galéria megtekintése

Gyurcsány százmilliót kaszált, Vona mintha fedél nélkül élne

6 komment

NOL/MTI

Nem változott jelentősen tavaly május óta a miniszterek, parlamenti frakcióvezetők, illetve pártelnökök többségének vagyoni helyzete, nagyobb jövedelemkülönbségről számolt be ugyanakkor a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, akinek cégéből származó eseti jellegű osztaléka 100 millió forinttal 169 millió forintra emelkedett.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a tavaly év végi vagyoni állapotát bemutató nyilatkozatában II. kerületi társasházi lakásával összefüggésben ugyanazokat az adatokat tünteti fel, amelyeket tavaly márciusban kijavított 2014 januári beszámolójában. Ezek alapján az ingatlan 185 négyzetméteres, kizárólagos tulajdonosa pedig hivatalosan a fideszes politikus, noha - korábbi tájékoztatása alapján - a lakás felére úgy tekint, mint házastársa tulajdona. A politikus vagyonnyilatkozatában szerepel egy általa körülbelül 40 négyzetméteresre becsült, II. kerületi teremgarázs és tároló, amelyet 2010-ben vásárolt.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

A Fidesz frakcióvezetője továbbra is magáénak tudhat egy balatonlellei üdülőt, valamint több szakonyfalui erdőt és más ingatlant, amelyeket mind örökléssel szerzett. Rogán Antal megtartotta tartós bérletben használt Audi A3 gépkocsiját, valamint a 2009-ben vásárolt Iványi-Grünwald-festményét és Bak Imre egy alkotását is.

 

Rogán takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 4,3 millió forintról 3,5 millió forintra csökkent, banki tartozása ugyanakkor változatlanul 30 millió forint, magánszemélyekkel szembeni hátraléka pedig 16,8 millió forint maradt.

Forgószék, motorkerékpár

Tóbiás József, az MSZP elnöke egy érdi lakóház 50 százalékos tulajdonosa, más ingatlana nincs. Örökölt ugyanakkor egy Tatran típusú motorkerékpárt, amely (ha különlegesen jó állapotban van) akár 100 ezer forintot is érhet. Másfél millió forint készpénze van, és 11,5 millió forinttal tartozik. A megjegyzés rovatban az szerepel, hogy előszerződést kötöttek egy beépítetlen területre, amelyet a jelenlegi ingatlanuk eladása után vásárolnának meg – ebből akár az is következhet, hogy Tóbiásék hamarosan költözni fognak.

Fotó: Cseri László / Népszabadság

Ingatlanvagyona, gépjárműve nincs, viszont 800 ezer forintot tart takarékbetétben, és 190 ezer forintnyi bevétele származott könyvkiadásból. Nem tartozik senkinek, ám így is a parlament egyik legszerényebben eleresztett képviselőjének látszik a vagyonnyilatkozata alapján a jobbikos Vona Gábor. Az anyagból sem az nem derül ki hogy a frakcióvezető hogyan oldja meg a lakhatást, sem pedig az, hogy van-e más (például pártelnöki) jövedelme a képviselőségen kívül.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy budakeszi zártkertnek, egy Kisnémediben található erdőnek, valamint egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak a tulajdonosa.

Schiffer András egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakás tulajdonosa, ezenkívül még egy 3 milliós pénzkövetelése van. Ügyvédi praxisát szünetelteti, abból jelenleg nem származik jövedelme, az ügyvédi irodájában 50 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik. Képviselői laptopot és mobiltelefont használ, gépjárműve viszont nincs.

Az LMP másik társelnöke, Szél Bernadett egy budakeszi kertes ház résztulajdonosa, és (öröklés folytán) egy IX. kerületi lakás tulajdonosa. Tartozása és követelése nincs, viszont 50 százaléka van egy kft.-ben, és kültag egy bt.-ben. Képviselői juttatásként Pécsett és Gödöllőn is fenntart egy irodát.

Egy harmadik kerületi, 72 négyzetméteres lakás, illetve egy szintén harmadik kerületi, 86 négyzetméteres lakás fele a fő vagyontárgya Szabó Tímeának, a Párbeszéd Magyarországért társelnökének. Van továbbá egy Citroën Xsara gépkocsija, és 14 millió forint tartozása. A vagyonnyilatkozat a képviselői laptopon kívül a képviselői irodaházban használt Garzon irodabútorokat is feltünteti. A már az előző ciklusban is képviselő Szabó – ha hihetünk a dokumentumnak – nem a politikából fog meggazdagodni.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a frakcióvezetők havi javadalma 1,3 millió forint volt tavaly decemberben.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Gyurcsány Ferenc DK-elnök, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén vásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Az utóbbira felvett jelzáloghitel összege változatlanul 67 millió forint. A politikus vagyonnyilatkozatában 1,5 millió forintos megtakarításról és az Altus Befektetési Zrt.-től származó 169 millió forintos tulajdonosi osztalékról számol be, ami 100 millió forinttal több a májusi adatnál.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt független országgyűlési képviselője egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak 1991 óta, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben, egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. Az ellenzéki politikus egy 2007-es évjáratú Volkswagen Phaeton gépkocsi tulajdonosa, de két éve örökölt egy 27 éves Ford Orion autót is. A volt szabad demokrata miniszternek nem változtak jelentősen megtakarításai, amelyek összértéke mintegy 7,7 millió forint.

A két független képviselő havi javadalma 749 ezer forint volt tavaly év végén.

Fazekas, a könyvmoly

A földművelésügyi miniszter jókora kiterjedésű Karcag környéki szántóterületek földbirtokosa, számos karcagi és budapesti lakóingatlan birtokosa feltüntet vagyonnyilatkozatában egy nyolcéves Toyota Corollát, pedig miniszterként bizonyára nem azzal jár. Jelzi azt is, hogy 6500 kötetes könyvtára folyamatosan bővül. Az, hogy takarékbetétben 2,3 millió forintot el tudott helyezni, megnyugtató, tavaly óta közel egymillióval többet tudott megtakarítani.

A vagyonnyilatkozat tartalmazza még, hogy fizetése 1,1 millió forint, meg hogy miniszterként egy 700 ezer forint értékű laptopot juttatott neki az Országgyűlés. A miniszternek a nyilatkozat szerint nincsen számlán tartott pénze, és nincsenek vagyontárgyai. Viszont egy fillérrel sem tartozik senkinek, se banknak, se magánszemélynek.

Balog inkább a készpénzben hisz

Az EMMI vezetője kevésbé bízik az ingatlantulajdonban, lakása mellett mindössze egy nyaralót tart fenn Bükkszentkereszten. Nem halmozza a nagy értékű ingóságokat sem, ezeket a rubrikákat üresen hagyta vagyonnyilatkozatában. Feltüntette viszont megtakarításait, és azt kell mondanunk, Balog Zoltánt mintha nem érintette volna a válság: 6,6 millió forintot kincstárjegybe fektetett, 3,5 milliót lekötött, de emellett megjelölt még 51 ezer euró készpénzt (több mint 16 millió forintot, amelyet eredetileg kölcsönadott, tavaly fizették neki vissza) és 500 ezer forintot OTP befektetési jegyben.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Balog fizetése 1,1 millió forint, és azon ötgyermekes édesapák sorába tartozik, aki a legnagyobb megszorítások idején is képes a takarékosságra. Autója nincs, és nem is tartozik senkinek. Ingatlanra sem költött. Az utolsót éppen Bükkszentkereszten 2007-ben vásárolta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.