyar-orosz kapcsolatokat átszőtte a korrupció, de mint mondta, mostantól minden más lesz. Igen ám, de ezt a vádat az oroszok magukra veszik, és tegnap a következő kérdéseket tették fel nagykövetünknek illetve kormányunknak: Hol a bizonyíték? Ki volt a korrupt a 2002-2010 közti periódusban? Talán a nagy orosz korporációk vezetői? Az orosz közhatalom ilyen-olyan rangú szereplői? Végül a záró kérdés: nem arról van-e szó, hogy a mai magyar kormány meg akarja büntetni azokat, akik "az ismert globális játékos" szemében túlságosan önállóak voltak az Oroszországgal kapcsolatos politikájukban."

"Hát így - mondhatnánk. Ezért nem tud elintézni semmit ez a kormány Moszkvában, ezért nem tartják sokra Brüsszelben, ezért nem fogadják Washingtonban. Amit meg mostanában kapott Berlinben és Párizsban, arról meg jobb nem beszélni" - véli a politikus.

"Évtizedek óta nem volt nemzetközileg ilyen elszigetelt kormányunk. Viktor eltévedt a rengetegben és most egyedül van. Szegény" - zárja blogbejegyzését Gyurcsány Ferenc.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.